Gündem:
ERDOĞAN'dan RUSYA TALİMATI

ERDOĞAN'dan RUSYA TALİMATI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın başkenti Moskova’da düzenlenen 8. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Rus iş adamlarına kolaylık sağlanacağı yönünde bakanlara talimat verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın geleceğine güvenerek yatırım yapan girişimcilerimize de Rusya'nın yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova’da düzenlenen 8. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında "Bütün bakanlarımıza öncelikli verdiğim talimat, Rusya'ya, ticari ilişkilerde mümkün olan her türlü kolaylığın gösterilmesi yönündedir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Moskova’da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Bir önceki yüksek düzey işbirliği konseyinden sonra kıymetli dostum Putin ile bir araya geldik. Bakanlarımız ve diğer yetkililerimiz de birbirleriyle temas içerisinde oldular. Akkuyu Santrali’nin temelini attık, Türk Akım’ın deniz kısmını tamamladık.

İkili görüşmede, bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bakanlarımız da kendi mevkidaşlarıyla bir araya geldiler. Şimdi hep birlikte genel bir değerlendirmede bulunacağı.

Hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmaktır. Gerek stratejik gerek askeri gerek ekonomik, kültürel bütün bu alanlarda çabalarımıza gayretle devam ettireceğiz. Toplantımızın ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyor, teşekkür ediyorum.

Putin'in konuşmasından önemli satır başları:

Bizim iş dünyası, bakanlıklar arasında bir dizi toplantılar yapılmıştı. Rusya ve Türkiye olarak, Astana sürecinin garantörleri olarak çok ciddi çaba gösteriyoruz.

Karma ekonomik komisyonu toplantısı da eş başkanları arasında bir toplantı yapıldı.

Geçen sene bizim ticaret hacmimiz yüzde 18 arttı. Ve 25,5 milyar dolara ulaşmıştır. Ve inanıyorum ki ticaretin arttırılması amacına mevcut engellerin düşürülmesi kaldırılması ve çeşitlendirilmesi faydalı olabilir.

Yeni projelerin devreye sokulması ticareti artırabilir.

Enerji alanındaki işbirliği stratejik seviyeye ulaşmıştır.

Türk Akım projesi faydalı olacaktır. Geçen günlerde derin ve kıyı kısımlarının birleştirilmesi yapılmıştır. Şimdi de kıyıdaki giriş terminalini tamamlamamız lazım. Kararlaştırdığımız gibi bu yılın sonuna kadar bunu tamamlayacağız.

Akkuyu Santrali’nin inşa edilmesi; 2023’te birinci üniteyi tamamlamayı düşünüyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yılına denk gelecektir.

Gördüğümüz kadarıyla iş dünyası ilgi duyuyor bu projeye. Tabi ki askeri, savunma sanayii alanında önemli işbirliği var.

Gündemimizde S400 hava savunma sistemi var. Diğer kalemlerin de ihracat ve bakımından önemli çalışmalarımız var. İnsani alanda da ilişkilerimiz iyi gelişmektedir

"Yüzde 15'lik artış var"

İki lider toplantı öncesinde de önemli açıklamalarda bulunndu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminde yüzde 15’lik bir artış yaşandığını, belirlenen hedefin de 100 milyar dolar olduğunu dile getirerek, Türk Akım Projesi’nin deniz kısmının bittiğini, adımların planlandığı şekilde ilerlediğini, projeyi takvimine uygun bitirmeyi hedeflediklerini vurguladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin attığı önemli bir adımın da bölgedeki terör eylemlerine karşı dayanışması olduğuna dikkati çekerek, “Özellikle tabii Suriye’deki attığımız-atacağımız adımlar büyük önem arz ediyor. Bugünkü Üst Düzey Stratejik Konsey Toplantımızın bu bakımdan da büyük önem arz ettiğine inanıyorum. Tabii bu arada bakanlarımızın birbirleriyle yapacakları görüşmeler önem ifade ediyor. Bunları da ayrıca değerlendirmek suretiyle 8. Üst Düzey Stratejik Konsey Toplantımızı tamamlamış olacağız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türkiye heyetini Moskova’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 8. Üst Düzey Stratejik Konsey Toplantısı’nda iki ülke arasındaki ilişkilerin durumunu değerlendireceklerini söyledi.

"İki ülke büyük projeler gerçekleştiriyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin, bu gece karşılıklı olarak Rus-Türk kültür ve turizm yılının açılışını yapacaklarını açıklayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolar seviyesine ulaştığı bilgisini paylaştı.

Türkiye ve Rusya’nın büyük projeler gerçekleştirdiğini anımsatan Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin talebi doğrultusunda 2023 yılına kadar tamamlamaları gereken Akkuyu Nükleer Santrali Projesi ve Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin bu büyük projelere örnek olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülkenin küresel sorunlarla ilgili çok yoğun birlikteliği bulunduğuna da işaret ederek, diplomasi, savunma ve askerî teknik işbirliği alanlarında yoğun temaslar gerçekleştirdiklerini anlattı.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku