Gündem:
SURİYE KÜRDİSTAN'ını İLAN ETTİLER
SURİYE KÜRDİSTAN'ını İLAN ETTİLER

Sputnik'in haberine göre, Rimelan'da dünden bu yana düzenlenen ve federalizmin ele alındığı toplantıda, Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi metninin kabul edildiği bildirildi. Yapılan oylamada, Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da federalizme onay verdiği kaydedildi.

ŞAM: YASAL ETKİSİ YOK

Suriye hükümeti ise kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, federalizm ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığında yetkili bir kaynak Suriye Arap Cumhuriyetinin toprak ve halk bütünlüğünün kesinlikle kırmızı bir çizgi olduğunun altını çizerken, bu bütünlüğün gerekçe ne olursa olsun hedef alınmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini vurguladı.

Suriye’nin Haseke İline tabi Rmeylan Kentinde toplananlar dahil Suriye’nin toprak ve halk bütünlüğünü hedef alacak herkesi uyardığını belirten yetkili kaynak; federal ya da özerk yönetim mevzusunun Suriye’nin toprak bütünlüğünü zedeleyeceğine dikkat çekti. Kaynak, Suriye’nin toprak ve halk bütünlüğünü zedelemenin de anaysa ve kanunların yanı sıra ulusal ilke ve değerler, uluslar arası kararlara da aykırı olduğunun altını çizdi.

Bu yönde yapılacak herhangi bir ilanın hiçbir kanuni anlamı ya da etkisi olmayacağının altını çizen yetkili kaynak; muhtelif bileşenleri ve kesimleriyle tüm Suriye halkının iradelerini temsil etmemesiyle kanuni, siyasi, sosyal ya da ekonomik hiçbir etkisi olmayacağının altını çizdi. Kaynak, Suriye halkının muhtelif siyasi ve sosyal bileşenleriyle Suriye’nin toprak ve halk bütünlüğüne sımsıkı tutunduklarını ifade etti.

Suriye ve halkının bu süreç içinde temel görevinin terörle mücadele olduğunun altını çizen yetkili kaynak; bu hedeften uzaklaşan her hangi bir tutumun teröre destek niteliğinde sayılacağını vurguladı.

Kaynak Suriye ve halkının düşmanları olan teröre karşı savaşında Suriye ordusuna destek olmasının önemine dikkat çekerken, bunun haricindeki faaliyetlerin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

ABD KARŞI ÇIKIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de herhangi bir otonom yapıyı tanımayacaklarını belirterek federalizme karşı çıkmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Suriye hükümeti ve muhalefetinin federal yapıya geçiş kararı alması halinde bunu destekleyeceklerini söylemişti.


ODA TV
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku