Gündem:
CHP'li SERTEL'den TRT ELEŞTİRİSİ!

CHP'li SERTEL'den TRT ELEŞTİRİSİ!

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT'nin vatandaşlardan topladığı elektrik paylarını bazı kesimleri zenginleştirmede kullandığını öne sürerek, "TRT'nin, 2014 yılında vatandaştan toplanan elektrik ve bandrol payı olan 1 milyar 640 milyon liranın 603 milyon lirasını kendisine yandaş şirketlere program, dizi film ve eğlence yapımları için harcadığı Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı" dedi.

Toplam gelirlerinin yüzde 86'sı elektrik payı ve bandrol gelirinden oluşan TRT'nin, bu kaynakları umarsızca birilerine peşkeş çektiğini belirten TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT Alt Komisyon üyesi olarak Genel Müdür'e dış yapımlara ve iktidarın borazanı olarak program yapan kişilere harcanan paralar başta olmak üzere haksız, hukuksuz tüm uygulamaların hesabının sorulacağını söyledi.

Sertel yazılı açıklamasında, Sayıştay raporlarına dayanarak şu bilgileri verdi:

"Sayıştay raporunda yer alan mali tabloya göre TRT'de, 2014'te, 802 milyon TL'si elektrik enerjisi hasılat payı, 601 milyon TL'si de bandrol gelirleri olmak üzere diğer gelir kalemleri ile birlikte toplam 1 milyon 640 bin TL gelir elde ederken, karşılığında da 518 milyon TL'si personel giderleri, 776 milyon 747 bin TL'si de dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler için yapılan giderler olmak üzere diğer giderlerle birlikte toplam 1 milyar 487 milyon harcanmıştır. Binlerce çalışanına 518 milyon lira ödeyen TRT Genel Müdürü, dışarıdan yaptırdığı programlara, dizi filmlere 603 Milyon lira ödedi. İsrafçı Genel Müdür, kendi kurum çalışanlarına görev vermez ve program yaptırmazken iktidarı öven, Atatürk ve silah arkadaşlarına dil uzatanlar dahil AKP yandaşlarına 603 milyon lira."

"MALİYET YÜZDE 87 GETİRİ YÜZDE 13"

Dış yapımlara ödenen ücretlerin TRT'nin maliyetinin yüzde 86,9'sını kapsadığını ifade eden Atila Sertel, buna karşın bu programların kuruma sağladığı katma değerin yüzde 13,1 seviyesinde kaldığını vurguladı. Sertel, kurumda görevli 7 binden fazla personelin ve kurumun teknik imkanlarının atıl duruma bırakılarak dış yapımlara bu denli ciddi paralar aktarılmasının hem kurum çalışanlarını mutsuz ettiğini hem de ciddi derecede kaynak israfına yol açtığını söyledi.

Sayıştay'ın özellikle dış yapımlar konusunda kurumu uyarmasına ve ihtiyaç duyulan programların, öncelikle içyapım olarak hazırlanmasını tavsiye etmesine rağmen buna uyulmadığına dikkati çeken Sertel, kurum dışı programlar için yapılan alım tutarının 2013 yılına göre yüzde 13 oranında artış göstererek 2014 yılında dış yapım sayısının 627'ye ulaştığı bilgisini verdi.

Türkiye'nin en köklü yayıncısı olan TRT'nin günümüzde dışa bağımlı içler acısı bir durumda olduğunu ifade eden Sertel, "TRT'nin satın aldığı programlar göz önüne alındığında dışarıya sattığı program miktarı ise bir hayli düşük kalmış. Dışarıya 603 milyona program yaptıran ve gelirinin neredeyse yarısını buraya harcayan TRT, 2014 yılında yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere 938 bin liralık program satabilmiştir. Elinde bu denli zengin bir arşivi, binlerce kalifiye çalışanı bulunan ve her türlü teknik altyapıya sahip olan TRT, yandaş kişi ve kurumları beslemek adına 6 ödeyip 1 satabilmiştir. Bu düpedüz beceriksizliktir. Vatandaşın cebindekini peşkeş çekmektir. Başarısız olan, TRT kanallarını izlenmez kılan ve halkın parasını çarçur eden TRT Genel Müdürü istifa etmelidir" diye konuştu.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku