Gündem:
ALEVİLER HEP BİRLİKTE HAYKIRDI
ALEVİLER HEP BİRLİKTE HAYKIRDI

Aleviler haykırdı: Ayrımcılığa derhal son verin


Polis şiddeti ve hükümetin mezhepçi saldırgan tutumu karşısında ülkenin dört bir yanında eylem çağrısı yapan Alevi örgütlerinin İstanbul’daki buluşma adresi Şişli’ydi. Binlerce kişi “Hırsız, katil AKP” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yayınladıkları ortak bildiride Alevileri ve ayrımcılığa karşı 'dur' diyenleri üç büyük şehirde meydanlara çağırdı.

İstanbul Okmeydanı’nda cemevi önünde bir cenaze için bekleyen Uğur Kurt‘un polis kurşunuyla öldürülmesi ve hükümetin polise sahip çıkıp mezhepçi söylemini sürdürmesi karşısında İstanbul’daki Alevi örgütleri 13.00′da Şişli’de "faşizme karşı omuz omuza", “Hırsız, katil AKP” sloganlarıyla hükümete karşı protesto eylemi düzenledi.

Eyleme Alevi örgütlerinin yanı sıra çok sayıda sol siyasi parti ve kitle örgütü de destek verdi.

Şişli Camii önünde toplanan binlerce kişi, “Hırsız katil AKP”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya kadar yürüdü. Polis de Osmanbey metrosu önüne TOMA’lar ve demir bariyerlerle barikat kurdu.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Soma katliamında ve Haziran İsyanı’nda yaşamını yitirenler de unutulmadı. Pangaltı’da Alevi kurumları adına basın açıklamasını Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir okudu. Yapılan basın açıklamasında Alevileri ve cemevlerini hedef alan saldırılar ve hükümetin tavrı kınandı. Aleviler için bıçak kemiğe dayandı diyen Demir, Uğurt Kurt’un öldürülmesinin sorumlusunun AKP olduğunu ve bunun bilinçli bir cinayet olduğunu belirtti. Açıklamada bu cinayetlerin, katliamların ve sorumluların unutturulmaması çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasında ve açıklamadan önce, Kadıköy’de emek ve meslek örgütlerinin çağrıcılığını yaptığı mitinge selam gönderildi ve eylemin ardından oraya geçme çağrısı yapıldı.

Polis Taksim’e çıkan yolu demir bariyerlerle kapattı.




Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku