Gündem:
DEVLET
DEVLET "SOMA" CİNAYETİNİ BİLİYORDU

Soma’da meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği faciadan aylar önce, madende yaşanan sorunların devletin resmi raporlarına girdiği ortaya çıktı. Soma Eynez’de, Soma A.Ş’ye ait ocakta Temmuz 2013’te meydana gelen göçük sonucu yaşamını yitiren işçi Süleyman Gülşen hakkında hazırlanan raporda, madendeki tavan tahkimatının yeterli olmadığı, bu durumun kazayı tetiklediği belirtilirken, saptanan eksiklikleri gidermeyen şirkete 1078 TL para cezası kesilmesi önerilmiş. Bunun dışında şirkete ciddi bir yaptırım uygulanmamış.

Soma’nın Eynez bölgesinde, Soma Kömür A.Ş’ye ait linyit ocağında 12 Temmuz 2013’te meydana gelen göçük sonucunda işçi Süleyman Gülşen yaşamını yitirdi. Gece vardiyasında 01.45 sıralarında meydana gelen kazada işveren, Gülşen’in konveyör oluğunu yardımcı oluğa oturturken, tavan tahkimatına zarar verdiği bu nedenle kazanın meydana geldiğini savundu.

Ancak, Çalışma Bakanlığı müfettişleri yaptıkları incelemede Gülşen’in yaptığı işin tavan tahkimatıyla hiçbir ilgisi olmadığını ve tavan tahkimatına da zarar vermediğini tespit ettiler. Cumhuriyet’in ulaştığı müfettiş raporunda şu tespitler yer aldı:

“Kazalı çalışan konveyörcü Süleyman Gülşen, kaza anında görevi gereği nezaretçi Şener Yılmaz ile birlikte kuyruk oluk ile yardımcı oluğu birbirine oturtarak civatalama işlemi yapmaktadır. Kazaya sebebiyet veren tahkimat üzerinde bulunan bellemelerden birinin çivisi ve altındaki emniyet sarmasının dönmesi ve mevcut bellemenin kafa tarafının düşmesi ile oluşan göçük olayının kazalının yaptığı işle bir ilgisi yoktur. Kaza anında tahkimatı bozacak bir çalışma yapılmamıştır.”

‘Tahkimat uygun ve yeterli değil’

Raporun son bölümünde “Benzer olayların tekrarının önlenmesi için aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması yerinde olacaktır” diyen müfettişler, sorunları ve önerileri şöyle sıraladı:

“Kazanın meydana geldiği S3 panosu 3. ayak motor başında tahkimatın uygun ve yeterli yapılmaması ve tahkimatın düzenli olarak kontrol edilmemesi kazanın oluşumuna neden olmuştur. İşveren yeraltında yapılan tahkimatları uygun ve yeterli yapılıp yapılmadığını düzenli olarak kontrol etmemiştir.

Bütün yeraltı işlerinde taş, toprak, kömür, cevher vb. maddelerin kayma ve düşmelerini önlemek üzere, uygun ve yeterli tahkimat yapılır. Tavanlar, yan duvarlar ve tahkimat düzenli olarak muayene edilir. Çalışılan yerin güvenilir şekilde tahkimini, gerektiğinde derhal onarımını, değiştirilmesini veya takviyesini sağlayacak tedbirler alınır.”

‘1078 TL ile kurtulmuş!’

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin madende tavan tahkimatının yeterli olmadığı ve bu nedenle ölümlü kazanın meydana geldiği tespitinden sonra madenle ilgili hiçbir ciddi yaptırım uygulanmadı. İşveren, olaydan Çalışma Bakanlığı’nın yasal olarak kesebildiği 1078 TL cezayla kurtuldu. Tavan tahkimatının sağlıklı yapılmadığı madende aylar sonra yaşanan faciada 301 işçi yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku