EKONOMİYİ ELEŞTİRENE CEZA!

Bankacılık Kanunu’nda öyle bir değişiklik yapıldı ki, BDDK yapılan eleştiri ve analizleri istediği gibi yorumlayarak ekonomiyi internet ortamında, gazete ve televizyonlarda eleştirene, analiz yapana, döviz tahminlerinde bulunana ceza verilebilecek. Bu yolla ekonominin pembe gösterilmesi çabalarının önündeki önemli engel de kaldırılmak isteniyor.

Öncelikle Hazine ve Maliye Bakanı’nın şu demecine bakın: “Aldığımız önlemlerle, ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyonla, iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle ‘kriz sevdalılarını’ hüsrana uğrattık. Enflasyonda, kurda ve faizlerde ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez, daha yeni başladık.”

Bu demece bakarak şunu söyleyebiliriz: ekonomiyi eleştirenler, olumsuz analizler yapanlar “kriz sevdalıları” olarak anılıyor. Ekonomiyi olumsuz gösterirseniz kriz sevdalısı olacağınızı Bakan ilan etmiş oluyor.

SAKIN KRİZ SEVDALISI OLMAYIN!

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 76. maddesinden sonra gelmek üzere bir madde yasalaştı.

Bu maddeyi aynen aktarıyor, sizi ve bizi ilgilendiren cümlenin altını çiziyoruz.

“Finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler.

MADDE 76/A- Bu Kanun kapsamındaki bankalar tarafından; 4’üncü maddede sayılan işlemler yoluyla finansal piyasalarda yapay arz, talep veya döviz kuru dahil fiyat oluşumunu sağlamak amaçlı işlem ve uygulamaların yapılması, internet ortamı dahil farklı araçlarla gerçeğe aykırı veya yanıltıcı bilgilerin yayılması, tasarruf sahiplerinin gerçeğe aykırı veya yanıltıcı şekilde yönlendirilmesi ya da bu amaçları sağlamaya yönelik benzer işlem ve uygulamaların yapılması, finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler olarak kabul edilir. Bu madde kapsamına giren işlem ve uygulamalar Kurul tarafından belirlenir ve Resmî Gazete’de yayımlanır.”

Buna aykırı davrananlara büyük para cezaları var.

ÖRNEK VERELİM

Neler bu kapsama girebilir? Örnek verelim.

Gazete ekonomi haberlerinde doların yükseleceğine dair manşet atarsanız bu madde kapsamına girebilir.

Ekonomi yazarı “Altın alın. Değeri daha da artacak” derse manipülasyon ve yanıltıcı işlem yapmış sayılabilir. Ekonomide kriz var, diye sürekli haykırırsanız ekonomide güveni zedelemiş ve bu madde kapsamına giren işlem yapmış olabilirsiniz.

BDDK bunların neler olacağını belirleyecek ve değerlendirmeleri kendi yapacak. Bu noktada, eleştiri ve analiz yapmaktan vazgeçecek halimiz yok. Nesnel olmayan değerlendirmeler yapılmamasını ve baskı aracı olarak kullanılmamasını dilemekten başka çaremiz yok.

EKONOMİDE DİKTATÖRLÜK

Şu anda ne olduğunu tam bilmediğimiz bir ekonomik model uygulanıyor. Serbest ekonomi desek, değil. Devlet her işe müdahale ediyor. Bürokrasi sizin ticari tercih ve kararlarınıza ipotek koyabiliyor. Sosyalist ekonomi desek, devletin ağırlığı nedeniyle benziyor ama ilkeler farklı. Karma ekonomi desek değil. Tüm stratejik varlıklarımız gitmiş durumda. Rant ekonomisi canavarlaşmış durumda. Bu durumda tek sistem kalıyor. Devletin ekonomiye direkt müdahalesi sistemi yani ekonomik diktatörlük ve dejenere edilmiş serbest piyasa ekonomisi.

Örnekleri sayalım:

1- Merkez Bankası faizleri indirsin, talimatı sonrasında faizler yüzde 24’den yüzde 10.75’e indirildi. Ancak son indirimde pabucun pahalı olduğu rapordaki cümlelere yansıdı.

2- Yukarıda açıkladığımız kanun hükmü, korkarak eleştiri yapmamıza neden olacak.

3- Vergi ve sigorta primlerinin sadece devlet bankaları tarafından yapılmasının zorunlu hale getirilmesi

4- İstanbul Kanal yapılacaktır, dayatması

5- İmar mevzuatında değişiklik yaparak büyükşehir belediyelerinin yetkilerini kısıtlamak. Belediyelerin hizmet yapmasını engellemek ve onları cezalandırmak.

6- 2.5 milyar dolar verip S 400’ü almak; ama kullanamamak.

7- 5 milyon Suriyeli mülteciye büyük paralar harcamak.

Saymakla bitmez. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ekonominin tek kişi talimatları ile yönetilmesine sanırım diktatörlük diyebiliriz. Hadi fazla sert oldu diyelim. Ekonomiyi tek kişi yönetiyor, dememize her halde kimse itiraz etmez. Adını da siz koyun.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87