Gündem:
METİN OKTAY, HAKAN ŞÜKÜR ve ÇETİN ALTAN!

METİN OKTAY, HAKAN ŞÜKÜR ve ÇETİN ALTAN!

SOSYALİST "TAÇSIZ KRAL"

Galatasaray Kulübü, 24 yıl önce yaşamını yitiren efsane futbolcularından Metin Oktay’ın 79. doğum günü nedeniyle mesaj yayımladı. Sarı-Kırmızılı kulüpten dün yapılan açıklamada, Metin Oktay’ın 79 yıl önce, 2 Şubat 1936 tarihinde İzmir’de dünyaya geldiği belirtilerek, “İyi ki doğdun ‘Taçsız Kral’. Galatasaraylı Metin Oktay” ifadeleri kullanıldı.


Türk futbolu ve Galatasaray’ın efsane isimlerinden olan Metin Oktay, 13 Eylül 1991 tarihinde, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu 55 yaşında hayatını kaybetmişti.

GEMİYİ TERK EDEN ÇETİN ALTAN

Çok şey yazıldı Metin Oktay için, daha da yazılacak. Ancak bu yazılarda hep unutulan bir eksiklik var: Metin Oktay’ın siyasi duruşu! Metin Oktay sosyalistti. Oyunu Türkiye İşçi Partisi’ne verdiğini açıklayan ilk futbolcudur.

Melih Aşık, bir tren seyahatinde “ünlü bir yazar ağabeyimizle” tartışan Oktay’ın “Bizi sosyalist yaptın ama sen aramızdan çektin gittin” dediğini yazmıştı. (Milliyet, 10 Eylül 2009). Aşık’ın adını vermediği yazar Çetin Altan’dır.


Metin Oktay hakkında en güzel yazılardan birini Cemal Süreya yazdı. (2000’e Doğru, 5-11 Haziran 1988) Süreya, Taçsız Kral’ı şöyle anlatıyor:

“Metin Oktay adsızlığın büyük şiirini yaratarak en büyük ad oldu. Hiçbir büyük futbolcu bu kadar ekip adamı olamaz. Yaratıcı, büyük, kulübünün tarihinde çıkardığı bir beden zekâsını her an ayağının önünde bulan adam.(...)

“Galatasaray gerçekliğinin başlaması onun dönemine rastlıyor. (...)

“Fenerbahçe’de her zaman kişisellik önde oldu. Galatasaray ise ekip çalışması gerçeğiyle futbolu adamakıllı bir centilmen, bir boks maçı olarak benimsedi.

“Metin Oktay’ın bir özelliği de hiçbir zaman şımarmamış olması. O rolü yanında oynayan başka futbolculara bıraktı.


“Fenerbahçe’ye attığı çok ünlü bir gol vardır. ‘Uçan Manda’ olarak anılan Özcan’ın beklediği kalenin ağlarını yırttı. Ayıp olmasın diye ve rakip takıma bir cemile olarak şemsiyesiyle örttü orayı. Şemsiyesinin bugün hâlâ orada olduğu söylenir.”

Metin Oktay gibi gene Galatasaray’ın unutulmaz futbolcularından Metin Kurt, “Taçsız Kral”ın bilinmeyen bir yönünü şöyle anlatıyor:

DENİZ GEZMİŞ İÇİN İMZA TOPLADI

“Türk futbol tarihinde, taraflı tarafsız tüm sporseverler için Metin Ağabey efsane bir isimdir... Özel yaşamında tüm insanlara karşı derin bir sevgi beslemiş, her zaman dara düşen sporcuların ve dostlarının Hızır gibi imdadına -maddi veya manevi- yetişmiştir. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idamına karşı yürütülen imza kampanyasına katılarak onların verdiği mücadeleye karşı ne kadar duyarlı olduğunu göstermişti. Onun bu yanını insanlarımızın çok azı bilir.” (Vecdi Çıracıoğlu, “Gladyatör”, Everest Yayınları, 2009)

Nereden nereye!

Sosyalist Metin Oktay’dan Fethullahçı Hakan Şükür’e!

Türk futbolu çok gelişti!

Hikmet Çiçek
3 Şubat 2015 Salı
ulusalkanal.com.tr


***

"TAÇSIZ KRAL" METİN OKTAY, ÇETİN ALTAN'LA NEDEN TARTIŞTI?

Futbol hayatı Damlacıkspor'da başladı. Sonra Yün Mensucat geldi. Profesyonel kariyerinin başladığı İzmirspor'a geldiğinde tarihler 1954 yılını gösteriyordu. 1955 yılından sonra Galatasaray yılları başladı. 1961- 1962'deki Palermo yıllarını saymazsak, 1969 yılına kadar Galatasaray'ın ve  Türk futbolunun "Taçsız kral"ı oldu. Galatasaray formasıyla toplamda 324 lig maçına çıktı. Attığı 294 golle hem Galatasaray'ın hem de Türk futbolunun en çok gol atan oyuncuları arasına girdi.

Dün akşam, Galatasaray- Mersin İdman Yurdu  maçı arasında adı anons edildi. 13 Eylül (1991) onun ölüm yıldönümüydü.

Bizi sevenleri üzmeyelim Baba” diyordu, Türk futbolunun efsane ismi Metin Oktay. “Baba” dediği de İstiklal Mahkemesi'nin ünlü yargıcı Kılıç Ali'nin oğlu “Baba Gündüz”, Gündüz Kılıç. Milyonlarca sevenini “üzmemek için”, o dönem için İzmirspor’un akıl almaz transfer teklifini reddederken söylüyor bunları. Para mı? Metin Oktay için "elinin kiri"dir.

Çok şey yazıldı Metin Oktay için, daha da yazılacak. Ancak bu yazılarda bir eksiklik var: Metin Oktay’ın siyasi duruşu!

Metin Oktay sosyalistti. Oyunu, Türkiye İşçi Partisi’ne verdiğini açıklayan ilk futbolcudur.

Melih Aşık 10 Eylül 2009 tarihinde yazdı. Bir tren seyahatinde “ünlü bir yazar ağabeyimizle” tartışan Oktay’ın “Bizi sosyalist yaptın ama sen aramızdan çektin gittin” dediğini. Aşık’ın adını vermediği “yazar ağabeyimiz” Çetin Altan!

Metin Oktay hakkında en güzel yazılardan birini Cemal Süreya yazdı. (2000’e Doğru, 5-11 Haziran 1988) Süreya, Taçsız Kral’ı şöyle anlatıyor:

“Metin Oktay adsızlığın büyük şiirini yaratarak en büyük ad oldu. Hiçbir büyük futbolcu bu kadar ekip adamı olamaz. Yaratıcı, büyük, kulübünün tarihinde çıkardığı bir beden zekâsını her an ayağının önünde bulan adam... Galatasaray gerçekliğinin başlaması onun dönemine rastlıyor... Fenerbahçe’de her zaman kişisellik önde oldu. Galatasaray ise ekip çalışması gerçeğiyle futbolu adamakıllı bir centilmen, bir boks maçı olarak benimsedi...

“Metin Oktay’ın bir özelliği de hiçbir zaman şımarmamış olması. O rolü yanında oynayan başka futbolculara bıraktı.Metin’de bütün bu büyük futbolcuların yanında kendisini daha büyük gösteren bir şey var. Nedir bu acaba? Teknik mi, beden gücü mü, sezgi mi? Bütün bunlar birleşmiş onda. Ama aynı özellikleri başka futbolcularda kolayca seçiyoruz. Sanırım asıl niteliği topla buluşması. İcatçıdır bu konuda. Sevecendir. Şemsiyesini ne mi yaptı? Fenerbahçe’ye attığı çok ünlü bir gol vardır. ‘Uçan Manda’ olarak anılan Özcan’ın beklediği kalenin ağlarını yırttı. Ayıp olmasın diye ve rakip takıma bir cemile olarak şemsiyesiyle örttü orayı. Şemsiyesinin bugün hâlâ orada olduğu söylenir.”


Hikmet Çiçek
13 Eylül 2015 Pazar
odatv.com



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku