Ekonomi:
MEMUR, EMEKLİ, KAMU İŞÇİSİ GÜN SAYIYOR

MEMUR, EMEKLİ, KAMU İŞÇİSİ GÜN SAYIYOR

Kamu çalışanlarına (memur) ve memur emeklisine ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı ilave olarak her iki yılda bir toplu sözleşmeyle belirleniyor.

2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam geçtiğimiz ağustos ayında belirlenmişti. Buna göre; 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Memur ve emeklisine yapılacak zamda enflasyon da belirleyici oluyor.

YÜZDE 6’DAN SONRASI FARK

Ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyon toplu sözleşmedeki zam oranlarını aşıyorsa fark yansıtılıyor. Memur maaşlarına geçtiğimiz temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8 bin 77 lira da seyyanen zam eklenmişti.
Temmuz-aralık dönemini kapsayan toplu sözleşme zammı yüzde 6 olmuştu. Yani bu yılın ikinci 6 ayında (temmuz-aralık) oluşacak enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, toplu sözleşme masasında belirlenen yüzde 15’lik sözleşme zammına fark eklenecek.

GERİYE ARALIK ORANI KALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; temmuzda aylık enflasyon yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09, eylülde yüzde 4.75, ekimde yüzde 3.43 ve kasımda da yüzde 3.28 olmuştu. Bu verilere göre; son 5 aylık kümülatif artış yüzde 33.65 olarak gerçekleşti.

Temmuz-aralıAk (ikinci 6 aylık dönem) için yüzde 6 zam yapıldığını söylemiştik. Yani son 5 ayda enflasyon kaynaklı zam farkı yüzde 27.65 (33.65-6) oldu. Bu rakama göre memur ve emeklisi yüzde 42.65’lik zammı garantilemiş durumda.

TAHMİNLER NETLEŞİYOR

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda enflasyonun 2023 yılı sonunda yüzde 65 olacağı öngörüldü. Yine Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları anketine göre aralık enflasyonu yüzde 3.26 olarak öngörülüyor. Bu öngörüler gerçekleşirse memur ve memur emeklisi için yüzde 32’lik enflasyon farkı oluşacak. Bu farka ilaveten yüzde 15 de toplu sözleşme zammı maaşlara yansıtılacak. Bu durumda zam yüzde 47 olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50’ye yaklaşacak. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacak” demişti.

Yüzde 47 zam olması halinde en düşük memur maaşı 32 bin 365 lira olacak. Yine en düşük memur emekli maaşı ise zammın yüzde 47 olması halinde 9 bin 876 liradan 14 bin 518 liraya yükselecek. Zam tam yüzde 50 olursa 14 bin 814 liraya çıkacak. Zammın yüzde 50’ye ulaşması için 3 Ocak’ta açıklanacak yıllık enflasyonun yüzde 67’yi geçmesi gerekiyor.

YETİŞMEZSE FARK AYRICA YATACAK

Memur emeklileri her ayın 1-5’i arasında maaşlarını çektiklerinden ocakta yatacak maaş zamlı olmayacak. Enflasyon 3 Ocak’ta açıklanıp gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra maaş bazında oluşan farklar ay sonuna kadar hesaba geçecek. Memurlar ise ayın 15’inde maaş çektiklerinden zamlı maaşların bu tarihe kadar yetişmesi bekleniyor.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MB FAİZİ YÜZDE 50'YE YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika...

Haberi Oku