Gündem:
YÜKSEK ASKERÎ ŞURA BAŞLADI
YÜKSEK ASKERÎ ŞURA BAŞLADI

Hükümetin, “paralel yapılanmayı” devletten temizlemek için yürüttüğü operasyonlar nedeniyle gözler bugün toplanan Yüksek Askeri Şûrada. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeniden yapılanması ile ilgili önemli kararlar çıkacak.


Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedilecek. Balyoz Davası sanığı 12 general/amiralden 11’inin ise görev süresinin uzatılması bekleniyor. Toplantıların sonunda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün görev süresinin uzayacağı dile getiriliyor.

YAŞ ağustos ayı olağan toplantısı bugün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında başlayacak. Şûra üyeleri çalışmaları öncesinde Anıtkabir’i ziyaret edecek. Şûra kararları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından kamuoyu ile paylaşılacak.

Devlet içinde örgütlenen “paralel yapılanma” ile topyekûn mücadele kararı alan hükümetin, YAŞ’ta nasıl bir tutum takınacağı ise merakla bekleniyor. Bugüne kadar YAŞ’taki ihraç kararlarına “şerh” koyan hükümet, şimdi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’den söz konusu yapının ordu içindeki uzantılarını temizlemesini istiyor.

DOSYALAR YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNA GÖNDERİLECEK

Kulislere yansıyan bilgilere göre, bu şuradan ihraç kararı çıkmayacak. Şaibeli isimlerle ilgili dosyalar ordu içinde yeni kurulan Yüksek Disiplin Kurulları’na (YDK) havale edilecek. General ve amirallerin terfi ve atama işlemleri ise YAŞ tarafından yapılacak. Bu işlemler sırasında paralel yapılanmaya yakın olduğu iddia edilen isimlerin tasfiye edilebileceği belirtiliyor.
 
YAŞ’ta ele alınacak bir diğer önemli konu ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeniden yapılandırılması. Yeni yapılanmanın kadrosu bu şûradan çıkacak.

Halen Eskişehir’de 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır’da 2. Hava Kuvvet Komutanlığı şeklinde teşkilatlanan Hava Kuvvetleri’nin yeni operasyonel merkezi Eskişehir olacak.
Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedilecek. Diyarbakır’daki komutanlık son olarak “bayrak indirme” olayı ile gündeme gelmişti. “Muharip Hava Kuvvet Komutanlığı” adını alacak Eskişehir’deki komutanlığın başına bu şurada orgeneralliğe yükselecek bir isim getirilecek.

BALYOZ DAVASI SANIĞI SUBAYLARIN DURUMU?

Toplantıda, Balyoz Davası sanığı muvazzaf subayların durumu da görüşülecek. Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda cezaevinden tahliye olan Balyoz Davası sanığı 13 muvazzaf general ve amiralin sayısı Tümamiral Erdem Caner Bener’in istifasıyla 12’ye düştü.

Tuğamiral Şafak Yürekli ise İstanbul’daki Casusluk davasından 1 yılın üzerinde kesinleşmiş mahkûmiyet kararı aldığı için emekliye ayrılacak. Balyoz davasından geriye kalan ve görev süresi uzatılması beklenen 11 general/amiral şöyle:

Koramiral Deniz Cora, Hava Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Hava Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Hava Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Hava Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Hava Tuğgeneral Kubilay Baloğlu.

Bu isimlere ilave olarak 28 Şubat davasından 4, Ergenekon davasından ise 1 olmak üzere toplam 5 generalin daha durumu YAŞ’ta ele alınacak. 28 Şubat davasından yargılanan 3 muvazzaf generalin rütbe bekleme süresi geçen yıl bir sene uzatılmıştı.

TSK kulislerine yansıyan bilgilere göre, şûrada, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün görev süresi 1 yıl uzatılacak.

Hükümetin Kürtlere yönelik “açılım çalışmalarını” yürütürken, Yörük ile uyumlu çalıştığı kaydediliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de aynı görevlerine bir yıl daha devam edecek. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş orgeneralliğinin 3. yılında olmasına karşın yaş haddine takılması nedeniyle emekliye ayrılacak.

Diğer emekli olacak isim ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda iki korgeneral, Turmuş ve Ataman’dan boşalacak orgeneral kadrolarını dolduracak. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın en kıdemli orgeneral olarak 1. Ordu Komutanlığı’nı Orgeneral Ahmet Turmuş’tan devralacağı ifade ediliyor. 2 yıldır 2. Ordu Komutanlığı görevinde bulunan Orgeneral Galip Mendi’nin ise batıdaki bir göreve kaydırılması bekleniyor.



Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku