HEYBELİADA RUHBAN OKULU, ERDOĞAN’ın BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE EĞİTİME AÇILMIŞ!..

Türkiye ziyareti kapsamında 06 Şubat 2019’da Heybeliada Ruhban Okulu’nda incelemelerde bulunan Yunan Başbakanı Çipras, “Umarım bir gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bu okulun kapısını açarız” dedi. Ancak, Heybeliada Ruhban Okulu, Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, 2012 yılında eğitim ve öğretime açılmış. Ruhban Okulu’nda 7 yıldır Erasmus öğrencilerine uygulamalı eğitim veriliyor.

Ruhban Okulu skandalı, okulun sözde müdürü Elpidoforos’un 11 Mart 2019’da Yunan basınına yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. Tüzel kişiliği olmayan sözde Müdür Elpidoforos, Yunan in.gr haber sitesine yaptığı açıklamada, “Heybeliada Ruhban Okulu’nda icra edilen Erasmus programına, 2012’den beri, değişik Yunan Üniversitelerinden gelen 40’tan fazla üniversite öğrencisi katıldı” dedi.

Avrupa ülkelerindeki yüksek öğretim kurumları arasında işbirliği, öğrenci ve öğretim elemanı değişimini düzenleyen Erasmus Projesi Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Erasmus kapsamında Heybeliada Ruhban Okulu’na gönderilen öğrencilerin eğitim ve öğretim masrafları AB fonlarından karşılanıyor. Öğrencilerin iskan ve iaşelerini ise Ruhban Okulu sağlıyor.

Yunan İyon Üniversitesi de Heybeliada Ruhban Okulu ile işbirliği yapıyor. Yunanistan’ın Korfu Adası’nda konuşlu İyon Üniversitesi, Eylül 2015’te Ruhban Okulu’na 6 öğrenci göndermiş.

Erasmus kapsamında, Korfu Adası’ndan Heybeliada’ya gönderilen öğrenciler 4 ay süreli uygulamalı eğitime tabi tutulmuş. Erasmus öğrencileri mevcut eğitimlerine ilave olarak Ruhban Okulu Kütüphanesi’ndeki dokümanları tasnif ediyor ve belgeleri bilgisayar ortamına aktarıyor.

Kütüphane çalışmaları sırasında hijyenik eldiven giyen öğrenciler, yırtılmış yada deforme olmuş kitap ve belgeleri de onarıyor. Papaz efendilerin eşliğinde yemek yiyen öğrenciler Hristiyan dininin kurallarına göre hareket ediyor.

HEYBELİADA RUHBAN OKULU NASIL KAPANDI, NASIL AÇILDI?

1971 yılında, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla kapatılan tüm özel okulların yeniden faaliyete geçmesi için 1472 sayılı intibak yasası çıkarıldı. Bu yasaya göre gerekli koşulları yerine getiren Özel Yüksek Okullar kısa zamanda üniversite bünyesi içinde yeniden açıldı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun üniversiteye bağlanma kararına karşı çıkan Fener Rum Patrikhanesi, okulu 1971 yılında kapattı.

Fener Rum Patrikhanesi’nin 1971 yılında kapattığı Heybeliada Ruhban Okulu açılamaz ve yasal olarak kapalı olan okulda eğitim, öğretim ve staj yapılamaz. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Md.2,3 ve 5’e göre Azınlık Okulu Statüsündeki Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için İstanbul Valiliği’nin uygun bulması ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu’nun izin vermesi gerekir. Heybeliada Ruhban Okulu’nun 2012’de  yeniden eğitim, öğretim ve staja açılmasından o tarihte Başbakan olan Tayyip Erdoğan sorumludur.

5580 Sayılı Kanunun 5. Maddesine göre Heybeliada Ruhban Okulu’nda, Rum azınlığa mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir. Ancak, Lozan Antlaşması ve mevcut yasalara göre gayri meşru olarak açılan Ruhban Okulu’nda, Yunan vatandaşları ve diğer ülke vatandaşlarının çocukları okuyor. Tayyip Erdoğan, Ruhban Okulu’nun 2012 yılında açılmasını ve okulda Yunan ve diğer ülke vatandaşlarının eğitim ve öğretim görmesini nasıl izah edecek?

Gayri meşru olarak eğitim, öğretim ve staja açılan Heybeliada Ruhban Okulu liseye dayalı dört yıllık yüksel okul statüsünde olup eğitim faaliyetleri bakımından Yüksek Öğretim Kurumu’nun denetimine tabidir. Ruhban Okulu denetiminden sorumlu YÖK Başkanı Yekta Saraç ise olanı biteni turist gibi seyrediyor. Erasmus eğitimleri de Dışişleri Bakanlığı’na bağlı AB Başkanlığı sorumluluğundadır. Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Ruhban Okulu’ndaki gayrimeşru Erasmus eğitimine seyirci kalıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Yerlikaya da Heybeliada Ruhban Okulu’nun eğitime açılmasının hesabını vermelidir.

YUNANİSTAN, TÜRK AZINLIK OKULLARINI KAPATIRKEN, TÜRKİYE’DE YUNAN VE RUM OKULLARI AÇILDI !...  

Yunanistan 2011 yılından bu yana Batı Trakya’daki 60 Türk Azınlık Okulu’nu kapattı. Konu ile ilgili bilgiler T.C. Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı. Buna karşılık Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde Türkiye’de 8 Yunan ve Rum okulu açıldı.

*2006’da Yunan işgali altında olan İzmir Koyun Adası’nda Yunan Üniversitesi açıldı. Üniversite’de Yunan Deniz Ticaret Filosu için kaptan ve gemi insanı yetiştiriliyor.

*2012’de Heybeliada Ruhban Okulu açıldı.

*2013’te Gökçeada Rum İlkokulu açıldı.

*2015’te Gökçeada Rum Orta Okulu ve Lisesi açıldı.

*2017’de Yunan işgali altındaki Aydın Eşek Adası’nda Yunan İlkokulu ve Lisesi açıldı.

*2017’de Yunan işgali altındaki Aydın Hurşit Adası’nda Yunan Lisesi açıldı.

Şimdi biz de Tayyip Erdoğan’a soralım; “Türkiye’yi Yunan Lobisi mi yönetiyor?”

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87