Gündem:
YENİKAPI DEMOKRASİ ve ŞEHİTLER MİTİNGİ'nden İZLENİMLER
YENİKAPI DEMOKRASİ ve ŞEHİTLER MİTİNGİ'nden İZLENİMLER

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nin düzenlendiği Yenikapı'daki alana büyük bir çoşku hakimdi. Meydan tıklım tıklım doldu. Alan 3.5 ila 5 milyon arasında katılımcıya göre tasarlandı. Bugünkü mitinge katılım sayısı AA'nın 21.03'te geçtiği habere göre 5 milyon dolayında. Türkiye tarihinin en büyük mitingi oldu. Havadan çekilen görüntüler de çok büyük katılımı açıkça gösterdi.



Mitingde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, TBMM Başkanı İhsan Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. .



Yenikapı'da metro istasyonunun duvarlarına darbe şehitlerinin fotoğrafları asıldı. Yenikapı'daki miting alanında ise 'Türk bayrağı dışında bayrak açmayın, kurallara aykırı döviz ve flama taşımayın' anonsu yapıldı.



İstanbul Yenikapı bugün tarihi bir güne sahne oluyor. Saat 17.15’te saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde Kur’an okundu ve dualar edildi.

İşte Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nden izlenimler:

MİTİNGE NE KADAR KATILIM OLDU

AA'nın geçtiği habere göre Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis helikopteriyle havadan yapılan metrekareye düşen kişi sayısı analiziyle, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılım ölçümü yapıldı. Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU

Yenikapı'daki mitingde son olarak kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasından satır başları;

"Dünyanın dört bir tarafından gözü ve gönlü bizde olan kıymetli kardeşlerim. 15 Temmuz gecesi istiklali ve istikbali için kıyam eden, ülkesini FETÖ’ye işgalcilere teslim etmeyen aziz milletim... Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

240 kardeşimiz şahadet makamına ulaştılar. Milletimizin başı sağolsun. O gece adeta ölümü öldürerek sokakları meydanları dolduran vatandaşımız içinden şehitlik ve gazilik şerefine nail olanlar isimlerini tarihe altın harflerle yazdılar.

15 Temmuz gecesi sokakları ve meydanları dolduran kardeşlerimizden her biri vatanımızın, özgürlüğümüzün ve demokrasimizin korunmasında payı vardır. 79 milyon olarak hepimizin gazası mübarek olsun.

Darbe girişimine karşı, tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak her kökenden insanıyla demokrasiye sahip çıkan, dünyayı kendisine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun.

Bu millet farklı bir millet. Bin yıl önce Malazgirt’te hangi inançla Anadolu’nun kapılarını açmışsa, 15 Temmuz gecesi de aynı hissiyatla darbecilerin karşısına dikilmiştir.

Gazi Mustafa Kemal’in İstiklal harbini başlatması ve zafer ulaşması inancının bir benzeri, 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin tüm şehirlerinde adeta kol geziyordu. Aynı gece Türkiye’nin yerle yeksan olmasını bekleyen düşmanlarımız ise bundan sonra işlerinin çok daha zor olduğunu görmenin kahrıyla yeni güne uyandılar. Bu akşam verdiğimiz şu görüntü var ya işte bu görüntü ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür kahretmiştir.
Bu, geleceğe yönelik adeta vatanımıza sahip çıkmanın ispatıdır.

Bu manzara Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşacağının ispatıdır. Bundan sonra hedefimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır. Yolumuza dayanışma içinde geçeceğiz. Mütevazi olacağız birbirimizi makam, mevki için değil para pul için değil sadece Allah için seveceğiz.

Böyle bir milletin evladı olarak huzurlarınızda olmak bizlere hamdolsun büyük bir gurur veriyor.

"GAZİ'DEN 95 YIL SONRA AYNI SORUYU SORUYORUM"


Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal 1921 yılında şunu söylüyordu: Milletimiz çok büyüktür hiç korkmayalım. O esaret ve zillet kabul etmez. Fakat onu bir araya toplamak ve ey millet sen esaret ve zillet kabul eder diye sormak lazımdır.


Ben buradan Gazi’den 96 yıl sonra yine aynı soruyu soruyorum; Ey millet sen esaret ve zillet kabul eder misin. Mesele bu…

Sizler idam talebinde bulunduğunuza göre bunu kararını verecek merci TBMM’dir. Meclis böyle bir kara verdikten sonra atılacak adım bellidir. Meclis'ten gelecek kararı ben peşinen ifade ediyorum onarım. İdam ABD’de var. Japonya’da var, Çin’de var. Bugün dünyanın büyük bir çoğunluğunda var. Onlarda olunca oluyor da...  Zaten bizde de 1984’e kadar vardı. Ondan sonra kaldırıldı.

Sizler esaret ve zillet kabul etmeyeceğinizi 15 Temmuz’da bilfiil gösterdiniz. Siz göğsünüzü siper ettiniz. Namluların ucuna geldiniz, bizzat vücudunuzu koydunuz. Bir gazimiz tankların iki paletinin arasına kendisini atıyor. Kendisiyle konuştuğumda, “Beni bırakın siz nasılsınız” diyor. Bu bambaşka bir ruh bambaşka bir aşk.

"FETÖ BİR ŞEYİ HESAP EDEMEDİ"

Bu FETÖ birçok sinsiliği hesap etti de bir şeyi hesap edemedi. Neydi o? Bu milleti hesap edemedi.


Vatanperver askerlerimizi tenzih ediyorum. Polis teşkilatımız içinde de vatanperver olmayanlar kendilerini ortaya koydular.

Yalnız buradan bir ithamım var, hükümet askeri liselerin kapatılmasına yönelik açıklama yaptı. Bazı eski askerler bunu yanlış olduğunu söylediler. Ben de buradan söylüyorum, işte oradan yetişmiş olan tek tip Fetocular bu olayı yaptılar. Biz de diyoruz ki harp okullarımız duracak. Tüm liselerden yetişenler gelsin buraya girsinler. Tek tip neden olsun. Harp okullarında hangi eğitim veriliyorsa orada verilsin. Benzer teşebbüste bulunanlar bundan sonra aynı cevabı alsınlar.

Ölmeye, yol almaya, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaya var mıyız.

FETÖ mensupları bunların ismini hala ağzına almaktan çekinenler var. Çekinmeyelim. Muktedir olanlar bunların isimlerini aynen ifade etsin ki bu FETÖ kimdir bunu öğrensin.

"BUNLARI HUKUK DAİRESİNDE İMHA ETMEK DURUMUNDAYIZ"

Bunları ortaya çıkarıp hukuk dairesinde imha etmek durumdayız. TSK’dan yargımıza polisten istihbarat kuruluşumuza okuldan hastaneye kadar her yere sızan her kuruluşumuzu güçlendirmeliyiz.

Örgütlerin isimleri söylemleri değişebilir. Ama hepsinin de Türk milletini düşmanı olduğu gerçeği değişmez.

Bir tarafta Türkiye cumhuriyeti devleti vardır diğer tarafta ise kimi etnik, kimi dini kimi ideolojik istismar peşinde olan terör örgütleri vardır. Bu yakaladığımız birlik ve beraberlik ruhunu en iyi şekilde değerlendirerek 15 Temmuz ruhunu bir milat haline dönüştürmeliyiz. Yakın tarihin kafalarda soru işareti oluşturan tüm konularının masaya yatırarak eksiklerini ortaya koymalıyız. Davaları yeni, baştan incelemeliyiz. Şaibeli tüm sınavları tüm işlemleri gözden geçirmeliyiz.
Bu örgütün dizayn etmek istediği medyayı, iş dünyasını kendi doğal haline oturtmalıyız.

Kimse kapatılan yurtlardan okullardan evlerden dolayı endişeye kapılmasın. Devletin ilgili kurumları ve STK’lar bu boşluğu dolduracaktır.

15 Temmuz gecesinden beri atılan her adımda 79 milyon tek yürek tek ses oldunuz. Bugün demokrasi nöbetini taçlandırıyorsunuz. 15 Temmuz bir yönüyle ordumuz içine sızmış FETÖ mensuplarının bir ihanet hareketidir. Bu girişim aynı zamanda bir terör eylemidir. Ülkemizi işgal girişimidir. Şayet darbe başarılı olsaydı bin yıldır bizim olan bu coğrafyanın kimlere altın tepsi içinde sunulacağını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. 15 Temmuz gecesi bu gerçeği 79 milyon hep birlikte gördüğümüz için sokaklarda omuz omuza mücadele ettik. O gece insanlar ülke ve millet olarak topyekun istiklal ve istikbalimizi düşünmek suretiyle mermilerin önünde kucak uçağa şehit oldu gazi oldu.

Hiçbir çıkar insanın kendi canından daha tatlı değildir. 15 Temmuz gecesi sokağa dökülenler milletini geleceği kararırsa geriye bir şey kalmayacağını biliyordu.

Bu millete bakıp eğitimsiz, pısırık, işe yaramaz bir insan yığını gördüklerini söyleyenler... Zaman zaman söylüyorum, 15 Temmuz’da hayatlarının en büyük şokunu yaşamışlardır. Bu milletin mayası sağlamdır mayası. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları kuru kalabalık değil millettir millet. Bizim fiziki sınırlarımız başka gönül sınırlarımız başkadır.

İnşallah önümüzdeki dönemde hem kendi insanımız hem de umudunu bize bağlamış tüm mazlumların yüzünün güleceği bir dönem olacaktır.

Ömer Halis’i unutamayız. O ki özel kuvvetlere saldırı düzenlendiğinde o bir astsubay edasıyla komutanının talimatını yerine getirmek suretiyle onu alnından vurdu kendisi de şahadete yürüdü.

TSK’nın darbecilere karşı duran şerefli askerlerine, genelkurmay başkanımıza teşekkür ediyorum.

Bundan böyle altımızda kimler var hangi birimde kim var inceleyeceğiz. Yargıda kim var inceleyeceğiz. Kapıya koyacağız cezaevi ise cezaevine koyacağız.

 BAŞBAKAN KONUŞMASINDA NAZIM HİKMET VE AHMED ARİF ŞİİRİ OKUDU

19:55: Başbakan Binali Yıldırım konuşmasına başladı. İşte Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bu vatan, toprağın kara bağrında, sıradağlar gibi duranlarındır. Bir tarih boyunca, onun uğrunda kendini tarihe verenlerindir. Ardına bakmadan yollara düşen, şimşek gibi çakan, sel gibi coşan, huduttan hududa yol bulup koşan, cepheden cepheyi soranlarındır...

Bugün muhteşemsin İstanbul. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 16 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal, bandırma vapuruyla İstanbul’dan ayrılırken ne kadar umutluysa bugün milletimizin o kadar umutludur. İzmir’i işgal eden düşmana karşı ne kadar cesursa, milletimizin bugün de o kadar cesurdur.

6 Ekim’de geldikleri gibi giden düşmanın arkasından ne kadar coşkuluysa o kadar coşkuludur Türk milleti. Bir yiğit adamı Kasımpaşalıyı seçerken ne kadar güzelse, o kadar güzeldir bugün. Seni yürekten selamlıyorum İstanbul. Her bir semtin, her bir sokağın, her bir haneni gönülden selamlıyorum.

15 temmuz demokrasi şehitlerimizi kalpten selamlıyorum. Bugün aramızda bulunan kahraman şehitlerimizin ailelerini yürekten selamlıyorum. İstanbul’u düşmana teslim etmeyen, kimi hastanede evinde aramızda olan kahraman gazilerimizi selamlıyorum. 

CHP liderini ve CHP’lileri ve MHP’nin değerli genel başkanlarını, ve ülkücü kardeşlerimi hükümetimizin yanında cumhurbaşkanının yanında sarsılmaz demokrasi savunucusu olduğunuz için yürekten selamlıyorum. AK Partili, MHP’li, CHP’li kardeşlerim, ismini sayamayacağım kadar çok olan her siyasi görüşten değerli vatandaşlarım bu muhteşem kardeşlik tablosunu bize yaşattığınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum.

Nazım Hikmet’ten, “Emret ki ölelim, emret. güneşi içiyoruz sesinde. akın var güneşe akın. güneşi zapt edeceğiz güneşin zaptı yakın…”

Ahmet Cevad’dan: “İnciler dök gel yanına, sırmalar diz sağ koluna, fırtınalar dursun yana, selam türkün bayrağına…”

Ahmet Arif’den… “Bunlar engerekler ve çiyanlardır, bunlar aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır. Tanı bunları, tanı da büyü…”

Üzerimizden uçaklar uçtu, tanklar caddeleri işgal etti. Asker kıyafetindeki teröristler silahlarıyla millete kan kustu. Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız milleti meydanlara davet etti. Yine selalar okundu, ezanlar baştan başa Türkiye’de yankılandı. Bu aziz millet istanbul’da Ankara’da 81 vilayette hep birden şunu söyledi, “toprağın üzerinde şerefsiz yaşamaktansa, toprağın altında şehit oluruz, gazi oluruz.” Kurtuluş savaşında destan yazan bu millet 15 Temmuz destanını da yazdı. 15 Temmuz İkinci Kurtuluş Savaşı’dır. Allah’a hamdolsun, toprağın altında şerefiyle yatan şehitlerimiz sayesinde, bugün burada kardeşliğimizle bir olarak beraber olarak yaşıyoruz.

Güya Türk askeri kılığına girip, topraklarımızı işgal edeceklerdi. Sanki bu milletin iradesini çalacaklardı. Bizi öldürmeyen her darbe bizi daha da güçlendirir. Buradan açık ve seçik şunu ifade etmek istiyorum. Siyasette meydana gelen bu birlikteliği bozmayacağız, uzlaşmayı işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Türkiye’yi milletimizle siyasi partilerimizle 2023 hedeflerine taşıyacağız. Kürt ve Türk arasındaki bu mikropları temizleyeceğiz, terör örgütlerini aradan çıkaracağız. Türk Kürt Alevi Sünni arasındaki muhabbet dayanışma kardeşliği daha da geliştireceğiz. 

İntikam duygusuyla değil adaletle hukukla hareket edeceğiz. Bu terör örgütü mensuplarının şehitlerimizin gazilerimizin hesabını soracağız. Terör örgütü lideri FETO Türkiye’ye gelecek hesabını verecektir. Tankların önüne göğsünü siper eden, tankların önüne yatan, gençlerimizi kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Allah sizden razı olsun millet size minnet borçludur. 

Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak. 

ORGENERAL AKAR KÜRSÜYE ÇIKTI

19:30: Mitingde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından bir süpriz yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kürsüye çıktı. Akar'ın konuşması özetle şöyle;

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde konuştu. Orgeneral Akar, "15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızmış, bir grup illegal çete mensubu terörist hain Fetullahçı Terör Örgütü, tarihimizde görülmemiş bir şekilde, vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezaleti yaşatmış ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir. Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda, asil milletimiz sizler ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları, kahramanca ve ferasetle bu hain girişime karşı koymuşlardır. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve bağrından çıktıkları milletimize ihanet eden bu alçaklara layık oldukları cevap tereddütsüz bir şekilde alanlarda verilmiştir. Bu rezaleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve asil milletimize yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Önceden açıklanan programda yer almayan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanım, Muhterem Hanımefendi, 11. Cumhurbaşkanım, Sayın TBMM Başkanım…

Ben sizlerle gurur duyuyorum, sağ olun var olun. Ben sizlerle gurur duyuyorum…

Sayın Başbakanım, Sayın CHP Genel Başkanım, Sayın MHP Genel Başkanım, Sayın Hanımefendiler, konuklar, asil milletimizin kahraman evlatları hepinizi selamlıyorum.

Bugün burada 7 Ağustos Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde TSK komuta kademesiyle birlikte sizlerle beraber olmanın onur ve heyecanını yaşıyorum. 15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte TSK’ya sızmış bir grup illegal çete mensubu terörist hain, Fetullahçı terör örgütü tarihimizde görülmemiz bir şekilde… Sağ olun, var olun…

'TSK'NIN ŞANLI ŞEREFLİ GEÇMİŞİNE KARA BİR LEKE SÜRDÜLER'

İllegal çete mensubu terörist hainler, FETÖ tarihimizde görülmemiş bir şekilde vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve bu rezaleti yaşatmış ve TSK’nın şanlı şerefli geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir. Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda aziz milletimiz sizler ve TSK’nın gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları ve sizler bu hain girişime karşı koymuşlardır.

TSK’ya ve milletimize ihanet eden bu alçaklara layık oldukları cevap tereddütsüz şekilde alanlarda verilmiştir. Bu rezaleti Türkiye’ye, mazisi şan ve şerefle dolu TSK’ya ve asil milletimize yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

'MİLLETİMİZİN FEDAKARLIĞI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE'

Burada özellikle şunu belirtmek isterim. 15 Temmuz akşam saatlerinde TSK’da yuvalanan illegal çete mensubu terörist hainlerin, FETÖ’nün darbe girişiminin TSK’nın vatanını, milletini, bayrağını seven ezici çoğunluktaki mensuplarının kesinlikle hiçbir alakası yoktur. Sizlerin asker elbisesi içine girmiş eli kanlı hainler ile görevinin başında olan, ülkemizin bekası için aynı zamanda terör örgütü PKK ve diğer tehditlerle de canla başka mücadele eden TSK’nın kahraman mensuplarını çok iyi ayırt edilerek davranılması bizlere güç ve moral vermiştir.

Asil milletimizin canı pahasına, demokrasinin devamı için gösterdiği fedakarlık her türlü takdirin üzerindedir. Bundan dolayı sizlerin şahsında asil milletimize şükranlarımı sunuyorum.

Milletimizin bu tavrı TSK’nın demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlı ezici çoğunluğunun tavrıyla bütünleşerek ordu-millet kavramının daha da güçlenmesini sağlamıştır. Atatürk’ün de işaret ettiği hakimiyet milletindir düsturu bizim en temel anlayışımızdır. Bayrak, vatan, devlet ve milleti için ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışıyla görev yapan TSK tüm personeliyle demokratik hukuk sistemini içinde devletimizin ve milletimizin emrinde ve görevinin başındadır.

Sayın Cumhurbaşkanım bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha sizin huzurunuzda, bu hain şebekenin girişiminin bastırılmasında, temizlenmesinde, canlarını ortaya koyarak mücadele eden aziz milletimiz ile, TSK ve emniyetimizin kahraman mensuplarına sonsuz saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Sizleri ve sizlerin şahsında yüce türk milletini saygıyla şükranla övünçle selamlıyorum. 

Zafer hukukun üstünlüğüne demokrasiye asil milletimizin yüksek değerine inanlarındır. Aziz milletimizin yolu bahtı açık olsun. 

KILIÇDAROĞLU 12 MADDE AÇIKLADI

19.15: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ardından bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. İşte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanı, saygıdeğer eşleri, önceki cumhurbaşkanımız, TBMM’nin sayın başkanı, sayın başbakan ve saygıdeğer eşleri, KKTC’nin sayın başbakanı, MHP’nin sayın genel başkanı ve sevgili yurttaşlarım hepinizi selamlıyorum, hepinize selamlarımı saygılarımı ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür. Bugün Türk siyasal hayatı demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attı. 15 Temmuz akşamı TSK içinde yuvalanan bir çete grubu Türk demokrasisine darbe yapmak istedi. Parlamentoya darbe yapmak istedi. Daha doğrusu size bize hepimize darbe yapmak istedi.

Artık 15 Temmuz’un bir özelliği var. 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir Türkiye’yi hep birlikte bırakmış olacağız. Neden ve niçin bu noktaya geldik? Önce teşhisi doğru koyacağız ki tedaviyi güzel yapalım. Güzel bir atasözümüz var. Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çıkarması lazım. Ben dahil, bütün siyasi parti genel başkanlarının yeni bir olaya zemin hazırlamadan Türkiye’yi çağdaş uygarlığa götürmemiz lazım. Nedir bu dersler? 12 madde hazırladım. Diğer liderler de kabul ederse Türkiye gerçekten de uzlaşma kültürünü benimsemiş, sokaklarında fabrikalarında güler yüzlü insanların olduğu Türkiye haline gelecektir.

KILIÇDAROĞLU'nun YENİKAPI MANİFESTOSU  

Yenikapı mitinginde Kılıçdaroğlu’nun milyonların önünde söz verdiği 12 madde şöyle:

1.Camiye, kışlaya ve adliyeye siyaseti sokmayalım.
2.Siyasette uzlaşma kültürünü geliştirelim ve siyasette ortak aklı egemen kılalım.
3.Siyasette öz eleştiriden kaçınmayalım ve geçmişi iyi analiz edelim, tarihin tekerrürünü önleyelim.
4.Devletin inşasında liyakati esas alalım. İşi ehline verelim.
5.Her koşulda demokrasiye sonuna kadar sahip çıkalım. Ne darbe, ne dikta yaşasın tam demokrasi diyelim. Türkiye’yi darbe hukukundan arındıralım.
6.Cumhuriyet’imizin kurucu değerlerine sahip çıkalım ve derinleştirerek tahkim edelim.
7.Parlamenter sistemimizi güçlendirelim, bugün milletvekillerinin soru önergelerine dahi cevap verilmemektedir.
8.Medyanın özgürlüğünü sonuna kadar savunalım.
9.Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını anayasal güvence altına alalım.
10.Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olan “laikliği” hep birlikte savunalım
11.Eğitim sistemini tek tipçi bir anlayıştan çıkarıp, aklın öngördüğü bilimsel esaslara dayandıralım.Çocuklarımız fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür yetişmeli, dünyayı sorgulamalı.
12.Balyoz, Ergenekon, Casusluk davalarında FETÖ Örgütünün mağdur ettiği insanların  itibarları iade edilmeli.

Devlet haksızlıklarla mücadele ederken hukukun dışına çıkmamalıdır. İçimizdeki bir tek kişinin bile emeği eseri zamanı ziyan olduğunda bu Türkiye’nin ortak kaybıdır. Yeni mağduriyetler yaratmamalıyız. Hukuk diyoruz, adalet diyoruz. Devlet adalet üzerinde yükselmek zorundadır. Adalet mülkün temelidir, devletin temelidir. Yol haritamızı açıkladım, eksiği olabilir, fazlası olabilir. Ama Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak hepimizin görevi.

Görüyorum ki en önde kadınlarımız var, tıpkı tankların önünde durdukları gibi. Bir toplum için nezaketin sevginin kaynağı olarak gördüğüm kadınlarımızın hayatın her anında bize eşlik etmelerini gönülden diliyorum. Kadınlarımızın katılımı bizim için vazgeçilmez değerdedir. Bir ülkede kadının yüzü gülüyorsa bilin ki o millet mutludur. Hepimizin bu toprakların çocuklarıyız.

Sözlerimi Nazım Hikmet’in milli kurtuluş destanından bir bölüm okuyarak sonlandırmak istiyorum. 

“Dörtnala gelip Uzak Asya'dan, Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim. Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu, bu dâvet bizim. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim...”

ÖNCE BAHÇELİ KÜRSÜYE ÇIKTI 

18:50:
Kürsüye ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çıktı. Bahçeli, alandan büyük alkış aldı. Bahçeli özetle "Bahtiyarım çünkü Türkiyemizin şahlanışını gururla izliyorum. Mutluyum çünkü millet burada, irade burada, inanç burada. Bükülmez bilek, eğilmez baş, yenilmez milli kudret burada, bu meydandadır." dedi. MHP lideri konuşmasında Fetullah Gülen'e çok sert tepki gösterdi. Mitinge katılanlar ise Gülen'i yuhaladı. Bahçeli, "Zalimler, hainler, emperyalizmin maşaları, bu defa Türk askeri kılığına girdiler, milletin silahını yine millete çevirdiler, milletin imkanlarını kullanarak yine millete öldürücü darbe vurmak istediler. Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı" dedi.

BİR GAZİ VATANDAŞ KONUŞMA YAPTI

18:41: Darbe gecesi Boğaziçi köprüsünde darbecilerin kurşunlarıyla gazi olan bir vatandaş sahnede yaşananları anlatıyor: Onların tankları, tüfekleri vardı. Bizim imanımız vardı. Tankların üzerine yürümeye devam ettik. Bizim üzerimize açılan ateşte o hain kurşunlardan nasibimizi aldık. Arkadaşlarımız bizi hastaneye götürmek için can siparane mücadele ettiler. Öyle ki bindirildiğim aracın kurşunlandığını hatırlıyorum. Yanımda bacağıma tampon yapan bir arkadaşımın sözlerini hiç unutmuyorum. 'Kardeşim, sen vuruldun. Allah şehitlik nasip ederse hakkım helal olsun. Fakat ben kalıyorum. Bu ablukayı kırmalıyız'... Allah tüm milletimizden razı olsun" O gece yeni Çanakkale'ydi, yeni bir İstiklal mücadelesiydi...

18:30: Şehitler için Kuran okunmaya başlandı. Kuran tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kürsüye çıktı.  Görmez, şehitler için dua etti.

18:13: Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu

17:50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte sahnede vatandaşları selamladı.

17:40: Başbakan Binali Yıldırım eşi ile birlikte sahneden mitinge katılan vatandaşları selamladı.


BAHÇELİ VE KILIÇDAROĞLU SAHNEDE

17:35: Miting alanından önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sahneye çıktı, vatandaşları selamladı.

17:11: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 17.10'da helikopterle Yenikapı miting alanına geldi. Mitingin başlamasına dakikalar kala eşi Emine Erdoğan’la miting alanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alana inmeden önce bir süre havadan kalabalığı izledi. Erdoğan’ı taşıyan helikopter bir süre kalabalık üzerinde tur attıktan sonra miting alanına iniş yaptı. Alana inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la beraber kalabalığı selamladı.

AKAR VE GÜL DE MİTİNG ALANINA GELDİ

17:04: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Yenikapı'daki miting alanına geldi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da alanda.

BAŞBAKAN'IN HELİKOPTERİNE SİKORSKY EŞLİK ETTİ

16:56: Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle Yenikapı'ya geldi. Yıldırım'ın helikopterine Sikorsky tipi askeri helikopter eşlik etti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise THY'ye ait ait uçakla saat 16.10’da Ankara’dan İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda partililer tarafından karşılanan CHP lideri makam aracıyla havalimanından ayrılarak Yenikapı’ya hareket etti.

UYARIDAN SONRA ALKIŞLAR YÜKSELDİ

Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anonscusu Orhan Karakurt, liderlerin bu büyük buluşmada bir arada olacağını hatırlatıp isimlerini anons etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini anons ettiğinde kalabalık içinden bir grubun yuhalamasına tepki gösteren Karakurt, "Asla, bugün bütün liderleri bağrımıza basacağız. Gün birlik günü" dedi. Ardından Kılıçdaroğlu’nun ismini yeniden anons etti. Bu kez kalabalıktan alkış sesleri yükseldi. Aynı şekilde MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ismi anons edildiğinde de kalabalıktan alkışlar yükseldi.

15:58: Miting alanında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Mehtar Bölümü'nün Mehter gösterisi başladı. Şehitleri anmak amacıyla mehter takımında 240 mehteran bulunuyor.Yüzbinlerce vatandaşın Kazlıçeşme'den miting alanına yürüyüşü sürüyor.

14:50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin birlikte katılacağı ilk miting olma özelliğine sahip "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için tüm hazırlıklar tamamlandı. Meydana çıkan yolların trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları, üzerilerinde Türk bayraklı tişörtlerle alana yürüyerek gidiyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar da deniz yoluyla alana geliyor. Bundan dolayı da alanın çevresi kırmızı-beyaz insan selini andırıyor. Bazı vatandaşların Doğu Türkistan, Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin bayraklarını taşıdığı görülüyor.  Mitingin başlamasına saatler kalmasına rağmen alanın büyük oranda dolduğu göze çarpıyor. Güvenlik kontrolünden geçirilen vatandaşlar, kendilerine verilen Türk bayrağı ve şapkalarla alana giriş yapıyor. Sesin tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon Watt'lık ses sistemiyle çeşitli marşlar çalınıyor.    

TÜRK BAYRAĞI DIŞINDA BAYRAK OLMASIN ANONSU

13:26: Mitinge katılanlara kürsüden anonslarla, Türk bayrağı dışında başka bayrak açmamaları, döviz ve flama taşımamaları uyarısında bulunuldu. Alandaki görevlilerden kurallara aykırı bayrak ve flamaların toplanması istendi. Arama yapan görevlilere arama noktasından geçişlerde Türk bayrağı dışındaki bayrak flama ve dövizlere izin verilmemesi istendi. Miting alanında Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, hatta özgür Suriye Ordusu’nun bayrağını taşıyanlar olması dikkat çekti.

KALPAKLI ATATÜRK POSTERİ

Miting alanında kürsünün hemen yanına aynı büyüklükte, kalpaklı Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleriyle Türk bayrağı asıldı.

GÜVENLİK İÇİN SAVAŞ GEMİLERİ YENİKAPI AÇIKLARINDA

Yenikapı miting alanını vatandaşlar tarafından doldurulurken denizde de savaş gemilerinin yer alması dikkat çekti. Saat 13:00’den itibaren Deniz Kuvvetlerine bağlı savaş gemileri Yenikapı açıklarında görüldü. Gemilerin güvenlik gerekçesiyle bölgede bulundukları öğrenildi.

13:20: Polisin trafiğe kapattığı caddelerden yürüyerek gelen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktasına kurulan metal dedektörleri ve x-ray cihazlarıyla arandıktan sonra miting alanına alındı. Sıcak hava nedeniyle mitinge katılan vatandaşlar için alanın çeşitli bölgelerine koliler halinde içme suyu yerleştirildi. Arama noktasının hemen arkasında da Türk bayrakları dağıtıldı. Sahnenin sol tarafında kalan basın platformunun hemen önüne geniş bir protokol alanı oluşturulurken sahnenin her iki yanına da Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dev posterlerinin asıldığı görüldü. Ayrıca basın plantformunun hemen üstüne 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların isimlerinin yazıldığı her iki yanına da "Vatan size minnettardır" notunun yazıldığı pankart asıldı. 

KAPILAR 3 SAAT ÖNCESİNDEN AÇILDI

10:30: 13:30 civarında girişlerin başlaması beklenirken vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle polisler saat 10:30 gibi vatandaşları miting alanına almaya başladılar.


Yenikapı miting alanına 60 metrelik sahne kuruldu. Miting alanında sahnenin sağında ve solunda üçer bin kişilik podyum kuruldu. Protokolün büyük bölümü, şehit aileleri ve gaziler için ayrıldı. Deniz yolu için 204 tekne kiralandı. Bu tekneler İstanbul'un 12 değişik noktasından seferler gerçekleştirecek. Ayrıca 50 tekne de Eyüp, Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy gibi noktalardan ring yapacak. Vatandaşlar, kurulan 165 metal dedektörlü arama kapısından geçtikten sonra şapka ve bayraklarını alarak miting alanına girecekler.

İŞTE MİTİNGE GİDEN YOLLAR

Yenikapı'da bugün gerçekleştirilecek tarihi mitinge ulaşım İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor. Mitinge Anadolu ve Avrupa yakasından otobüslerle ulaşılabiliyor. Farklı noktalardan miting alanına ring seferleri yapılıyor.

Engelli vatandaşlar için 50 adet otobüs tahsis edilirken, engelli araçları için araç sayısı kadar engelli tabelası hazırlandı. Kazlıçeşme, otobüsler için park alanı olarak belirlendi. Otobüslerle gelen katılımcılar Kazlıçeşme’den Yenikapı miting alanına yürüyerek gidiyor. Yaşlı ve çocuklar için ise Kazlıçeşme-Yenikapı arasında 20 adet otobüs ring seferleri yapıyor. Deniz yoluyla miting alanına ulaşım kiralanan 50 deniz aracı ile sağlanıyor.

Deniz yoluyla 12 noktadan ulaşım sağlanıyor. Bakırköy, Silivri, Yenikapı, Sirkeci, Eyüp, Sütlüce, Haliç Kongre Merkezi, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Pendik ve Adalar iskelelerinden deniz araçları hareket ediyor. Metrobüs, Marmaray ve metro hatları da saat 24.00'e kadar ücretsiz olarak kullanılabilecek. Alana gitmek isteyen katılımcılar için aktarma noktaları, ana istasyonlar ve miting alanına yakın metro duraklarından ring seferleri de yapılıyor.


MİTİNG PROGRAMI

Mitinge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılacak. "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" 17.15’de Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak ardından şehitler anısına Kur’an Tilaveti ve Dualar edilecek. Programda sırasıyla şu isimler konuşma yapacak: 15 Temmuz Gazileri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

BÖYLESİ İLK KEZ OLACAK

Mitinge Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la birlikte bütün kuvvet ve bazı ordu komutanları da katılacak.

SADECE TÜRK BAYRAĞI

Hiçbir siyasi partinin amblem, flama ve bayrağının olmayacağı, sadece Türk bayraklarının dalgalanacağı Yenikapı Mitingi’nin Türkiye tarihinin en büyük mitinglerinden birisi olması bekleniyor. Mitingde 15 bin polis ile 15 bin sivil görev alacak.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku