Gündem:
DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS
DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS

İşte dakika dakika 1 Mayıs notları...

18:30

Türk Tabipler Birliği 1 Mayıs'taki olaylarla ilgili "en az 4 kafa travması, 1 kulak kesiği, 1 kol kırığı, 15-20 gaz kapsülüyle yaralanma, gaz nedeniyle yüzlerce klinik başvurusu ile bir göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması var" açıklaması yaptı.

17:50

İstanbul Valiliği 1 Mayıs'ta çıkan olaylarda 19'u polis 90 kişinin yaralandığını, 142 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

17:30

Okmeydanı’nda küçük küçük çatışmalar devam ediyor

17:15

Şişli yaya trafiğine, Mecidiyeköy araç trafiğine açıldı.

17:00

Taksim- Dolapdere’de polisin aldığı güvenlik tedbirleri devam ediyor.

16:45

Beşiktaş Barbaros Bulvarı trafiğe açıldı.

16:30

Taksim istikametinde trafiğe kapatılan Unkapanı Köprüsü trafiğe açıldı

16:15

İstiklal Caddesi'nde ara sokaklarda toplanan yaklaşık 20 kişilik bir grup polisi protesto ederek caddeye çıkmak istedi. Balık Pazarı girişinde "Her yer Taksim Her yer Direniş" sloganları atan gruba polis dağılın uyarısında bulundu. Grup dağılmayınca gruba TOMA’dan sıkılan tazyikli su ve plastik mermi ile müdahele edildi. Göstericiler ara sokaklara kaçarak izlerini kaybettirdi. Polisin önlemleri sürüyor.

15:55


Kadıköy Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sona erdi.

15:46

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü, Sabahahat Tuncel ve Milletvekili Levent Tüzel İstiklal Caddesi’nde bulunan parti il binasına geldi. Bir süre burada kalan HDP’liler daha sonra İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Ertuğrul Kürkçü, “İstanbul’un her yerinde hüküm sürmekte olan olayları protesto ediyoruz. Şu anda İstanbul kendi güvenlik güçlerinin, kendi devletinin işgali altındadır. Kendi öz bayramımızı kutlamamız yasaklanmıştır. Hükümet 1 Mayıs’ta Taksim alanının işçilere yasaklamak istedi, ama bütün İstanbul Taksim 1 Mayıs alanı haline geldi. Güvenlik önlemleri nedeniyle işçiler işlerine bile gidemediler. Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça" dedi.

15:35


Kadıköy 1 Mayıs kutlamalarında binlerce kişi  kişi Kadıköy Meydanı’nda bir araya geldi. Onur Akın’ın şarkılarıyla coşturdu, müzik eşliğinde halay çekip oyunlar oynadı.

15:20

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, "Ulaşıma kapalı olan Topkapı - Eminönü arası Tramvay seferleri ile Topkapı - Söğütlüçeşme arası Metrobüs seferleri ulaşıma açılmıştır" dedi.

14:45


Mecidiyeköy çevresinde sabah saatlerinden bu yana devam eden gerginlik zaman zaman çatışmaya dönüştü. Polise taş atan ve yola barikat kuran göstericiler, tazyikli su ve biber gazı ile dağıtılmaya çalışıldı. Ortaklar Caddesi boyuncu devam eden gösterilerde polisler aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan göstericiler üst aramaları yapılarak polis araçlarına alındı.

14:30


Şişli'de bulunan DİSK binası önünde polis göstericilere gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sırasında bir göstericinin polisten kaçarak DİSK binasına girdiği görüldü. Polis daha sonra binanın etrafını kontrol etti. Müdahalenin ardından bazı göstericiler gözaltına alındı. Bazı göstericiler ise ara sokaklarda polisin tazyikli su müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Bacağına tahta bağlayan ve sekerek yürüyen bir gösterici ise dikkat çekti. 

14:15

Şişli'nin ara sokaklarında devam eden polis müdahalesinde gazeteciler de nasibini aldı. Abide-i Hürriyet Caddesi'nde polise taş ve şişe atan yüzü maskeli kalabalık gruba polis, TOMA ile müdahale etti. Tazyikli ve gazlı suyla yapılan müdahale sırasında olayları takip eden gazeteciler de etkilendi. Bir apartmanın giriş kapısında görüntü almaya çalışan gazetecilere TOMA'dan su sıkıldı. Gazeteciler sıkılan suyla ıslanırken kameralar da zarar gördü.     

13.52

Tarlabaşı'nda yapılan kontrollerde 4 tane el yapımı bomba ve bol miktarda Molotof kokteyli ele geçirildi.

13:16


Polis Taksim'e yürümek isteyen gruplara Beşiktaş ve Şişli çevresinde müdahale ediyor. Olaylar sırasında yaralananlar  hastanelere getiriliyor. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirilen bir polis memurunun Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bacağından yaralandığı belirlendi.. Göz altına gaz kapsülü isabet ettiği belirtilen bir kişi de Şişli'den ambulansla hastaneye getirildi. Öte yandan gaz bombasından etkilenen, kafa travması geçirdiği belirtilen kişiler de ambulansla hastaneye getirilerek acil serviste tedavi altına alındı.

13:00


Mecidiyeköy metrosunu kullanan vatandaşların bir çoğu biber gazından etkilendi.

12.12


DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, Altunizade'den Boğaziçi Köprüsü'ne yürüdü. 1 Mayıs'ı kutlamak için yürüyerek karşıya geçmek isteyen gruba polis izin verilmedi. Bunun üzerine eylemlerine köprü girişinde devam eden işçiler, burada sloganlar attı, halaylar çekti. Eylemlerini bir süre daha Boğaz Köprüsü girişinde sürdüren işçiler, daha sonra geldikleri araçlara binerek Bostancı'daki merkezlerine döndüler.

11.51

DİSK korteji genel merkezin önünden Halaskargazi caddesine indi. Saat 11:00'de yürüyüşe başlayan kortejin önü Şişli Atatürk Evi önünde barikat oluşturan polis tarafından kesildi. Polisle DİSK yöneticileri pazarlık yapmaya başladı. Taksim'e yürümekte ısrarlı olduklarını söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko'yla, " Arkanızda yüzleri maskeli gruplar var" diyen polis müdürü arasındaki konuşma sürerken kalabalık içinden polise taş atılmaya başlandı. Taş ve şişelerin sayısı artınca polis TOMA'dan tazyikli suyla müdahale başladı. Kısa bir süre sonra gazlı müdahale de geldi. Grupları DİSK Genel Merkezi ve ara sokaklara dağılırken bölgedeki gerginlik devam ediyor.

11.20

DİSK Genel Merkezi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren bekleyen sendika işçileri, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahında yoğun güvenlik önlemi alan polis, grubun önünü kesti. DİSK kortejine polis müdahale etti. 

10:20


Antikapitalist
Müslümanlar üyesi bir grup Fatih Camii avlusunda 1 Mayıslarda ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup daha sonra Taksim'e gitmek için Cami'den yürüyüşe geçti.

10:00

Okmeydanı hastene civarında çatışmalar yaşanıyor. Yoğun gaz bombasına eylemciler barikat ve taşlarla karşılık veriyor.

09:40

E-5 Karayolu Mecidiyeköy mevkiinde yolu trafiğe kesen eylemcilere polis müdahale etti.

09:30

Beşiktaş'ta polis göstericilere ikinci kez müdahale etti. Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda ilk müdahalenin ardından tekrar toplanan gösterilere polis önce "dağılın" anonsu yaptı. Grup uyarıları dikkate almayınca polis gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.

09:25

Okmeydanı Hastanesi önünde gruplar toplanmaya başladı.

09:00


Türk-İş sendikası üyeleri Taksim'e geldi. Grup Kazancı Yokuşu'nda.

08.50


Beşiktaş'ta TOMA'lı polis müdahalesi başladı. Beşiktaş Barbaros meydanı'nda toplanan bir grup göstericiye polis önce "dağılın" anonsu yaptı. Grup uyarıları dikkate almayınca polis önce kalkanlarla müdahale etti sonra gaz attı. Polis, kaçan göstericilere TOMA ile de tazyikli su sıktı. Polis amiri megefonla TOMA'yı kullanan polise talimatlar verdi. Polis amirinin, TOMA'ya "Evet TOMA suluyorsun", "TOMA bir kere suluyorsun", "TOMA öne doğru suluyorsun" dediği duyuldu. (Fotoğraf: Fırat ALKAÇ)

Beşiktaş'ta polis müdahalesi


08:45


CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal polislerin 1 Mayıs Bayramı'nı kutladı. Daha sonra, polisleri müdahale etmemesi ve gaz kullanmaması konusunda uyaran Tanal "AİHM kararlarına göre işçiler gösteri ve yürüyüş hakkına sahiptir" dedi. Tanal ve bazı göstericiler polis barikatı önünde oturma eylemi yaptı.  "Berkin elvan ölümsüzdür", "Onbeşinde bir fidan Berkin Elvan" sloganları atıldı.

08:30


Halaskargazi Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan bütün ara sokaklar polis barikatıyla kapatıldı.  3 TOMA ve çevik kuvvet ekipleri de kalkanlarıyla bekleyişini sürdürüyor.

08:00


Polis İstanbul Valiliği'nin emriyle Halaskargazi Caddesi'ni Mecidiyeköy'den itibaren bariyerlerle trafiğe kapattı. Ancak kapatılan caddede Lape Hastanesi ve Şişli Etfal Hastanesi vardı. Polis bariyerlerden kimseyi içeri geçirmeyince hastaneye gitmek isteyenlerle sert tartışmalar yaşandı. 

MECİDİYEKÖY'DE HAYAT DURDU
Halk hastanelere bile gidemedi


07:40


Barbaros Bulvarı girişinde bulunan CHP otobüsü polis tarafından çektirildi. Ancak oturma eylemi yapanlar buna engel olmak istedi. Partililer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'a gelmesi halinde bu otobüslerden birini kullanacağını, diğerinin ise basın mensuplarına ayrıldığını ifade etti. Ancak polis dünden bu yana otobüslerin kaldırılmasını istediklerini ancak uygulanmadığını belirterek çekici çağırdı. Polisin otobüsü çektirdiği halat koptu. Polise engel olmak isteyen iki kişi gözaltına alındı. Değiştirilen halat ile birlikte CHP otobüsü bulvar girişinden çekildi.

07:20


CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup ile polis karşı karşıya geldi. Polis toplanan gruba dağılma çağrısı yapıyor.

07:00

Taksim İstiklal Caddesi'nde bir çok dükkan kapalı.

06:50


DİSK üyeleri Şişli'deki genel merkez önünde toplanmaya başladı. 
Taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı. 

06:30


Beşiktaş Belediye başkanı Murat Hazinedar saat 06.30 sıralarında meydanda görev yapan temizlik işçileri ile Cumhuriyet Anıtına çelenk koydu. Hazinedar'la çelenk koymak için Cumhuriyet Anıtı'na giden işçilerin çalı süpürgelerini yanlarına almalarına izin verilmedi. 

DİSK ÜYELERİ TOPLANMAYA BAŞLADI


1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Şişli'deki genel merkez binası önünde toplanmaya başladı. Gece saatlerinde genel merkez binasına gelenlerin ilerleyen saatlerde artması bekleniyor.

BARİYERLER KURULDU


İstanbul Valiliği'nin yaptığı açıklamayla Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamasına yasaklanmasının ardından, günler öncesinden Taksim ve çevresine getirilen demir polis bariyerleri, saat 00.30'dan itibaren belirlenen noktalara kurulmaya başlandı. Görevliler önce Taksim Cumhuriyet Anıtı ve çevresini kapattı. İlerleyen saatlerde de kademeli olarak Taksim Meydanı ve Taksim'e çıkan yollara bariyerler kuruldu.

TURNİKELERE BANT ÇEKİLDİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1 Mayıs nedeniyle daha önceden belirlediği ulaşım tedbirleri kapsamında, bazı metrobüs ve metro duraklarının turnikelerine güvenlik şeridi çekildi.

TOMALAR KONUŞLANDIRILDI


Güvenlik önlemlerinin alınacağı bölgelere de, gece saatlerinden itibaren 'akrep' diye tabir edilen zırhlı polis araçları ile TOMA'lar görev yerlerine konuşlandırıldı.

TAKVİYE POLİSLER İSTANBUL'DA


Türk Hava Yolları'na ait uçaklarla saat 02.30'dan itibaren Samsun, Erzurum, İzmir ve Kars'tan çok sayıda çevik kuvvet polisi İstanbul'a geldi. Polisler daha sonra Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bekleyen otobüslerle, görev yapacakları noktalara götürüldü.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku