Gündem:
TÜRKİYE'de TARİHİ GÜN

TÜRKİYE'de TARİHİ GÜN

Cumhurbaşkanı Eroğdan'ın konuşmasından satır başları;

Sayın Putin, Sayın Sırbistan Devlet Başkanı, Bulgaristan Başbakanı Sayın Borisov, saygıdeğer bakanlar, kıymetli misafirler sizlere en kalbi duygularımla hürmetle muhabbetle selamlıyorum.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin ve heyeti başta olmak üzere açılışa teşrif eden bütün misafirlere hoş geldin diyorum.

Türkiye Rusya arasındaki yakın işbirliğinin son nişanesi olan TürkAkım boru hattının açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz, TürkAkım hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji haritası bağlamında tarihi bir projedir.

Allaha hamdolsun geride bıraktığımız 1 sene içerisinde hedeflediğimiz bir şekilde hattı başarı ile tamamladık ve işte şimdi de açılışını yapıyoruz.

Proje sayesinde 31.5 milyar metreküplük doğalgazın, 15 milyar metreküpünü hiçbir aracı olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır. Böylece 15 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılamış olacağız.

Projenin hayta geçirilmesinde emeği ve katkısı olan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye OECD ülkeleri arasında 10. En büyük enerji piyasasına sahiptir.

Nüfusumuzun %79’u yani 53 milyon vatandaşımız doğalgazı aktif bir şekilde kullanıyor. Rusya ise ülkemizin önce gelen doğalgaz tedarikçilerinin başında geliyor. Geride bıraktığımız 33 senede Rusya’dan yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tedarik ettik. Bu tablo ülkelerimizin karşılıklı kazan-kazan ilişkisinin en güzel örneğidir.

Türkiye ve Rusya olarak bu örnek işbirliği zemini üzerinde yeni projelere ve yeni başarılara imza atmaya devam edeceğiz. Avrupa ülkelerinin Rus gazına yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz, Türkiye olarak kendimizle birlikte bölge coğrafyası içinde önemli bir ticaret merkezi olacak alt yapıya kavuştuk.

Bundan 1 ay önce TANAP’ı Aliyev ile birlikte hizmete açtık. İlerleyen yıllarda TANAP’ın taşıma kapasitesini önce 24 milyar ardından da 31 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz.

Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin bu bölge ile ilgili her türlü projeyle ilgili söz söyleme hakkı elbette olacaktır, gelin tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış olan Akdeniz’i çatışma değil işbirliği sahasına dönüştürelim. Bize bir adım gelene çok daha fazla gitmeye hazırız. Gerek TANAP gerekse bugün açılış gururunu yaşadığımız TürkAkım, ülkemizin bu vizyonunun nişanesidir. TürkAkım isminin hak sahibi de değerli dostum Putin’dir.

Muhataplarımızdan beklentilerimiz, Türkiye’nin uzattığı bu işbirliği elini geri çevirmemeleridir.

Komşumuz Rusya ile münasebetlerimiz çok daha köklüdür, Osmanlı Sultanı 2. Beyazıd’a Çar 3. Ivan’ın gönderdiği mektup Türk – Rus ilişkilerinin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla 500 seneyi aşan bir derinliğimiz var. Avrasya coğrafyasının iki köklü devletinin işbirliği nasıl olumlu gelişmeler getirdiğini biliyoruz. İstiklal Harbinde Rus dostlarımızda gördüğümüz desteği unutmuş değiliz. Son dönemde de fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik.

1980’lerde 300-400 milyon dolar civarında seyreden ticaret hacmimizde artık 100 milyar dolarlık hedefi konuşuyoruz. Özellikle son 3 yılda ikili ticaretimizde düzenli artış yaşıyoruz, turizmde düzenli rekorlara ulaşıyoruz. Karşılıklı yatırımlarımız 10’ar milyar doları aştı. Akkuyu Nükleer Santrali’nde de ciddi bir aşamaya vardır. Bugün açılışını yaptığımız TürkAkım projesi ise yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacaktır. Tıpkı bir Rus atasözünde ifade edildiği gibi “Akıllı yol arkadaşı, yolun yarısı demektir.”

Biz de önce “Rafik, sonra tarik” diyen yani yol kadar yol arkadaşının da önemli olduğuna inanan bir milletiz.

TürkAkım projesinin açılış töreninde ilk önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez konuştu, Balkan Dönmez yaptığı konuşmada;

"TürkAkım'ın kara kısmını bir yıldan daha kısa bir sürede tamamlayarak vanaları açılmaya hazır hale getirdik.TürkAkım, ülkemizi doğal gazın ilk alıcısı konumuna yükselterek transit riskleri de ortadan kaldıracak"Rusya'nın doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılışı bugün İstanbul'da düzenlecek törenle gerçekleştirilecek." cümlelerine yer verdi.

- Türkiye uluslararası projelerle Avrupa ile gaz ticaretini güçlendirecek

- TürkAkım doğal gaz boru hattı  açılışına dört lider katılacak
- Türkiye uluslararası projelerle Avrupa ile gaz ticaretini güçlendirecek
- TürkAkım Türkiye'nin bölgedeki etkisini artıracak
- ANALİZ: TürkAkım Türkiye'nin enerjide merkez ülke konumunu güçlendirecek

Haliç Kongre Merkezi'ndeki törene, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov katılacak

TÖREN İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Rusya'nın doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılış töreni dolayısıyla 7 bin 200 polis görev yapıyor. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov'un katılacağı açılış tören için geniş güvenlik önlemleri aldı.

Tören öncesi ve süresince yabancı devlet büyüklerinin konakladığı oteller, geçecekleri güzergah ve kongrenin yapılacağı merkezde 300'ü özel harekat, 30'u bomba inceleme ve imha uzmanı olmak üzere 7 bin 200 emniyet personeli görev yapıyor. 

Ayrıca polis ekiplerine, 3 polis helikopteri, 4 deniz botu, 4 özel eğitimli köpek ve 30 zırhlı araç da destek veriyor. 

Öte yandan, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün uzman ekiplerinin de çeşitli noktalarda sivil olarak güvenlik önlemi aldığı, şüpheli görülen şahıslar üzerinde profilleme ve risk analizi çalışmaları yaptığı öğrenildi.



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku