Gündem:
PUTİN: 'RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TAMAMEN ONARILDI'

PUTİN: "RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TAMAMEN ONARILDI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya yolculuğu sırasında uçağı Türk Hava Sahası'ndan çıkana kadar Türk F-16'ları da eşlik etti. Soçi'de buluşan Erdoğan ve Putin görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Sputnik'in haberine göre Putin, "Sizinle bir araya gelip ikili ilişkilerimizin kilit alanlarını ve Suriye krizi dahil olmak üzere temel uluslararası sorunlarını konuşabilme imkanı bulmamız çok iyi oldu. Bu ortak çalışmalarımız, Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel bir statü kazandığını ve tamamen onarıldığını gösteriyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Rusya ile atacağımız adımlar bölgenin kaderini değiştirecektir" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüştü. Erdoğan, çalışma yemeği ve heyetler arası görüşmeye katılacak Erdoğan daha sonra mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin Soçi'deki Devlet Başkanlığı konutunda bir araya geldi.

PUTİN: "TÜRKİYE'deki HALK OYLAMASINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM"

Putin ise karşılama konuşmasında şunları kaydetti: Davetimizi kırmayıp Soçi'ye geldiğiniz için teşekkür ederiz. İlişkilerimiz tam olarak anlaştığımız şekilde devam ediyor. Çalışma ortamında bir araya geldiğimiz bu görüşmede ikili konular ve Suriye başta olmak üzere güncel konuları görüşmek üzere imkan yakalamaktan memnunum. Sizinle görüşme trafiğimiz, Türk-Rus ilişkilerin tam normalleşme süresini tamamladıktan sonra çok özel bir karaktere sahip olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır. Rusyaya hoşgeldiniz sayın cumhurbaşkanı... Türkiye'deki halk oymalasından dolayı size tebrik ediyorum. Türkiye'deki iç siyasi durumun daha ileri gitmesi Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesine olumlu etki oluşturacak. Çünkü sizinle beraber alacağımız kararların büyük bölümü stratejik öneme sahip olduğundan meclislerimizcede onaylanması gerekiyor."

ERDOĞAN: "ATACAĞIMIZ ADIM BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Erdoğan ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Özellikle değerli dostumuzun bu davetine Karadeniz'in bir yanından bir yanına gelmek suretiyle bu buluşmayı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum" diyerek Putin'e teşekkür etti. Rusya ile Türkiye arasındaki gerek ikili ilişkileri gerekse bölgesel sorunları etraflıca ele alma imkanı bulacaklarını belirten Erdoğan, "Üzerimizde önemli sorumlulukların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye'nin burada atacağı adım, bölgenin kaderini değiştirecektir" dedi.

Daha sonra Erdoğan ve Putin ile ikili görüşmeye geçti.

RUS BASINI: "PUTİN İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP"

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Kommersant gazetesi iki liderin yakın ilişkisine rağmen görüşmelerin kolay geçmeyeceğini yazarken "Mevcut durumda, Soçi'de Erdoğan'la bir görüşme ayarlayan Vladimir Putin için Ankara ile pozitif ve dinamik ilişkiyi sürdürmek ve Türkiye'nin Suriye'de Moskova'nın düşmanlarına yaklaşmasını engellemek hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Sergei Strokan, Kirill Krivosheev, Alexander Mertsalova ve Anatoly Kostyrev imzalı habere göre Türk uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem Moskova'dan hem de Washington'dan kendi taleplerine yönelik tavizler almayı hedefleyeceğini belirtti.

Uzmanlara göre, Rusya, İran ve Türkiye'nin katılımıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenecek dördüncü Suriye görüşmesinde Rusya'nın öncülüğünde dört ayrı bölgede "gerilimi azaltılmış bölgeler" veya "sakin bölgeler" yaratılabilir.

Izvestia gazetesine göre Rusya'nın Suriye'ye yönelik önerileri çatışmanın tüm tarafları için avantajlı olacak. Gazeteye konuşan uzman Elena Suponina Rusya'nın önerisinin Suriye'de şiddeti azaltabileceğini söylerken yine de bu önerinin tarafları sınırlamadan hayata geçirmenin imkansız olduğunu belirtti.



Hürriyet Gazetesi
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku