Gündem:
MİT YASASININ 4 MADDESİ KABUL EDİLDİ
MİT YASASININ 4 MADDESİ KABUL EDİLDİ

MİT Yasası teklifinde 4 madde değiştirilerek kabul edildi. MİT'in, İmralı gibi, örgütlerle görüşmeleri kolaylaştırıldı, her türlü belge ve bilgiye ulaşma yetkisi “askeri suçlarda” daraltıldı.

MİT Yasası teklifinin TBMM’de devameden görüşmelerinde iktidar ve muhalefet dün, grup önerileri verilmeyerek ilk 4 maddenin kabul edilmesi, bugün de görüşmelerin tamamlanarak yasanın geçirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

4 madde, değişiklik önergeleriyle kabul edildi. Yasa teklifinde, İmralı görüşmeleri gibi MİT’in örgütlerle yapacağı görüşmeleri kolaylaştıracak değişiklikler yapıldı. MİT’in devlete ve millete karşı işlenen suçlar kapsamındaki davalarda her türlü belge ve bilgiye ulaşma yetkisi ise ‘askeri suçlarda’ daraltıldı. Yasa teklifi üzerindeki dünkü görüşmelerde, birinci maddede AK Parti’nin önergesiyle değişikliğe gidilerek,MİT’e istihbaratı başta Başbakanlık olmak üzere ‘gerekli kuruluşlara iletme’ görevi verildi.

Diğer bir değişiklikle demuhalefetin yasadışı operasyonlar yapılabileceği gerekçesiyle karşı çıktığı,MİT’in Bakanlar Kurulu’nun verdiği ‘her türlü’ görevi yerine getirmekle’ görevlendirilmesi yerine ‘Bakanlar Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmesi’ düzenlemesi yapıldı.

İMRALI YETKİSİ

Teklifin 3.maddesinde MİT’e ‘milli güvenlik ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde’ her türlü kurum, kuruluş, örgüt, oluşumve kişilerle doğrudan ilişki kurabilme yetkisi tanınıyordu. ‘Milli güvenlik ve ülke menfaatinin gerektirdiği haller’ ifadesi çıkarılarakMİT’e bu durumda da ilişki kurabilme imkânı sağlandı. Bu şekilde İmralı görüşmelerinin ileri bir tarihte suç isnadında kullanılmasının önüne geçiliyor.

Yapılan değişiklikle MİT’in cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerle önceden haber vermek suretiyle görüşme yapabilmesine ilişkin maddenin kapsamı genişletildi ve bu kişilerle görüşme ‘yaptırma’ yetkisi de tanındı.

Aynımadde içinde yapılan değişiklikle,MİT’e kanun çerçevesindeki görevleriyle ilgili her türlü kurumve kuruluştan ve bankalardan bilgi-belge alabilmesine ilişkin bölümde değiştirildi. Kanun çerçevesinde olmayan durumlarda da MİT her kurumdan bilgi-belge isteyebilecek, iletişim altyapısından faydalanabilecek. MİT ile ilgili yetkili hâkimin, HSYK tarafından belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olacağı yolundaki madde de değiştirilerek HSYK ifadesi metinden çıkarıldı. MİT’in millete ve devlete karşı işlenen suçlarla ilgili davalarda her türlü belge ve bilgiye bakabilmesini sağlayan madde, askeri suçlarda daraltıldı

Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar ve şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT Müsteşarlığı'na bildirecek.

Meclis Genel Kurulu’nda MİT Teklifinin 7. maddesi üzerinde AKP’nin verdiği önerge kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre; Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar ve şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT Müsteşarlığı'na bildirecek. MİT Müsteşarlığı'nın konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğu belirtmesi veya belgelendirmesi halinde adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay ilgili dairesince yapılacak.

MİT Müsteşarı hakkındaki soruşturmalarda uygulanacak usul konusunda 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununa atıf yapılırken, bu kanun kapsamındaki suçların ve MİT mensuplarının Ankara Ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarına ilişkin düzenleme teklif metninden çıkartıldı.

Görüşmelerin ardından teklifin 7. maddesi kabul edilen önerge doğrultusunda kabul edildi.

"DEVLET İÇİN KURŞUN ATAN ŞEREFLİDİR"

Bu yasayla MİT'e koruma zırhı giydirilirken, yasaya ilişkin kulislerde"tekrar 1990'lardaki faili meçhul cinayetler dönemine geri dönülecek"şeklinde eleştiriler getirilmekte.

Yasayla doğrudan Başbakan'ın korumasına alınan MİT, Susurluk skandalı sonrasında dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in sarf ettiği sözleri akla getirdi. Çiller o dönemde Susurlukçuları koruyan şu ifadeleri kullanmıştı:"Devlet için kurşun atan da, yiyen de şereflidir..."

MİT MENSUPLARINI İFŞA EDENLERE 7 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLECEK

MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Meclis Genel Kurulu’nda, AKP’nin MİT Teklifinin 8. maddesi üzerinde verdiği önerge de kabul edildi.

Kabul edilen önergeye göre; MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde Basın Kanunu ile İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna göre sorumluları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bu kanun kapsamındaki görev ve yetkilerin kullanılmasını engelleyenlere üç yıldan beş yıla kadar, ihmal veya suiistimal suretiyle önleyenlere yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek. Söz konusu fiillerin MİT mensuplarınca işlenmesi halinde verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılacak.

Görüşmelerin ardından teklifin 8. maddesi kabul edilen önerge doğrultusunda kabul edildi.




Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku