Gündem:
ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA OLDU

ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2024 yılı asgari ücretini belirlemek üzere işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldi. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı bu toplantıya çevrilmiş durumda...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi temsilcisi Türk-İş, işveren temsilcisi TİSK ve hükümet yetkililerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile birlikte masaya oturdu. 2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi.

Memur ve memur emeklisinin maaş zammı haftaya belli olacak

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı ise 3 Ocak 2024 Çarşamba günü 2023 yılı aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak ve netleşecek.

Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon üzerinden hesaplanan enflasyon farkı, memur ve emeklisinin maaşına yansıyacak.

Temmuz ile kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon oranı yüzde 33,66 olarak gerçekleşti. 7. Dönem Toplu Sözleşme'de memurlar için ocak ayında öngörülen artış yüzde 15 olarak belirlenmişti.
Kasım ayı itibarıyla enflasyon farkıyla birlikte maaş artışının yüzde 45 olması netleşti. Buna aralık ayı enflasyonu ilave edilecek.

Kesin rakamlar 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netleşecek. SSK ve Bağkur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacak.

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:

Aziz milletimiz, işçi ve işveren taraflarımızın değerli temsilcileri, saygıdeğer basın mensupları hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz yeni asgari ücret miktarını belirlemek üzere çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. Esas manada sosyal koruma ücreti olan asgari ücret ücret politikalarının en alt sınırını temsil etmektedir.

Öncelikle bu süreci olumlu hem makul yaklaşımları ile ortak mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara sayın TÜRK-İŞ Ergün Atalay’a ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’a komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum.

Komisyon çalışmalarımıza görüş ve tavsiyeleri ile destek olan tüm sendikalarımıza ilgili Bakanlıklarımıza çalışmaları sağlıklı bir şekilde icra edilmesini sağlayan mesai çalışanlarımıza şükranlarımız arz etmek istiyorum.

En büyük teşekkürü hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme, işçiye işvereni de istihdamı da aynı anda koruma kararlılığımıza liderlik eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a etmek istiyorum.

Şimdi 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 TL asgari ücret destek ile birlikte 11 bin 402 TL olmuştu şimdi 700 TL’si asgari ücret olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Bu rakamla net asgari ücrete önceki dönemde yüzde 49, önceki yıla göre kümülatif yüzde 100 artış yapılmıştır.

Asgari ücrete reel olarak 3.5 kat artış sağlamış buluyoruz. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile işçisinin, işverenin tüm vatandaşların yanında yer almaya devam edecektir. İşvereni ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku