Gündem:
YOLCU UÇAĞINA FÜZE İDDİASI, 295 ÖLÜ!
YOLCU UÇAĞINA FÜZE İDDİASI, 295 ÖLÜ!

Malezya yolcu uçağı düştü

Malezya Havayolları da resmi Twitter hesabından Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan MH17 sefer sayılı uçakla iletişimi kaybettiklerini doğruladı. Havayolu şirketi, uçaktan gelen son konum bilgisinin Ukrayna hava sahası olduğunu duyurdu.

Rus havacılık endüstrisi kaynakları Reuters'a yaptıkları açıklamalarında uçağın Rusya hava sahasına beklenen zamanda girmediğini ve uçağın Ukrayna'nın doğusundayen düştüğünü bildirdi. Rus Interfax ajansı da uçağın Ukrayna'nın doğusu üzerinde yaklaşık 10 bin metrede uçtuğu sırada düştüğünü duyurdu.

'FÜZEYLE VURULMUŞ OLABİLİR'

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko ise 280 yolcu ve 15 mürettebat bulunan uçağın yerden fırlatılmış 'Buk' füzesiyle vurulmuş olabileceğini öne sürdü. Bu iddia doğruysa, uçak havada infilak ettiği için kimsenin kurtulması mümkün görülmüyor.

RUSYA MI, UKRAYNA MI VURDU?

Ukrayna ile Rusya, düşürülen Malezya yolcu uçağı suçunu birbirine atmaya başladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, “Putin’in ayrılıkçılara verdiği Buk füzesi yapacağını yaptı. Bu rampanın Rusya sınırına yakın Grabovo kasabası yakınlarına yerleştirildiğini biliyorduk. Boing yolcu uçağıyla aynı anda yakın mesafede Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait IL-76 nakliye uçağı da bulunuyordu. Ayrılıkçılar nakliye uçağına nişan almış, ama sonuçta Malezya yolcu uçağını vurdular” açıklamasını yaptı.   
Rusya’nın resmi RIA haber ajansı ise adını açıklamadığı askari uzman bilir kişiyi kaynak göstererek, “Ukrayna ordusu geçtiğimiz Çarşamba Harkov şehrinden Donetsk bölgesine Buk füze rampaları aktarmıştı. Malezya uçağı büyük olasılıkla bu rampadan ateşlenen füzeyle vuruldu” ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Malezya uçağının düşmesiyle hiçbir ilgisi yoktur" denildi. Uçağın, Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Torez kenti yakınlarında düştüğü tahmin ediliyor. Söz konusu bölge, Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlılarının yoğun çatışmalarına sahne olan bir bölge. Ukrayna Başbbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sözcüsü Olga Lappo, Başbakan'ın uçak faciasıyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi. Malezya Havayolları'nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH 370 sefer sayılı uçağı 8 Mart'ta radardan kaybolmuştu. 239 kişiyi taşıyan uçağın enkazı hala bulunamadı.

PUTIN OBAMA'YI ARADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yı telefonla arayarak, Donetsk bölgesinde düşürülen Malezya yolcu uçağını da son kanıt olarak göstererek Ukrayna’da bir an önce tarafların ateşkes ilan etmesi gerektiğini söyledi. Putin ile Obama arasındaki telefon görüşmesi hakkında Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin’in Obama’ya düşen uçağı da hatırlatarak, “Ukrayna’nın doğusunda savaş tırmanıyor. Çatışmalar her geçen gün biraz daha fazla sivilin ölümüne neden oluyor. Ukrayna’da ihtilaflı taraflar bir an önce on koşulsuz ve şartsız hemen ateş kes ilan etmeli. Rusya bölgede silahların susması için elinden geleni yapıyor. ABD’nin de Kiev yönetimi üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. ABD yönetiminin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım uygulaması ise Ukrayna meselesini çözüme kavuşturmadığı gibi Rusya ile ABD ilişkilerinin de daha büyük çıkmaza sürüklüyor” dediği aktarıldı.

Öte yandan Malezya Başbakanı Najib Razak, Malezya Havayolları’n ait yolcu uçağının düşmesi haberini alınca şoke olduğunu ve acil araştırma talimatı verdiğini açıkladı.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku