Gündem:
METEOROLOJİK ALARM
METEOROLOJİK ALARM

Yağmurlu hava Türkiye'de etkisini göstermeye devam ederken; İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen 'Yağışlar bir hafta sonra yerini sıcak havaya bırakacak. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak' açıklamasını yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi  Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'de yıllık yağış miktarlarında homojen, eşit bir dağılım olmadığını söyledi.

Türkiye'de en fazla yağış alan illerin Antalya, Bodrum, Zonguldak çevreleri olduğunu belirten Şen, şöyle konuştu:

"Sağanak şeklindeki yağışlar kuraklığın habercisi. Hızlı yağan yağmur, yer altına geçmeden akıp gidiyor. Son yağışlar da böyle oldu. Bu yaz çok sıcak geçecek. Yağışlar bir hafta sonra yerini sıcak havaya bırakacak. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak.

Küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklılarının iki derece artması ve Doğu Pasifik'teki deniz yüzey suyunun ısınması bu yıl El Nino'nun oluşmasına neden olmuştur. El Nino'lu yıllarda dünyada genellikle sıcak hava dalgalanmaları olur. Bu nedenle bu yaz özellikle temmuz ve ağustos aylarının oldukça sıcak geçmesi bekleniyor.'

Şen, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin sıcak hava dalgasından en fazla etkilenen bölgeler olacağını ifade ederek, özellikle nemin fazla olduğu İstanbul'a dikkat çekti.

Şen, Ramazan ayında da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını kaydetti.

'İSTANBUL'UN 60 GÜNLÜK SUYU KALDI'

Şen, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 27 civarında olduğunu, yetkililerin bu durumu fark edip su kesintileri yaparak bazı önlemler almaya başladıklarını söyledi.

Son günlerdeki yağışların yüzeysel yağışlar olduğunu, İstanbul'da şehirleşme fazla olduğu için çoğu yerde suların toprağa ulaşmadan akıp gittiğini belirten Şen, şöyle devam etti:

'İstanbul'da barajlardan kış aylarında 2.5 milyon metreküp, yaz aylarında ise 3 milyon metreküp içme suyu kullanılıyor. Şu anda barajların doluluk oranı yüzde 27 civarında. Bu da 250 milyon metreküp civarında su kaldığını gösteriyor. Bu miktarın da ancak 150 milyon metreküpü kullanılabilir. Melen'den de su takviyesi yapılıyor.

Eğer hiç yağış olmazsa İstanbul'un 50 günlük suyu kaldı. Melen'den yapılan takviye en fazla 10 gün daha uzatır. Bu da İstanbul'un en fazla 60 günlük içme suyu kaldığını gösteriyor. Yetkililer de arıza kaynaklı su kesintileri yaparak önlem almaya çalışıyor.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku