Gündem:
EMİNE ÜLKER TARHAN CHP'DEN İSTİFA ETTİ
EMİNE ÜLKER TARHAN CHP'DEN İSTİFA ETTİ

Tarhan, istifa gerekçesini "CHP yönetiminin vahim tercihlerini değiştirmeyeceğini anladığımdan" diyerek ifade etti.

Tarhan'ın istifa açıklaması şöyle:



"Ülkemizin içinde bulunduğu savaş tehlikesini de içeren koşullar nedeniyle çocuklarımızın geleceği açısından olağanüstü önem kazanan 2015 genel seçimleri öncesi partide demokrasinin işletilmesi, seçim yenilgileri ve özellikle de cumhurbaşkanlığını ilk turda iktidara teslim eden hatalardan dersler çıkartılıp, ciddiyetle yol haritası çizilmesi için yaptığım çağrıyı görmezden gelerek, kurultayı bir koltuk kapma yarışına çeviren;

Kurucusunun büyük fedakarlıklarla inşa ettiği devletin yıkılıp, diktiği ağaçların sökülüp, yerine, adına “ak” denilen ucube sarayda somutlaşan otoriter bir devletin kurulması girişimini ve  cumhuriyetin köşkünün, hanedan sarayına dönüştürülmesini sessizce izleyen;

Türkiye’nin iç ve dış tehditlerle karşı karşıya olduğu, iş ve terör cinayetleri ile sarsıldığı bu çok kritik dönemde sorumsuz çağrılar, tutarsız tezkere söylemleri, belirsiz politikalar ile halkımızın duyarlılıklarından kopuk muhalefet anlayışında ısrar edeceği anlaşılan CHP yönetiminin olası vahim tercihlerini değiştiremeyeceğimi anladığımdan, iktidar umudu da hedefi de bulunmayan yanlış ve zayıf politikaların parçası olmamak için büyük umutlarla geldiğim CHP’ den istifa ediyorum."


YENİ PARTİ Mİ GELİYOR? 

Fiili siyasete 2011 seçimleriyle, CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığı döneminde giren, ilk dönemde CHP yönetiminde de "Grup Başkanvekili" olarak görev alan Tarhan'ın, yönetimle arasındaki ilk çatlak, 2013'teki grupbaşkanvekili seçimlerinde gelmişti. 
Kılıçdaroğlu'nun hiç müdahale etmediği seçimlerde, Emine Ülke Tarhan, CHP'li vekillerden yeniden grupbaşkanvekili olabilmek için yeterli oyu alamamıştı.

ÇATLAK KOMUOYUNA YANSIYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ciddî bir görüş ayrılığı başgöstermişti. 

Halk oyuyla seçilecek ilk cumhurbaşkanı için aday belirleme sürecinde, CHP ve MHP Genel Başkanları "Ekmeleddin İhsanoğlu" ismi üzerinde uzlaşınca, bu isme CHP içinden karşı çıkanların başında Emine Ülke Tarhan gelmişti.

İHSANOĞLU'NUN ADAYLIK DİLEKÇESİNİ İMZALAMADI

Tarhan, İhsanoğlu için TBMM'ye verilen adaylık dilekçesine, CHP'den imza koymayan 21 milletvekili arasında yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLABİLECEĞİ KONUŞULDU

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için, yasa gereği 20 milletvekilinin imza vermesi gerekiyordu. İhsanoğlu için imza vermeyen CHP'li vekil sayısı 21 olunca, bu vekillerin "karşı aday" olarak Tarhan'ı gösterebileceği kulislerde konuşulmaya başlandı. 

Hatta İhsanoğlu'na imza vermeyen vekillerden Batum, düzenlediği basın toplantısında "benim Cumhurbaşkanı adayım Emine Ülker Tarıhan" açıklamasını yaptı. 

Ancak imza vermeyen vekiller arasında bulunan Deniz Baykal ve ona yakın isimler, "alternatif aday" fikrine sıcak yaklaşmayınca, Tarhan'ın cumhurbaşkanlığı adayı olmasının da önü kesildi.

SEÇİM SONRASI ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA

10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin de desteklediği "çatı adayı" İhsanoğlu yüzde 30 oy bandında kalınca, Tarhan sert bir açıklama ile partisini eleştirdi. 

Tarhan, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "İkinci tura taşıyabileceğimiz bir seçimi ilk turda kaybettik. 14 partinin desteğini alan bir adayın aldığı oyun Erdoğan'dan ay olmasını başarı olarak nitelemıek, CHP'nin aklıyla alay etmektir. Kılıçdaroğlu çekilmeli ve kurultaya gidilmelidir" demişti.

KURULTAY'DA ADAY OLMADI

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun parti içi muhaliflerden gelen "kurultay" çağrılarını kabul edip, olağanüstü kurultayı toplayacağını açıklamasının ardından ise, gözler yine Tarhan'a dönmüştü. 

Emine Ülker Tarhan'ın da olağanüstü kurultayda "genel başkan adayı" olabileceği kulislerde konuşulmuştu.

MUHARREM İNCE ERKEN DAVRANINCA...

Ancak gözler Tarhan'a çevrilmişken, Muharrem İnce CHP Kurultayında Genel Başkanlık için adaylığını açıklamış, üstelik Tarhan'dan kendisine destek istemişti. 
Tarhan, İnce'ye destek vermek yerine, sosyal medya üzerinden İnce'ye sadece "yolu açık olsun" mesajı göndermiş, ancak kendisi de aday olmamıştı.

PM'YE BİLE ADAY OLMADI

CHP'nin Eylül ayı başında gerçekleştirilen olağanüstü kurultayında Tarhan Parti Meclisi'ne ne bağımsız olarak, ne de herhangi bir genel başkan adayının listesinden aday olmadı. O dönemde yaptığı açıklamada buna gerekçe olarak da, "inanmadığı yönetim anlayışının Parti Meclisi’nde olmayı düşünmemesini, listeyi deleceğine inansa da orada bulunmayı uygun görmemesini, siyaset anlayışına bu tarz yöntemlerin uygun olmamasını" göstermişti.

YENİ PARTİ Mİ KURUYOR?

Ankara kulislerinde son dönemde Tarhan'ın CHP'den istifa edeceği konuşulmaya başlanmıştı. 
Kulislerde, Tarhan'ın istifa ederek, kendisi gibi CHP yönetimiyle ters düşen bir grup milletvekiliyle birlikte parti kurabileceği dillendiriliyordu. 

EMİNE ÜLKER TARHAN KİMDİR?

29 Kasım 1963't e Mersin Tarsus'ta doğan Emine Ülker Tarhan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra yargıçlığa başladı. 2006 yılında YARSAV'ın (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) kuruluşunda kurucu üye olarak rol aldı. Daha sonra genel sekreterlik ve başkanlık görevlerini yürüttü.  Orta düzeyde İngilizce bilen Tarhan, evli ve 2 çocuk annesi... 


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
abdülkadir capan 9 yıl önce

evet degerli vekilim senin herturlü kararına saygım sonsuzdu artık şimdi seni göysümü acarak benim vekılim diyebilirim siz beni hiç yanıltmadınız bu devletin ve bu miletin size gercekten ihtiyacı var allah seni korusun

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku