Gündem:
MANİSA'da HALK GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRDİ

MANİSA'da HALK GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRDİ

Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerinde, evleri hasar görenler ve devam eden sarsıntılar nedeniyle korkanlar, geceyi Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından kurulan çadırlar ve yakınlarının yanında geçirdi.

Manisa'da, dün saat 18.53'te merkez üssü Gölmarmara İlçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 8.2 kilometre derinliğinde olan deprem, Manisa ve İzmir kent merkezleriyle ilçelerinde de hissedildi. Derinliği yüzeye yakın olduğu için Manisa ve ilçelerinde şiddetli hissedilen depremle birlikte birçok yerde halk ev ve işyerlerinden sokaklara fırladı. Deprem nedeniyle Gölmarmara'da büyük bölümü kerpiç 16 evde çatlaklar olup, hasar oluştu. Büyük paniğe neden olan bu ilk depremin ardından, bugün saat 13.00'e kadar, Gölmarmara ve Saruhanlı merkezli, büyüklükleri 1.2 ile 4.8 arasında değişen 66 artçı sarsıntı oldu.

Depremde evleri zarar görenler ve tedirginlik yaşayanlardan bazıları, yakınlarının yanında kalmayı tercih etti. Depremden korkanların kimisi de evlerinin bahçelerine çadır kurdu. 

KAYMAKAM: YARALIMIZ VE CAN KAYBIMIZ YOK

Depremin ardından AFAD tarafından bölgeye yardım geldi, çadırlar kuruldu. Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, şu ana kadar Tiyenli Mahallesi'nde 32 çadır kurulduğunu belirtip, "Saruhanlı ve Gölmarmara ilçesinde dünden beri bir deprem fırtınası devam ediyor. Yaralımız veya bir can kaybımız yok. Fakat köy tipi 16 evimizde hasar oluştu. Biz onlara ivedi olarak çadırlar kurduk. Akabinde 16 çadır talebinde bulunan vatandaşlarımız daha oldu. Şu an kaymakamlığımızda görevli personelimiz ve mühendisler mahallemize geldi. Hasarlı olan evleri tek tek kontrol edip rapor tutacaklar. Evler kontrol edildikten sonra çadır talepleri de karşılanacak. Vatandaşlarımızın korkmamalarını ve hasarlı olan evlerine girmemelerini istiyoruz" dedi.

DEPREM KORKUSU SÜRÜYOR

Tiyenli Mahallesi sakinlerinden 86 yaşındaki Necla Avcı, geceyi dışarıda geçirdiklerini belirtip, "İlk deprem olduğu anda evde uyuyordum. Sonra beni evden çıkardılar. Çok korktum. Altan bir ses geldi. Hala depremin şokunu yaşıyorum. Dün akşamdan beri dışarıda çadırda kalıyoruz" dedi.

Mahalle sakinlerinden Hafine Şahin de "Depremde korkudan bayılmışım. Beni torunumla birlikte dışarı çıkarmışlar. Evimde önemli hasar oldu. Gece geç vakitlere kadar dışarıdaydım. Evimin önüne çadır kurdular. Fakat çadırda kalmadım. Akhisar'daki akrabamın yanına gittim. Sabah tekrar döndüm" dedi.

Deprem anında inek sağdığını belirten mahalle sakinlerinden Hatice Kocakiraz da "Sarsıntı sırasında sanki üzerime doğru gelip, gidiyordu. Hemen kendimi dışarı attım. Ardından evimde hasar oluştuğu için çadır kuruldu. Geceyi dışarıda geçirdik. Sonra sabaha karşı tekrar deprem oldu. Artık eve girmeye korkuyoruz" diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİL DEPREMİN VURDUĞU TİYENLİ'DE

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'ne bağlı kırsal Tiyenli Mahallesi'nde depremden hasar gören evlerde incelemelerde bulundu. Depremde zarar görenlere, mağduriyetlerinin en kısa sürede giderilmesi için milletvekili olarak gerekeni yapacağını söyleyen Biçer, burada gazetecilere de açıklama yaptı.

Milletvekili Tur Yıldız Biçer, depremde en çok hasar gören mahallerden birinin Tiyenli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Burada 250 hane var. Evlerin 50-60'ı oturulamayacak duruma gelmiş. 10 haneye çadır ulaşabilmiş. Çadırların hızlı bir şekilde ulaşılması konusunda kaymakamlığa bir talebimiz oldu. Kaymakamlığımız çadırların hızlı bir şekilde ulaştırılmaya gayret gösterildiğini bize iletti. Çadırların hızlı ulaşılması tedirginliği biraz da olsa hafifletecektir. Deprem insanoğlunun elinde olmayan bir şey. Yönetim ve iktidar olarak olay bu noktaya gelmeden, insanlarımızı deprem konusunda hem bilgilendirmeli hem de eğitmeliyiz. Böyle durumlar yaşandığında kriz masalarını bir an önce kurup, çok hızlı hareket edebilmeyi öğrenmeliyiz. Böyle durumlarda daha hızlı ve daha fazla bir şekilde organize olmamız gerekir." 

Tiyenli Mahallesi'nde halk artçılar da devam ettiği için korkularından evlerine giremiyor. Dışarıda vakit geçiren Tiyenli halkına AFAD'ın mahalle meydanında kurduğu sahra çadırında Türk Kızılayı'nın iftar yemeği dağıtacak.

HASAR GÖREN EVLERDE İNCELEME YAPTILAR

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde dün meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul hasar gören evlerde incelemede bulundu. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, beraberindeki partililer ile birlikte Tiyenli Mahallesi'ne gelip, önce meydandaki kahvahaneler de oturan vatandaşlara 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Milletvekili Özel daha sonra hasar gören evlerde incelemelerde bulunarak, AFAD çadırlarında kalan vatandaşlarla bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamada Manisa'da deprem silsilesinin devam ettiğinin altını çizen Özel, "Dün akşam üzeri 5.1 büyüklüğündeki bir depremle Tiyenli merkezli olarak hem Gölmarmara hem de Saruhanlı olmak üzere İzmir'e kadar hissedilen bir deprem ile karşı karşıya kaldık. Bu, son 1 yıldır Manisa'da yaşanan depremler silsilesinin devamıydı. Akhisar İlçesi'nde daha önce Sünnetçiler ile Yatağan mahalleleri ve çevresinde hasar oluşmuştu. Şimdi ilçe başkanlarımız ile temas ederek yeni yaşanan deprem bölgesinden incelemede bulunduk. Hatta Tiyenli'ye geldiğimizde 4.1 büyüklüğünde deprem yaşandı. Bunu hissettik. Yaşanan depremde evlerin hasar aldığı, içeriye girilemeyecek durumda olduğunu gökdük. Hasar alan evlerin olası başka bir depremde göçebilecek bir durumda olmasıyla karşı karşıyayız. Hasar gören evlere çadır dağıtılarak kurulumu yapıldı. Ancak bu konuda bir aksama görülüyor. Çok sayıda hasarlı ev var. Ancak çadır sayısı kısıtlı. Bu kadar lokal bir meselede devletin çok daha hızlı bir şekilde işi çözebiliyor olması lazım" dedi.

"DEVLET BÖYLE GÜNLERDE GÜCÜNÜ HIZLA GÖSTERMELİ"

Yaptığı incelemeler sırasında vatandaşların AFAD çadırlarının adaletsiz bir şekilde dağıtıldığının altını çizdiğini vurgulayan Milletvekili Özel, "Bir gerçek var; deprem oluyor, bir hasar oluşuyor, bir afet oluyor herkes gelip gidiyor. Sonrasında Türkiye'de hem siyasi gündem hem de olağan dışı olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki deprem sonrası unutulup gidiyor. O nedenle bu tür konularda devletin şefkatli elinin daha hızlı ve adil ulaştırması gerekiyor. Burada yaptığımız incelemede bir çok kişi çadır dağıtımının adaletsizliğinden bahsetti. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. Devlet böyle günlerde gücünü hızla, adaletle ve hiçbir şüphe bırakmayacak şekilde hizmet vermesi lazım. kamu görevlileri ile görüşüp yaşanan bu aksaklığın giderilmesini talep edeceğiz" dedi. 

"MANİSA DEPREME NE KADAR HAZIR?"

Açıklamasının son kısmında, "Manisa'nın depreme ne kadar hazır?" olduğunu soran Özel, şöyle devam etti:

"Hepimizin sorması gereken bir soru var. İstanbul için zaman zaman soruluyor. Bu soruyu Manusa için de soruyoruz. Manisa ve mahalleleri depreme ne kadar hazır? Birinci deprem kuşağı içerisinde olan bir yerde depremde hep kıyısından geçiyoruz. Yine büyük bir faciayı kıl payı atlattık gibi görünüyor. Ama bir sonraki olmadan önce bu işlere tedbir almak gerekir. Marifet deprem olduktan sonra Tiyenli Mahallesi'nde hasarlı binalara bakmak değil. Devlet depremin olma olasılığı olan hiç hasar görmemiş ancak olası bir depremde insanın üstüne yıkılabilecek binalara depremden önce gidip bakıyor mu bunu öğrenmek gerekir. Devlet olmak demek, taziye evine gidip yas evinde ağlamak değildir. Taziyeyi ve yası ortaya çıkaracak olan durumlara karşı tedbir almak demektir. Yas evine gidip ölenle birlikte ağlamak olsa olsa sadece bir komşu taziyesinden ileriye gidemez. Devlet olmak demek daha farklı bir gücün gösterilmesi anlamına gelir." 

"VALİ GÜVENÇER İNCELEMELERDE BULUNDU"

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de , depremde en çok hasar gören Tiyenli Mahallesi'nde incelemede bulundu. İnceleme sırasında Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, AK Partili Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz de Vali Güvençer'e eşlik etti. Vali Güvençer burada yaptığı açıklamadra, yaptığı açıklamada, 5.1 büyüklüğündeki depremin Gölmarmara ilçesinin Tiyenli Mahallesi'nde kerpiç evlerde hasara neden olduğunu belirtti. Yaşanan 5.1 depremin ardından 1.0 ve 4.9 şiddetine çok fazla artçı depremin Manisa'nın bütünlüğünü ve çevre illerde his edildiğini söyleyen Güvençer, "Allah'a çok şükür klasik anlamda kamuoyunun eleştirebileceği yıkıcı boyutta bir deprem olmadı. Ama yapılarımızın çok eski olması, özelikle hasar gören evlerimizin özelikle kerpiç olması hesabıyla oturulamayacak kadar yıkım sebebiyle oturulamayacak ağır hasarlı evlerimiz var" dedi. Deprem merkez üssü olan Tiyenli mahallesinde 32 aileye barındırılması için çadır kurulduğunu ifade eden Vali Güvençer, "Camimiz hasar gördü, cami hizmeti ve ortak kullanım hizmeti amacıyla büyük bir sahra çadırı kurduk. Vatandaşlarımızın çok abartılı tedirgin olmasına gerek yok. Her birimiz çok özenli ve dikkatli olmak durumundayız. Bu bir Türkiye ve dünya gerçekliğidir. Özelikle yapı stoklarımızın yenilenmesi hususunda çok daha öncesinden tedbirli olmak durumundayız. Bu konuda hem merkezi ve hemde yerel yönetimlerimiz mesafeler alıyor. Ama tabi ki almamız gereken çok daha fazla önlem var" diye konuştu. 

Vali Güvençer, olası bir büyük depremin beklenip, beklenmediği sorusuna ise "Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile çok sıkı eş güdüm içerisindeyiz. Devamlı haberleşiyoruz ve değerlendiriyoruz. Ayrıca, il bünyesinde de il müdürlüklerimizim tüm elemanları teyakkuza geçirilmiş durumda. Herhangi bir olumsuzluğa her an müdahale edecek şekilde ilk yarım saat içerisinde tüm sahaya ulaşmıştık. Yaklaşık 2 saat içerisinde de fiilen başta kaymakam arkadaşlarımız olmak üzere evleri hasar gören vatandaşlarımızın yanındaydılar. Bu manada biz elimizden geldiğince hazırlıklıyız ama 'bu yaşanan depremler daha büyük depremlerin öncüsü müdür? Hayır. Bu konuda bilimsel olarak söylenebilecek hiçbir şey yok" diye yanıt verdi.

"ÇADIR STOĞU İHTİYAÇLARA CEVAP VEREBİLECEK SEVİYEDE"

Gazetecilerin, "Yeterli çadır var mı?" sorusuna ise Vali Güvençer, "Çadırda yetersizlik, gecikme asla söz konusu olamaz. Hem AFAD başkanlığımızın Türkiye genelindeki çadır stoku hem de Manisa merkezimizde bulunan lojistik depodaki çadır stoku, Allah muhafaza çok daha ağır vakalarda çok fazla ihtiyaçlara cevap verilebilecek seviyededir. Ancak bu olayların fiziki boyutu olduğu kadar sosyolojik ve psikolojik boyutu var. Vatandaşlarımızın son derece soğukkanlı olması lazım. Bizim de çadır taleplerini karşılarken son derece son derece profesyonelce davranmamız gerekiyor" dedi.

Mahallede hasar gören evlerde inceleme yapan Vali Güvençer daha sonra bölgeden ayrıldı.



DHA
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku