Gündem:
TSK'dan SURİYE'de OPERASYON
TSK'dan SURİYE'de OPERASYON


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı. Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili "Harekata havadan koruma sağlayacağız" dedi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin de operasyona katıldığı aktarıldı. TSK'ya ait tanklar da sabah 08.30 itibarıyla sınırdan Suriye'ye giriş yapmak için harekete geçti. Hürriyet'in haberine göre askeri harekatı 15 Temmuz darbe girişiminin kaderini değiştiren özel kuvvetler komutanı Zekai Aksakallı yönetiyor.

PYD lideri Salih Müslüm de Twitter hesabından, operasyonun ardından "Türkiye Suriye Batağında çok şey kaybedecektir" değerlendirmesini yaptı. Aynı tweet’teki İngilizce cümlenin çevirisi ise tam olarak şöyle: “Türkiye Suriye batağındadır. DAİŞ gibi o da bozguna uğrayacaktır.”




Askeri kaynaklar harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde (Gnkur. Bşk, 2. nci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet komutanlıkları operasyonu yönettiği bilgisini verdi. Harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunduğu aktarıldı.

Askeri harekata, piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil) katılıyor.




Habertürk'te yer alan habere göre, sabah saatlerinde yapılan ilk açıklamada "Şu an bir kara harekatına başlanmış değil. Amaç hudut güvenliğini sağlamak" denilirken bir diğer iddia da özel kuvvetlerin savaş uçakları için işaretleme yapmak amacıyla Cerablus'a girdiği yönünde oldu. Cerablus operasyonunun adı ise "Fırat Kalkanı" olarak belirlendi.

Operasyonun başlamasının ardından Cerablustan atılan havan mermisinin Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü bildirildi.

Associated Press'in haberine göre ise Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Nasır Hac Mansur, Cerablus'a girmeye hazırlanan güçler arasında "Türk özel kuvvetlerinin yanı sıra teröristlerin de bulunduğunu" öne sürdü. SDG, "doğrudan veya dolaylı işgal planlarına karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu" açıkladı.




Askeri kaynaklar, operasyonun başlangıcında 81 hedefe 294 atış yapıldığını, geçit açma faaliyetlerinin de sürdüğünü aktardı.

Reuters ise ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkiliye dayanarak "Bir grup Türk özel kuvveti kuzey Suriye'ye girdi" ifadesini kullandı. BBC’ye göre sınırda 1500 Suriyeli muhalif savaşçı var. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu da Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışmaya başladı.

SAVAŞ UÇAKLARINDAN HAREKAT

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi.

İlk hava harekatı ise saat 06:08'de başladı. Saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruldu. Askeri kaynaklar saat 07:50 itibariyle Hava Kuvvetleri tarafından vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğunu açıkladı.

TSK unsurlarınca saat 04.00-04.30 sularında başlanan harekatla, sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin sağlanması planlanıyor.

IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu örgüte karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

BYEGM'DEN AÇIKLAMA

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) de "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekât başlatılmıştır" açıklamasını yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANI DÜN İLK MESAJI VERMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile düzenlediği ortak basın toplantısında Cerablus harekatıyla ilgili "Hem Afrin'den doğuya doğru kuzeyden giden, hem de Cerablus'tan başlayacak operasyona da her türlü desteği vereceğiz. Aktif bir şekilde DAEŞ'e karşı mücadelede yer alıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

CHP'DEN OPERASYON AÇIKLAMASI

TSK'nın sınırdaki Cerablus'a başlattığı operasyon sonrasında CHP'den de açıklama geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Öztürk Yılmaz, "Türkiye’nin IŞİD’e karşı başlattığı Cerablus harekatı ile Suriye’deki denkleme dahil olmak istediğini" söyledi.

Gazeteduvar'ın haberine göre Yılmaz, “Hükümet, Cerablus’u eğer muhaliflere aldırabilirse, Mare-Cerablus hattı denetim altına alınabilecek. Burayı muhaliflere kontrol ettirebilecek. Yalnız burada PYD 711 kilometrelik sınırın 650 kilometresine hakim olduktan sonra geç kalınmış bir hareket” diye yorumladı.

'SİYASİ STRATEJİ GEREKLİ'

Yılmaz, şunları söyledi:

“Hükümet, Cerablus operasyonuyla PYD’nin sınırımızda oluşturmak istediği koridoru kesmek istiyor. Çünkü şöyle bir şey var, IŞİD’in Cerablus’tan sonra Menbic’i alacağı söz konusuydu. Cerablus’un IŞİD’den temizlenmesi önemli bir şey. Hükümet, Suriye politikasının yanlışlığı nedeniyle uzunca bir süre araziyi doğru okuyamadı. Şimdi Suriye’de denkleme yeniden dahil olmak istiyor. Ancak bir stratejisi olması gerekir. Bütün bu askeri hareketin siyasi stratejisi olması gerekir. Bunu göremiyoruz. Şimdi burada konu şu; Türkiye İran’la Rusya ile yapacağı faaliyetleri ABD ile bir ana çerçeveye oturtamazsa küresel kriz haline dönüşen Suriye konusunda özellikle hareket edeceği ülkeler açısından sıkıntı yaşayabilir.''


ODA TV
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku