Gündem:
ADAYLARIN PUSULADA YERLERİ BELLİ OLDU
ADAYLARIN PUSULADA YERLERİ BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı adaylarının pusuladaki yeri belli oldu

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasında adayların yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi yapıldı. Oy pusulasında birinci sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırada Selahattin Demirtaş, üçüncü sırada ise Ekmeleddin İhsanoğlu yer alacak.
Kura çekimi öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 10 Ağustos'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bilgi verdi. 

Buna göre; yurt içinde birinci oylama; 10 Ağustos 2014, ikinci oylama 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak. 

Yurt dışında birinci oylama; 31 Temmuz 2014 bitiş tarihi 3 Ağustos 2014. İkinci oylamaya kalması halinde 17 Ağustos 201- 20 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak. 

GÜMRÜK KAPILARINDAKİ SEÇİM 

Gümrük kapılarında birinci oylama; 26 Temmuz 2014 -10 Ağustos 2014 ikinci oylama, 17 Ağustos 2014 - 24 Ağustos 2014. 

YSK'NIN İNTERNET SİTESİNDEN BİLGİ ALINABİLECEK 

Yurt dışında 31 Temmuz 2014 - 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında 4 gün oy verme süresi ile oy kullanılmayacak, bazı ülkelerde 4, 3, 2 gün oy kullanılacak. 16 ülkede 4 gün, 4 ülkede 3 gün, 10 ülkede 2 gün, 24 ülkede ise 1 gün süre ile oy kullanılacak. Hangi ülkelerde kaç gün ve hangi tarihlerde oy kullanabileceği YSK'nın internet  sitesinde öğrenilebilecek. 

RANDEVU GÜNÜNDE OY KULLANAMAYANALAR SADECE GÜMRÜKLERDE OY KULLANABİLECEK"

Yurt dışında oy verme işleminde randevu sistemi kullanılacak. Yurt dışındaki seçmen, YSK'nın internet  sitesinden oy vereceği günü belirleyebilecek. Randevu almayanlara sistem otomatik olarak oy verme günü belirleyecek. Seçmenler sadece randevu gününde oy kullanabilecek diğer günlerde oy kullanamayacak. Bunun yanı sıra, randevu gününde oy kullanamayanlar sadece gümrüklerde oy kullanabilecek. Daha önce oy kullanılan 25 gümrük kapısı sayısı ise 42'ye çıkarıldı. 

"OY TORBALARI 4 AYRI KİLİT İLE BİRLİKTE AÇILIP GİRİLECEK GÜVENLİKLİ ODALARDA SAKLANACAKTIR"

Randevu sitemini zorunlu olarak uyguladıklarını belirten Güven, "Bazı temsilciliklerimizde çok sayıda seçmenimiz var. Hepsine bir günde oy kullandırmak fiilen mümkün değil. Bugün itibari ile oy pusulaları hariç tüm malzemeler gönderildi" dedi. 
Yurt dışındaki seçimlerin güvenliğine ilişkin de bilgi veren Güven, "Yurt dışında yapılacak seçimlerde, oy kullanılacak sandıkta 5 kişilik sandık kurulunun üç kişisi ülkemizde en çok oy alan 3 siyasi parti temsilcisinden oluşmaktadır. İki tanesi memur üye. 4 ayrı kilit ile birlikte açılıp girilecek güvenlikli odalarda oy torbaları saklanacaktır" diye konuştu. 

"AVRUPA'DAKİ OYLAR ÖZEL UÇAK İLE DİPLOMATİK KURYE İLE TÜRKİYE'YE GETİRİLECEK"

Güven, "Avrupa'da kullanılan oylar, özel uçak ile diplomatik kurye ile Türkiye'ye getirilecek. Uçakta iki memur üye ile birlikte YSK'da temsilci bulundurma hakkına sahip 5 siyasi parti temsilcisi, dışişleri bakanlığı ve YSK temsilcileri de bulunacaktır. Torbalar bu şekilde elden le teslim edilmek üzere Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na getirilecektir. Güvenlik zinciri de kopmayacaktır. 4 çarpı 4 bayrak yarışı gibi partiler torbaları elden ele teslim ederek getireceklelerdir" açıklamasında bulundu. 

OY KULLANACAK SEÇMEN SAYISI 

Seçmen sayısına ilişkin bilgi veren Güven, "Yurt içi seçmen sayısı, olası ikinci turda oy kullanacak 117 bin 51 kişi de dahil olmak 53 milyon 17 bin 214.

Yurt içi sandık sayısı 161 bin 33. Yurt dışı seçmen sayı 2 milyon 801 bin 666. Ancak 124 ülke 191 temsilcilikteki bu sayının tamamına sandık götürülmeyecek.

54 ülke 103 temsilciliğe sandık götürülecek. Seçmen sayısı da 2 milyon 783 bin 660. Ayağına sandık götüremediğimiz 70 ülkede 88 temsilcilikteki seçmen sayısı ise 10 bin" ifadelerini kullandı. 





DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku