Gündem:
'SÖZDE' BALYOZ DAVASI SİLBAŞTAN
'SÖZDE' BALYOZ DAVASI SİLBAŞTAN

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun ve Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 110 sanık katıldı.

Ara kararı açıklayan Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, bu dosyayla bağlantılı ancak yargılama usulleri farklı olduğu için ayrı esas üzerinde devam edilen 62 sanığın yargılandığı 2014/181 esas sayılı dosyadaki sanık ve müdafilerinin dijital verilere ilişkin talep ve beyanlarının alınmasının ardından, her iki dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.

'SÖZDE' BALYOZ’DA 11 RAPOR 5 BİLİMSEL MÜTALAA GEÇERSİZ

'Sözde Balyoz iddiasını’ yeniden yargılayan mahkeme ara kararını verdi. Mahkumiyetle sonuçlanan ilk yargılama sürecinde hazırlanan 11 rapor, 5 bilimsel mütalaa geçersiz kaldı. Yeni yargılama için yeniden oluşturulacak 3 kişilik bilirkişi, tarafların itiraz etmemesi durumda, ilk yargılama süresince tartışma konusu olan kritik ’digital deliller’le ilgili görüşünü açıklayacak ve bu görüş mahkemenin açıklayacağı kararın en önemli dayanaklarından biri olacak.

Anayasa Mahkemesi yeniden yargılamanın yolunu açan ’Hak ihlali var’ kararını, yerel mahkemenin, sanıkların ’digital deliller’le ilgili şikayetlerini gidermemiş olmasına, bu yöndeki talepleri reddetmiş olmasına dayandırmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin Sözde Balyoz Davası’yla ilgili verdiği ’Hak ihlali’ kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkeme ara kararını verdi.

DAVANIN İLK 2 GÜNÜ

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda 3 gün süren davanın ilk gününde eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tanık olarak dinlenilmiş, davanın dün görülen 2. celsesinde ise sanıklar ve avukatları, tanık beyanlarına ve mahkeme heyeti tarafından oluşturulan dijital delilleri inceleyecek bilirkişi listesine karşı beyan ve taleplerde bulunmuştu.

YENİDEN BİLİRKİŞİ RAPORU

Taleplerin ve savcı mütalaasının ardından 3. celsede 9 sayfalık 26 maddeden oluşan ara kararını açıklayan mahkeme, ana dava ile bağlantısı olan ancak yargılama usullerinin farklı olması nedeniyle ayrı esas alarak görülmesine devam eden Yargıtay’dan dönen Sözde Balyoz Davası’nda sanıklar ve müdafiilerinin dijital verilere ilişkin beyanları da alındıktan sonra her iki dosyanın birlikte bu dosya üzerinden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.

3 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİ

Dijital verilerle ilgili rapor aldırılması için dosyanın 3 kişilik heyete gönderileceğini belirten mahkeme, bilirkişilerin incelemesi gereken ve dosyaya önceden sunulan bilirkişi raporlarının sayısının ve içeriğinin fazlalığı, tarafların sorularını içeren dilekçelerin fazlalığı, akademik görevlerinin yoğunluğu nedeniyle farklı yerlerde görev yapan bilirkişilerin bir araya gelerek tüm belgeler ve suça konu olan dijital delilleri incelemelerinin ve birlikte değerlendirmelerinin güçlüğünü kaydeden mahkeme, davanın ana delili niteliğinde olan dijital delillerin farklı yerlerde görev yapan bilirkişilerce ayrı ayrı yerlere götürülerek incelenmesinin dijital belgelerin güvenliği yönünden risk yaratabileceğini belirtti. Bu nedenle de sanıklar ve müdafiilerinin başka üniversitelerden seçilecek bilirkişilerin de bilirkişi heyetine dahil edilmesine yönelik talepleri reddetti.

BİLİRKİŞİLERE 2 AY SÜRE

Sanıklar ve müdafiilerine İTÜ tarafından bildirilen öğretim görevlilerinin bilirkişi olarak seçilmesine itirazları olup olmadığını dilekçe ile bildirmeleri için 1 hafta süre veren mahkeme heyeti, Yargıtay’dan dönen Sözde Balyoz Davası’ndaki sanıklar ve müdafiilerinin bilirkişi listesine itirazları olup olmadığı yönünde beyanları alındıktan sonra heyetçe bilirkişi listesinin belirlenmesine karar verdi. Bilirkişilere incelenecek dijital verilerin sayısı, talep edilen incelemelerin kapsamlı olması nedeniyle 2 ay süre verilmesine hükmetti. 

AVUKAT CELAL ÜLGEN: GÜNE DAMGASINI VURAN SAVCININ MÜTALAASI OLDU

Anayasa Mahkemesi’nin Sözde Balyoz Davası’yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yeniden yargılandığı dava sonrası, bazı sanıkların avukatı Celal Ülgen açıklama yaptı.

Celal Ülgen, savcının ilginç bir mütalaa sunduğunu belirterek, "Bugünkü duruşmada güne damgasını vuran savcının mütalaası oldu. Dikkat ederseniz, sayın Cumhuriyet Savcısı’nın bir kısım sanıkların ’Bilirkişi incelemelerinin içerisinde asker de olsun’ talebini reddederken, ’Buna ne gerek var, siz söylerseniz biz zaten inanırız’ diyerek, bu nedenle böyle bir şeye gerek olmadığına karar verdi" dedi.

"ÖNCEKİ MAHKEMENİN TALEPLERİMİZİ REDDEDEN BİR ANLAYIŞI VARDI"

Savcının mütalaasının olumlu yönde olduğunu kaydeden avukat Ülgen, "Bizim 4 yıl boyunca anlatmaya çalıştığımız; önceki mahkemenin 11 ile 17 no’lu CD’nin üzerindeki imza incelemesinin yapılması taleplerimizi reddeden bir davranışı vardı. Ama bu mahkemede, gördüğünüz gibi, talep ettiğimiz celse, savcı ’Evet bunların da incelenmesi gerekir, bir grafolog tayin edilerek, yazı yaşının da sorulması gerekir’ dedi. Bu da son derece önemliydi ve olumluydu" diye konuştu.

"BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ NE OLABİLİR?"

Duruşmanın seyrine ilişkin de görüş bildiren avukat Celal Ülgen, "Şimdi yarın ne olacak? Yarın mahkeme heyeti, bugün yapılan bütün talepleri değerlendirerek, bu talepler doğrultusunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen bilirkişi heyetinden üç kişilik kurul seçerek bu kurul vasıtasıyla dijital delillerin tümünün incelenmesini sağlayacak. Böyle bir karar oluşturacak. Bir de fiziki sahtecilik vardı, 11 ve 17 no’lu CD’ler üzerinde. Bu CD’ler üzerindeki fiziki sahteciliğin de nasıl yapıldığını bilirkişiler tarafından tespit edilmesini sağlayacak. Peki bundan sonraki süreç ne olabilir? Sanıyorum, bilirkişi incelemesi ve rapor alınması uzun bir süreci gerektirdiğinden, Ocak ayının içerisinde bir gün verilir. Ocak ayına kadar eğer bilirkişi raporları gelirse, bir hükme gidilir. Gelmezse bir celse daha atar. Beklediğimiz bu" açıklamasında bulundu.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku