Gündem:
GÖSTERDİKLERİ MİSAFİRPERVERLİK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM
GÖSTERDİKLERİ MİSAFİRPERVERLİK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon görüşmeleri çerçevesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile buluşması, TBMM MHP Grup Salonu'nda bir saat erken başladı. 13:00'te başlayan görüşme 14.45'te bitti. Böylece AK Parti-MHP görüşmesi, 1 saat 40 dakika süren CHP görüşmesinden 5 dakika uzun sürmüş oldu.


BİR SAAT ÖNE ALINAN GÖRÜŞME TAM ZAMANINDA BAŞLADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM MHP Grup Salonu'nda koalisyon görüşmelerinin ilk turu kapsamında gerçekleştireceği görüşme, saat 13.00'te başladı. Davutoğlu ile Bahçeli görüşme öncesi basın mensuplarına tokalaşarak poz verdi.

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi daha önce belirlenen programda saat 14.00 olarak açıklanmıştı; fakat Meclis Genel Kurulu'nda boşalan RTÜK üyelikleri için yapılacak seçim nedeniyle bir saat öne alınarak 13.00'te görüşmeye başlanacağı duyurulmuştu. Davutoğlu, Bahçeli görüşmesi saat 14:45'te bitti. AK Parti'nin CHP ile olan toplantısı 1 saat 40 sürürken MHP ile olan görüşmenin 1 saat 45 dakika sürmesi dikkat çekti.


HEYETLERDE YER ALAN İSİMLER

Bu arada AKP ve MHP arasında yapılacak koalisyon görüşmelerinde parti liderlerine eşlik eden isimler de dikkat çekici...

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEKİ AKP HEYETİ

Heyette dikkat çeken bir isim, Ankara Milletvekili Ertan Aydın. Aydın, bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapmış, Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak anılıyor. AKP'nin CHP ile koalisyon görüşmelerine de, yine Erdoğan'ın yakın danışmanları arasında yer almış, bir dönem Erdoğan'ın "kara kutusu" olarak anılan Ankara Milletvekili Mücahit Arslan katılmıştı. AKP'nin MHP görüşmesinde Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'na eşlik eden heyet şöyle;


HALUK İPEK- Genel Sekreter - MHP İLE KOALİSYONUN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ - Seçimlerden sonra AKP'nin MHP ile koalisyon kurmasına en çok destek veren isimlerden. AKP'nin seçim sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından yaptığı istişare toplantısında, eğer bir koalisyon yapılacaksa, bunun MHP ile yapılması konusunu en güçlü şekilde dile getiren ismin Haluk İpek olduğu kulislere sızmıştı.

MAHİR ÜNAL - Grup Başkan Vekili- HDP'YE EN ÇOK YÜKLENEN İSİM- Son dönemde özellikle HDP'ye yönelik sert çıkışları ile gündeme geldi. Seçim öncesinde HDP'yi, "ırkçılık" yapmakla eleştirdi. Suriye konusundaki açıklamaları ile de, AKP içinde "şahinler" arasında anılıyor. Ünal, yine seçimlerden sonra koalisyon açıklamalarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konumunun tartışılmasının "AKP'nin kırmızı çizgisi" olduğunu da vurgulayarak dikkat çekmişti.

FARUK ÇELİK- ÇALIŞMA BAKANI- AKP'nin "üç dönem" kuralına takılan isimlerinden olan Faruk Çelik, AKP içinde MHP'li tabana en yakın isimlerden biri olarak anılıyor.

LÜTFÜ ELVAN- ULAŞTIRMA ESKİ BAKANI- AKP'nin, söylemlerinde en dikkatli isimlerinden. Seçim öncesi ya da sonrasında yaptığı konuşmalarda, MHP'ye yönelik ağır eleştirilerde bulunmaması dikkat çekici. Ulaştırma eski Bakanı olması nedeniyle de, büyük yatırımlar konusunda AKP içindeki en yetkin isimlerden.

ERTAN AYDIN- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ESKİ DANIŞMANI- MHP heyetinde yer alacak sürpriz isim ise Ankara Milletvekili Ertan Aydın oldu. Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir dönem danışmanları arasında yer almıştı.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEKİ MHP HEYETİ

AKP ile MHP arasındaki koalisyon görüşmelerindeki MHP heyeti ise şöyle;

OKTAY VURAL- GRUP BAŞKANVEKİLİ- MHP'nin son dönemdeki yüzü konumunda. Bahçeli dışında, açıklama yapma yetkisi olan en yetkin isimlerden.

SEMİH YALÇIN- GENEL BAŞKAN YARDIMCISI- Seçim sonrasında, koalisyon konusunda MHP'de Bahçeli dışında, tüm mesajları Türkiye kamuoyu Semih Yalçın'ın ağzından duydu. Yalçın, MHP'nin kırmızı çizgilerini de açıklayan isim oldu.

İSMET BÜYÜKATAMAN- GENEL SEKRETER - Büyükataman, bugün yapılacak görüşmelerden hemen önce yaptığı "kimse sürpriz beklemesin, hassasiyetlerimiz belli" açıklaması ile dikkat çekmişti. MHP'nin hassasiyetlerinin kabul görmesi halinde ise, koalisyon görüşmelerine yeşil ışık yakılabileceğini bildirmişti.

KENAN TANRIKULU- GENEL BAŞKAN YARDIMCISI- Seçimlerden sonra yaptığı açıklamalarda, "koalisyon hesabımız yok" açıklaması ile dikkat çekmişti. Devlet Planlama Teşkilatı kökenli Tanrıkulu, MHP'nin hükümete dahil olduğu koalisyonda, bakan olarak görev yapmıştı.

MUSTAFA KALAYCI- GENEL SEKRETER YARDIMCISI- Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'dan milletvekili. Kalaycı, seçimlerden sonra "şartlarımız kabul olursa, koalisyon olabilir" açıklamaları ile dikkat çekmişti.

BAHÇELİ'NİN GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı ilk değerlendirmesinde “Sizlerle sohbetimizde ne söylüyorsak aynısını Sayın Davutoğlu’na da söyledik” dedi.

Edinilen bilgiye göre Bahçeli, açıkladığı 4 şartı görüşmede tekrarladı. AKP’nin, öncelikle CHP ve HDP ile koalisyon kurmaya çalışmasını öneren Bahçeli’nin, bunun olmaması durumunda üzerlerine düşeni yapacakları mesajı verdiği öğrenildi.  

Davutoğlu’nun ise CHP ile yaptığı görüşmedeki konuşmayı yinelediği bildirildi. AKP ve MHP arasındaki temasların sürmesi benimsenirken, bu görüşmeleri yürütecek isimler ise henüz belirlenmedi.

DAVUTOĞLU'NUN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMALARI


AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesiyle açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Bahçeli'yle ilgili "7 Haziran itibaren dile getirdiği gibi hükümet ortaklığı içinde olmayacaklarını yine dile getirdiler" dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

"Bulunacakları tercihler bizim karar verebileceğimiz isimler değil.
Her parti kendi heyetiyle kendi karar veri tartışılacak bir durum yoktur.
Her isim bizim için değerlidir. 
Bizi ziyaret edecek partiler sorunları, çözüm önerilerini paylaşacağız.
Nasıl bir koalisyon olur hep beraber göreceğiz.
HDP Ortadoğu kaosu içerisinde çok kilit bir rol oynuyor. 
Bağcıyı dövmek için seçime girmedik. Üzüm yemek için haklın verdiği oylarıdır yüzde 13...
Bölgesel düzeyde Suriye Irak olmak üzere barış konusunda partimizin üzerine düşen görevi layığıyla yerine getirecektir.
Seçimler bir kan davası bir kin bırakmaz biz hiç böyle yaklaşmadık. 
Yarın partimizi ziyaret edecek olan AK Parti heyeti ile bu gönül rahatlığıyla görüşlerimizi belirteceğiz kendilerini dinleyeceğiz.
Çözüm sürecinin eskisinden çok daha iyi bir canlanmaya neden olur biz buna hazırız.
Hangi formilsayonla kurulursa kurulsun barış zorunludur. Ülkemiz şiddeti değil huzuru hak ediyor.
Savaşa, çatışmaya mahkum değiliz.
Araç yakmalar, askerlerin tavırları bizi endişelendirmiştir.
Heyeti gönül rahatlığıyla karşılamaya hazırız.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Olumlu bir atmosfer vardı başından sonuna kadar geçerliydi.
Sayın Bahçeli de kendi tutumlarını son derece açık yürekli ve şeffaf bir değerlendirmede bulundu.
Kendi yaptığımız çalışlmaları sundum teşekkür etti.
7 Haziran itibaren dile getirdiği gibi hükümet ortaklığı içinde olmayacaklarını yine dile getirdiler.
Başarı dileklerinden sonra hükümet ortaklığı konusunda çalışma yapmamak düşünesi  içinde olduklarını söylediler.
Saygı gösterdiğimiz bir görüştür.
Kendisine gösterdikleri misafiperverlik için teşekkür ediyorum.
Yeni bit tutum olmadığını ifade ettiler, seçimden bu yana ayn şeyleri söylediklerini söylediler.
AK Parti olarak bütün partilerle görüşeceğiz, aynı mesafeyi eşit mesafeyi sürdüreceğiz.
Hem arkadaşlarımız hem de ihtiyaç duyulması halinde Sayın Bahçeli ile bayramdan sonra ikinci görüşmeyi gerçekleştireceğiz.
Partimizin politikalarını eleştirmek herkesin hakkıdır ama meşrutiyetimizi tartışmak kimsenin haddi değildir.

Kırmızı çizgiler ve cumhurbaşkanı konusu gündeme geldi mi?

Hükümet ortaklığı kurmama ifadelerini söyledi. Hükümet ortağı olmama yaklaşımı içindeler bunu ifade ettiler. Her an ülke meselesi konusunda Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması lazım. Bahçeli de bu görüşte. Bundan sonra görüşülmeyeceği tablosunu ortaya çıkarmıyor. Tekrar görüşmeyeceğiz sonucu çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı konusu hiç gündeme gelmedi. Beni bu makamla görevlendirmiş bir makamı eleştirmeyi doğru bulmuyorum.

Bütün olasılıkları sıralar mısınız? Ak Parti azınlık hükümeti kurabilir mi?

Sayın Bahçeli hükümet ortaklığı istemedikleri yönünde açıklamasını yaptı. Ülkenin hükümetsiz kalmaması için karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi teyitleştik. Arkadaşlarımızın temasında da fayda olduğunu düşündük. Dört dakika fazla eksik yorumlarını duydum çok iyi hesaplamışsınız 1 saat 40 dakika…  Saate bakarak konuşmadık, saat de taşımıyorum ama adaletli bir ziyaret oldu. Çok konu konuştuk. Suriye, gelişmeler, çok samimi oldu. Dünden de bugünden de görüşmelerden çok memnunum. Bu üç husus “medyaya söyleyeceğim” deyip mutabık kaldığımız hususlardır. MHP muhalefette kalma isteğini belirtti. Heyetlerin görüşmesi devam edecek. Biz 7 Haziran’da çıkan tabloyu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu tablo bize hiç kapıları kapatmamayı söylüyor. Kime daha yakınsınız derseniz bir parti ile koalisyon kurup protokolü imzalayana kadar her parti ile aynı mesafedeyiz. MHP’nin pozisyonu hükümet kurmama yönünde.

DERSHANELER KAPATILMAYACAK

Anayasa mahkemesiyle ilgili bir gerekçe bize ulaşmış değil. Adalet bakanlarımız ilgili birimler bunu. Anayasa mahkemesinin kararı doğrultusunda yapılacaklarla ilgili kimsenin şüphesi olmasın.Gerekçeli karar bize henüz ulaşmadı, ulaşınca gerekeni yaparız. Boşluk oluşmaması için gerekeni yaparız.

VE KOALİSYONDA İBRE CHP'YE DÖNDÜ

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iki gün üst üste, CHP ve MHP liderleri ile yaptığı koalisyon görüşmelerinin ardından, ibre AKP-CHP koalisyonuna döndü. CHP ile AKP arasında dün gerçekleşen görüşmenin ardından, her iki taraf da "görüşmelerin süreceği" açıklamasını yapmışlardı. 

Ne CHP'den, ne de AKP'den, koalisyon konusunda kesin bir tutum belirtmeden, "görüşmeler devam edecek" açıklaması geldi. Bunun üzerine,  AKP tabanının MHP'yle bir koalisyona daha sıcak baktığı çerçevesinde, gözler AKP'nin MHP  ile yapacağı koalisyon görüşmesine dönmüştü. Ancak AKP Lideri Davutoğlu, MHP ile görüşmeden sonra ise, MHP Lideri Bahçeli'nin "herhangi bir koalisyon içinde olmama pozisyonunu teyid ettiğini" söyledi.  MHP'nin bu kadar net bir şekilde pozisyon ortaya koyması üzerine ise, Ankara kulislerinde "koalisyonda ibre CHP'ye döndü" yorumları ağırlık kazandı. 
 
DAVUTOĞLU: "SİYASETÇİLER POZİSYONLARI GÖZDEN GEÇİRME İHTİYACI DUYABİLİR"

Davutoğlu, MHP'nin "koalisyon içinde yer almama tutumunu teyid ettiğini" vurgularken, yine de kapıyı tam olarak kapatmadı.  MHP ile görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, öncelikle her iki partinin de teması kesmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, "siyasetin hiçbir hesaba sığmayan yönü var. ülke menfaati söz konusu olunca, herkes daha önceki pozisyonlarını gözden geçirebilir" sözleriyle de Davutoğlu, ilerde yeniden MHP ile hükümet konusunda görüşme olabileceğinin altını çizdi.

"ERKEN SEÇİM" DEMEDİ

Davutoğlu'nun, MHP'nin kesin tutumuna rağmen, açıklamalarında hiç "erken seçim" dememesi de dikkat çekti. AKP Lideri, "Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılaycak bir hükümet yapısı ortaya çıkana kadar bütün partilerle aynı anlayışla görüşmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA

Keşke bu anlaşmaya çok daha önce varılsaydı, bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Bugün gelinmiş olan durum bizim içim memnuniyet vericidir. Nükleer silahlara karşıyız. Bölgedeki diğer silahlarında ortadan kalkması için tavır ortaya konur. Hayırlı olmasını diliyorum. Her zaman barışı destekleyecek adımların yanında olacağız. Eğitim politikalarının belirleme yetkisi hükümete aittir. Mahkemenin gerekçeli kararını gördükten sonra temel ilkeler doğrultusunda tekrar gereken kararlar alınır.
Son günlerde seçimler sonrasında ortaya çıkan tablo siyasi görüşmeler üzerinden koalisyon çalışmaları yapılırken bazı açıklamaların gündem gelmesi de açıkçası düşündürücüdür
Hukuka saygımız var, gerekçeli kararı göreceğiz. Bu konularda da kararlı tutumlarımızda değişiklik olmadığını belirtmek isterim. Bu mecliste o veya bu şekilde beraber çalışacağız.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku