Ekonomi:
REKABET KURUMU'ndan ÇARPICI RAPOR

REKABET KURUMU'ndan ÇARPICI RAPOR

Rekabet Kurumu, yaş meyve ve sebzeye yönelik sektör araştırması raporunu yayımladı. O raporda tarladan sofraya gelene kadar ürün fiyatı neden artıyor? bu sorunun yanıtı da aranıyor. Rapora göre fiyat artışının nedenlerinden biri uzun tedarik zinciri. Çare ise bu zinciri kısaltmak.

Raporda domates örneği üzerinden gidiliyor. Mevcutta zincir çiftçiden başlıyor, sonra tacir geliyor, ardından, üretim merkezi komisyoncusu, sevkiyatçı yani hal, tüketim merkezi komisyoncusu, yine sevkiyatçı yani hal ve en son da market var. Oluşturulan senaryoya göre örneğin çiftçinin kilogramını 1 liradan sattığı 10 bin kilogram domates tüm bu aşamalardan sonra markete kilosu 2 lira 81 kuruşa satılıyor. 10 bin kilogramlık domates yolda fireye uğrayıp 8 bin kiloya düşüyor.
Öneri ise şu; tarladaki çiftçiden ürününü direkt üretici örgütünün alması. Burada üretici örgütü ürünün nakliyesi için bir miktar bedele katlanıyor ve ürün markete yine üretici örgütü tarafından satılıyor. Böylelikle çiftçiden 1 kilogramı 1 TL olarak alınan domates, aracı sayısı azaltıldığında yani üretici örgütünün ürünü aldığında ne olur buna bakılıyor. 1 kilogramlık ürünün bu kez çiftçiden 1 TL 30 kuruşa alındığı varsayılıyor. Ve daha önce kilogramı 2 TL 81 kuruş olan domatesin tüketiciye ulaştığı fiyatın 2 lira 54 kuruşa düştüğü görülüyor.

Raporda çiftçinden ürünü direkt alınması durumunda hem fiyatlarda bir miktar düşüş ve hem de çiftçilerin gelirlerinde artış yaşanacağı tespiti yapılıyor. Ama sadece bu değil raporda girdi kalemlerinde ithalata bağımlılığın olması, tarımsal üretimin iklim gibi diğer faktörlerden de etkilendiği vurgulanıyor.
 



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MB FAİZİ YÜZDE 50'YE YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika...

Haberi Oku