Gündem:
MENDERES TÜREL'DEN ŞOKE EDEN İDDİA
MENDERES TÜREL'DEN ŞOKE EDEN İDDİA

Yeni başkandan şoke eden iddia!

AKP'den Antalya'da 'evrak yakılıyor' baskını...

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçayı'ndaki tesisinde belediyeye ait evrakların yakıldığı iddiasıyla polis inceleme başlattı. 

Seçimi kazanan AKP adayı Menderes Türel ve partililer, tesise baskın yaptı. Bir kısmı yanan evrakı gösteren Türel, “Entrikalarla kirli oyunlarla, kara politikalarla ayıplarını örtmeye çalışanlar, adaletin yakasından kendilerini kurtaramayacak" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise Boğaçayı tesislerinde yakılanların belediyenin resmi evrakı olmadığını, kendi makam odasında bilgi amaçlı bulunan kağıtlardan oluştuğunu söyledi. Akaydın, tesise baskın yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

AKP Antalya İl Başkanı Mustafa Köse bina önünde toplanan partililere seçim otobüsünden sonuçlarla ilgili bilgi verirken, kendisine telefonla gelen haberi paylaştı. Köse, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaçayı'ndaki şantiyede belediyeye ait evrakın yakıldığı iddiasıyla polisin inceleme başlattığını duyurdu. Köse, partililere Boğaçayı'ndaki tesislere giderek evrakın yakılmasını önleme çağrısında bulundu.

İl Başkanı Mustafa Köse, yanında Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve partililerle Boğaçayı'ndaki tesise gitti. Kesin olmayan seçim sonucuna göre Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan AKP'li Menderes Türel'in de geldiği şantiyede polis belediye tarafından yakıldığı iddia edilen evrakın bulunduğu alana, şerit çekerek güvenlik altına aldı.

GÖREVE BAŞLAMAYI GECİKTİRİYOR

AKP'lilerin sloganlar atarak CHP'li Mustafa Akaydın'a tepki gösterdiği şantiyede Türel, Köse ve yanındakiler bir kısmı yanan evrakı inceledi. Gazetecilere açıklama yapan Menderes Türel, en az 5 sene saklanması gereken imar ve bütçeye ait evrakların yakıldığını ileri sürdü. İhbar üzerine geldiklerini belirten Türel, şunları söyledi:

"Şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin üretim tesislerindeyiz. İhbar üzerine gelen emniyet güçleri, evrak yakıldığıyla ilgili olay yerinde müdahalede bulundu. Ben de intikal ettim. Biz dünden beri bunu söylüyorduk. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı itirazların arkasında bizim göreve başlamamızı ertelemeye yönelik gayret ve bu gecikmeden kaynaklanan kendi usulsüzlüklerini yolsuzluklarını örtmek için bazı evrakların yok edilmesi girişimleri ile ilgili olduğunu dün söylemiştik. Bugün de bu olay suçüstü yapılarak ortaya çıktı."

İÇ DENETİM, İMAR VE BÜTÇE

Yakılan evrakın 2012 ve 2013 tarihli iç denetim raporu ile imar ve bütçe konularında olduğunu ileri süren Türel, evrak tarihlerinin 5 seneyi geçmesi halinde imha edilebileceğini dile getirdi. Evrakların 5 yıl boyunca saklanması gerektiğine dikkati çeken Türel, şöyle konuştu:

"Bu hırsızlıklarını örtmeye yönelik girişimi esefle kınıyorum. Bu hırsızlıkların başta Mustafa Akaydın olmak üzere göreve başladığımızda hesabını soracağız. Yetim hakkına göz dikenlere, kursağından haram geçenlere hesabını soracağız. Antalya'da huzur gelsin, barış gelsin diye göreve başladığımız süreçte entrikalarla kirli oyunlarla kara politikalarla ayıplarını örtmeye çalışanlar adaletin yakasından kendilerini kurtaramayacak. Hırsızlıklarının hesabını sonuna kadar verecek. Biz göreve başladığımızda hepsinin hesabını soracağız."

'AKAYDIN ABD'YE KAÇACAK'

Akaydın “Türel o koltuğa oturursa çok ayıplı bir belediye başkanı olacak. Benim belediyede arka odamda büyük çoğunluğu 60 aylık belediye meclis gündemlerinin fotokopileri, proje teklifleri, kitap, broşür gibi lüzumsuz evraklarla doluydu. Türel’e temiz bırakalım diye biz bu evrakların temizlenmesini istedik. Arkadaşlarımız da bunların yakılarak imha edilmesini istemiş. Benim haberim bile yoktu yakılacağından. En iyi imha yöntemi yakma demişler ve bu olay gerçekleşmiş” dedi.

EKSİK VARSA SORUŞTURMA AÇSIN

Yakılan evrakların arasında önem taşıyan hiçbir belgenin olmadığını savunan Akaydın, “Duydum Menderes oradaymış. Kendisi hepsini incelesin, ayıplı tek bir belge bulamaz. Üstelik burası resmi bir kurum, bütün evrak kayıt altına alınıyor. En ufak bir evrak eksiği varsa, belediyede oturur koltuğa inceler. Evrak eksiğini açıklayamayan memura da soruşturma açar” diye konuştu.

TÜREL DELİKANLI OLSUN

Türel’in, “Amerika’ya kızının yanına kaçacak” iddiasına çok sert yanıt veren Akaydın şöyle dedi:

“Bunlar ayıp şeyler. Utanmazlık, hazımsızlık yapmasın. Ben buradayım, belediyeyi alacaksa delikanlı gibi alsın. Böyle çamur atarak olmaz bu işler. ‘Kâğıtlarda ıslak imza var’ demiş. Islak imza olması yolsuzluk belgesi anlamına mı gelir? Ayrıca ben salak mıyım yolsuzluk evraklarını neden onlarca işçinin olduğu bir yerde yakayım? Böyle bir şey olsa kır evim var, götürürüm oraya başında da durur yakarım. Yolsuzluk belgesi işçiye verilip 'al yak' denir mi? Benim yolsuzluğum yok ki belgesi olsun. Beni yolsuzlukla suçlayanın alnını karışlarım.”

Polis ve jandarma ekipleri tesisteki incelemelerini sürdürüyor.

AKP'LİLER BELEDİYEYE GELDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçayı'ndaki üretim tesisinde belediyeye ait evrakların yakıldığı iddiasıyla Menderes Türel ve partililerin tesise yaptığı baskının ardından belediye binasına gelindi. Şube müdürlüklerini dolaşan partili gençler, içerisinde resmi evrakın olduğu öne sürülen çöp toplama araçlarına el koydu. 

Grupla birlikte binaya gelen AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ise Denetim ve Ruhsat Şube Müdürlüğü'ne girerek, belediye araçlarının dışarı çıkarılmamasını istedi. Araçların polisin incelemesinin ardından bırakılacağını belirten Enç, partili gençlere belediye çalışanlarıyla tartışmamaları konusunda uyarıda bulundu. Belediye binasına ait bahçeden dışarı çıkarılmayan çöp toplama araçları çevresine polis tarafından şerit çekilerek güvenlik çemberine alındı. 

Bu sırada belediye binasındaki kalabalığın yanına gelen AKP İl Başkanı Mustafa Köse, polisin gerekli araştırmayı yaptığını ve kalabalığın dağılması gerektiğini söyledi. Belediye binası önünde araçlardan çalınan müziklere oynayarak eşlik eden kalabalık bir süre sonra dağıldı.

'BU HUKUKSUZ BİR SALDIRI'

CHP'li Mustafa Akaydın, il genelindeki Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının yeniden sayımı için ilçe seçim kurullarına yaptıkları itirazların reddedilmesi üzerine İl Seçim Kurulu'na itiraz için geldiği adliyede yaşanan olayları değerlendirdi.

Belediye birimlerinden Boğaçayı tesislerinin kendisinin yolsuzluk belgelerini yaktırarak imha ettiği iddiasıyla polis, jandarma ve yanlarında binin üzerinde Ak Parti tarafından basıldığını kaydeden Başkan Akaydın, “Bu hukuksuz bir saldırıdır. Bunu yapmak için mutlaka mahkemeden arama kararı çıkartılması lazım" dedi.

İLK SALDIRIYI YÖNETEN MENDERES TÜREL'DİR 

Olaylar sırasında birim müdürü İsmail Şirvan'ın 2 saat süreyle hareketsiz hale getirildiğini savunan Başkan Mustafa Akaydın, gün içinde yaşanan olayları şöyle aktardı:

“Belediyeyi de basmışlardır. Belediye personelim tartaklanmış, benim makamım basılmıştır. Hepsinin görüntüleri Facebook'da var. İlk saldırıyı yöneten kişi Menderes Türel'dir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'dir. İkinci saldırıyı, resmi kuruma saldırıyı yöneten kişilerin başında ise milletvekili Gökçen Enç vardır. Bu bir devlet saldırısıdır."

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜNE 3 SAAT ULAŞAMADIM

Olayların olduğu sırada üç saat boyunca Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ve İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'a ulaşamadığını kaydeden Akaydın, “Emniyet Müdürü'ne sonunda ulaştığımda 'ilgileneceğini' söyledi. Bir Emniyet Müdür Muavini aradı şu ana kadar" dedi. 

Hakkındaki iddiaların hepsinin yalandan ibaret olduğunu savunan Mustafa Akaydın, evrak imhasının rutin bir işlem olduğunu savundu, “Belediyede benim bir odam var. O odanın içinde, kitaplarım, evrak ve arşiv niteliği taşımayan belgeleri vardır. Bu matbuat her zaman belediye tesislerinde yakılır" dedi.

YOLSUZLUK BELGESİ GÜNDÜZ MÜ YAKILIR?

Boğaçayı'nda yakılan evrakların, makam odasında kalınlığı 15 santimetreyi bulan 60 klasör meclis tutanağı oluğunu belirten Akaydın, “Ben bir yolsuzluk belgesi yakacak olsam gündüz gözü, herkesin gözünün önünde yaptırır mıyım? Menderes Türel bana bunu söylemiş olsa davet ederdim, 'Gel bak bunlara' diye" dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜ DE SUÇLU

Antalya'da yaşanan olayların AKP İl Başkanı Mustafa Köse tarafından da kışkırtıldığını savunan Akaydın, şöyle konuştu:

“Ağır bir suçtur. Devletin polisiyle bir partinin militanları iç içe belediyeyi basmışlardır. Mahkeme kararı yoktur. Bu davada Emniyet Müdürü de suçludur. Eğer Validen bir açıklama gelmezse hem Emniyet Müdürü hem de Vali hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Benim alnım açıktır. Verilemeyecek hiçbir hesabım yoktur. Belediye basan araçların içinde Menderes Türel'in seçim kampanya otobüsleri vardır. Belediyenin her Çarşamba günü Bilgi İşlem Merkezi'nden geri dönüşüm araçlarına yüklenen evrakı yok ediyor muşuz gibi. Bunlar geri dönüşüm aracı. Burada suç belgesi olsa oraya koyar mıyız? Fen İşleri Daire Başkanlığı'nda çöp kutuları ters çevrilmiştir. İçindeki çöpler boşaltılmıştır."

SAHTE BELGE BIRAKABİLİRLER

Başkan Mustafa Akaydın, olaylar sırasında makamına asılsız belge de bırakılmış olabileceğini iddia etti. İddiasını “Eğer Ergenekon'da kumpas, montaj belgeyi oraya bastıkları zaman bin küsür AKP militanı oraya sıkıştırırsa ben kendimi nasıl savunacağım arkadaşlar? Böyle bir şey olur mu?" diye dile getiren Akaydın, yaşanan olayları rezalet olarak değerlendirdi. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in “Amerika'ya kaçacak" iddiasına ise “Kaçar mıyım? Karşınızdayım. Ayıbım yok ki" diye karşılık veren Mustafa Akaydın, “Bu iddialar 5 sene önce de oldu. Ben hiçbirine itibar etmedim. 'Ayıptır böyle şeyler. Yapmayın biz delikanlıyız. Delikanlı gibi gider belediyeyi teslim alırız' dedim. Menderes Türel de eğer kazandıysa seçimi gelsin delikanlı gibi belediyeyi teslim alsın" diye konuştu.

AKP'Lİ MECLİS ÜYESİ ARADI

Ama bu şartlar altında devir teslim törenine katılmayacağını, can güvenliğinin tehlikede olduğunu savunan Akaydın, büyük bir rezaletle karşı karşıya olduklarını söyledi, olayların sorumlusu olarak işaret ettiği isimleri 'hazımsız' olmakla suçladı. 

İmha edilen evrakın hepsinin belediyenin arşivlerinde aslıyla bulunduğunu kaydeden Akaydın, “Türel'in marifet gibi elinde çevirdiği Belediye Meclis görüşme gündemleri. Bütçe, imar komisyonu kararları var. Hepsi kendi Ak Partili meclis üyelerine de gönderilen meclis gündemleri" dedi. Olayların ortasında, ismini vermediği AKP'li Belediye Meclis üyesinin kendisini telefonla arayarak, “Çok ayıp bu yapılan" dediğini aktaran Akaydın, şunları söyledi:

“Belediyeyi alacaksan delikanlı gibi al. Çiçekle karşılayıp, elini sıkıp vermek isterdim ama hakikaten çok ayıp bir şey. Politikacıya bu hazımsızlık yakıştırılamaz. 'Delikanlıyım. Antalya çocuğuyum' diye sakın ortada gezinmesin. Delikanlılık böyle olmaz. Delikanlılık uygar olmakla olur. Eğer seçim sonucu tescil edilirse halkımın verdiği karara saygı duyacak olgunlukta bir insanım. Bu bir siyasi vandalizmdir. Arkasında Genel Başkan Yardımcısı vardır. Savcıları göreve davet ediyorum."

Yaşanan olaylarla ilgili avukatının suç duyurusunda bulunmak üzere hazırlıkları sürdürdüğünü belirten Başkan Akaydın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Türel, AKP Antalya Milletvekili Enç ve İl Başkanı Köse'yle birlikte olaylara karışan herkes hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Mustafa Akaydın, "Karşınızda tertemiz, şeffaf, verilemeyecek hiçbir hesabı olmayan bir belediye başkanı vardır. Öyle yurtdışına da kaçmak peşinde değilim. Ellerinde eteklerinde ne varsa döksünler ortaya her türlü arşiv bilgisi de belediye bir satır eksiksiz olarak bulunmaktadır" diye konuştu.

AKP Antalya İl Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP'li Başkan Mustafa Akaydın ile adamlarının resmi belgeleri yakılmak üzere çöp arabalarıyla taşıdıklarının ortaya çıktığı belirtildi. Boğaçayı'nda yakılmış evrakın bulunmasının ardından Büyükşehir Belediyesi'ne giden AKP'lilerin belediye önündeki çöp arabalarına evrak yüklendiğini gördüğü kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:


"Çöp arabaları durdurularak durum güvenlik birimlerine bildirildi. Belediye çevresinde bulunan bazı çöp konteynerlerinde de resmi evrak bulundu. AKP'liler ile Mustafa Akaydın'ın adamları arasında arbede yaşandı. Akaydın'ın adamları, milletvekili Gökcen Özdoğan Enç'in de içeri girmesine engel oldu. Enç görevliler ile bir süre tartıştıktan sonra beraberindekilerle belediyeye girdi. Binlerce belgenin evrak imha makinelerinde yok edildiği görüldü."

'10 KİŞİ GÖZALTINDA'

Belge yakılmasıyla ilgili olayı soruşturmayı Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün devraldığının belirtildiği açıklamada, "Şu ana kadar olay yerinde evrak yaktığı belirlenen 10 kişi gözaltına alındı. Evrakın çoğunluğunun imar ve bütçe planları olduğu ve son iki yılın tarihini taşıdığı belirlendi. Bulunan evrak içinde el yazısı ile hazırlanmış ödeme tutanaklarının da olması dikkat çekti. Belediye tarafından alınan bazı hibeler ile ihale dosyalarının da evrakı bulundu. Belgelerin çoğunluğunun altında Akaydın'ın imzası bulundu."

'KIR EVİ BASILDI' HABERİ GELDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, açıklamalarının ardından Antalya Adliyesi'ne girerek hem İl Seçim Kuruluna itirazını gerçekleştirdi, hem de Büyükşehir Belediyesi binasında yaşanan olaylarla ilgili AKP İl Başkanı Mustafa Köse, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Menderes Türel ve bazı AKP'liler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Başkan Akaydın, adliyeden ayrılmaya hazırlandığı sırada Döşemealtı'ndaki kır evinin polis tarafından basıldığı iddia edildi. Adliyeden kır evine geçen Başkan Akaydın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in bir gazeteyi arayarak “Polisle beraber kır evini basmaya gideceğiz" dediğini öne sürdü.

EVİNİ GAZETECİLERE AÇTI

Döşemealtı'ndaki evine belediyedeki kendisine ait özel evrak evrakın ve makam odasındaki kitapların taşındığını kaydeden Başkan Akaydın, bunları da tek tek gazetecilere gösterdi. 

Polis baskınına uğrayacağı iddia edilen evinin herkese açık olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, endişesinin olası arama sırasında 'Ergenekon davası sırasında olduğu gibi fason sahte evrak da eklenmesi' olduğunu kaydetti. Başkan Akaydın, “Davet ediyorum Menderes Türel polissiz gelsin, evimizi gezdirelim. İneklerimi de sevsin" dedi.

'BAŞBAKAN'IN KUYRUK ACISI VAR'

Bugün yaşadıklarını 'Devlet terörü' olarak nitelendiren Başkan Akaydın, şunları söyledi: 

“Menderes Türel de bu ağır suçu tek başına işleyecek yürek yoktur. Delikanlı değildir. Bunun arkasında mutlaka Başbakan vardır. Önsezilerimle konuşuyorum, Başbakan, 'Bu adamı taciz etmek için ne gerekirse yapın' demiştir. Çünkü 6 yıllık kuyruk acısı var. Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığımdan da kuyruk acısı var belediye seçimlerini kazanmamdan da kuyruk acısı yaratmıştı. Bu yapılanlarla bu seçimin şaibeli bir seçim olduğu da net ortadadır. Yapmak istedikleri bizim itirazlarımızı başka noktaya çıkarak gölgelemektir."

'O.. KIZLAR' İDDİASI

Büyükşehir Belediyesi'nde bugün yaşanan baskın sırasında AKP'lilerin belediye personeline küfür ettiğini ileri süren Başkan Akaydın, “Maalesef sekreterlerime çok özür diliyorum, 'O… kızlar çıkın dışarı' deniyor. Maalesef" dedi. 

Türel'in Boğaçayı tesislerinde yolsuzluk evrakı diye gösterdiği evrakın belediye meclis gündem klasörlerinden ibaret olduğunu savunan Başkan Akaydın, o ana ilişkin bir fotoğrafı da göstererek, “Tam bunları yakarken kahraman polis Menderes Türel baskın yapıyor" dedi. 

'SALAK MIYIM?'

Kendisine yöneltilen iddialara “Belediye başkanıyım, salak mıyım güpegündüz, dumanı tüterken içinde 30 işçinin çalıştığı bir yerde yaktırır mıyım? Tertemiz bir belediye başkanınız, malvarlığı eksilen bir belediye başkanınız var" diye karşılık veren Akaydın, olaylarla ilgili suç duyurusunun aslında devlet hakkında suç duyurusu olduğunu söyledi. Olaylara müdahale etmeyen Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ile Vali Sebahattin Öztürk'ün vebal altında olduğunu savunan Başkan Akaydın, “Emniyet Müdürü ve Vali'nin bilgisi dışında yapılabilmesi mümkün değil. Burası dağbaşı değil. Dağbaşı Ankara, emir verenin de kim olduğunu açıkladım" diye konuştu. 

Mustafa Akaydın ve yanında yer alan CHP İl Başkanı Devrim Kök, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, çok sayıda partili bir süre bekledikten sonra Döşemealtı'daki evden ayrıldı.

ANKARA'DAN HEYET GELİYOR

Diğer yandan Antalya'da yaşanan gelişmeler karşısında bugün akşam saatlerinde CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Yakup Akkaya, Antalya'ya gelecek. Saat 20.45'te Antalya'da olması beklenen CHP heyeti gece yapacakları geniş kapsamlı bir değerlendirmenin ardından sabah saatlerinde basın toplantısı yapacak.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku