EHLİYETLERLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı'ndan ehliyetler için alınacak olan doktor raporu ile ilgili önemli bir açıklama yapıldı...

EHLİYETLERLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı ehliyet almak için gereken sağlık raporları ve ücretleri konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre devlet hastanelerinde ‘tek hekim sağlık’ raporları 50 TL’ye ‘sağlık kurulu raporları’ ise 200 TL’ye alınacak.   

Aile hekiminin muayenesi sonucu kişide uzmanlık gerektirecek bir sağlık probleminin tespit edilmesi durumunda, kişi söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edilecek. Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre aşağıdaki ücret tarifesi uygulanacak.

Tek Hekim Sağlık Raporu (*)

Devlet hastaneleri 50 TL
Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL

Sağlık Kurulu Raporu 
(**)

Devlet hastaneleri, 200 TL

Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL
 

Sağlık kurulu raporu, 5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul tarafından verilmekte. Bu rapor için yapılan tetkiklerin yanı sıra yapılacak ilave tetkiklerden de ek bir ücret talep edilmiyor.

Yine yönetmenliğe göre bazı durumlarda yapılması gereken zekâ testi konusunda da yanlış anlamalara neden olabilecek haberler yer almakta. Zekâ testinin, sürücü belgesi almak isteyen adayların hepsine uygulanması söz konusu olmayacak.

UZMANA SEVK EDİLEBİLİRLER


Ancak hekimlerimiz tarafından muayene sırasında; “ağır akıl hastalığı”, “demans”, “kişilik bozukluğu” ve “uyuşturucu madde bağımlılığı” gibi bir durumun tespit edilmesi halinde, psikiyatri muayenesi hariç raporu düzenlenerek kişi psikiyatri uzmanına sevk edilecek.

Bunun üzerine kişinin sevk edildiği psikiyatri uzmanının gerekli görmesi halinde zekâ testi yapılır. Bu testin sonucunun “79 ve altı” çıkması halinde kişinin sürücü belgesi alamayacağına karar verilmekte.

Dolayısıyla her sürücü adayına zekâ testi yapılmayacak. Yukarıda da belirtildiği gibi aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zekâ testi yapılabilecek.

(*)Tek Hekim Raporu: Hastanelerde kurula girmeksizin bir hekim tarafından verilen raporudur.

(**)Sağlık Kurulu Raporu: İleri tetkiklerin gerektiği durumlarda birden çok uzmanın  oluşturduğu kurulun verdiği sağlık raporudur.
Haberler