Kadın:
KADINA ŞİDDET RAPORU AÇIKLANDI

KADINA ŞİDDET RAPORU AÇIKLANDI

Mor Çatı'nın gözlemleri çerçevesinde hazırlanan "Koronavirüs salgını ve kadına şiddet" nisan ayı raporunda çarpıcı bilgilere yer verildi. Raporda, “Koronavirüs salgınının, 6284 sayılı Kanun’u uygulamamak için bir bahaneye dönüştüğünüz gözlemliyoruz. Salgın öncesinde de şahit olduğumuz kötü uygulama ve görev ihmalleri bu süreçte daha yaygın hale gelmeye başladı” tespiti kaydedildi. Yaşanan aksaklıklar, kurumlara düşen sorumluluklar, talep ve öneriler aktarıldı.

KADINLARIN YOKSULLUĞU SALGIN NEDENİYLE DERİNLEŞTİ

Çoğunlukla güvencesiz ve esnek işlerde çalışan kadınlar salgın nedeniyle ekonomik kaynaklarını kaybettiler. Sosyal yardımların kadınlara ulaşmasında büyük güçlük yaşanıyor, kadınların yoksullukları katmerleniyor. Çoğu zaman kendileri ve varsa çocukları için temel gıdaya dahi erişmekte güçlük çekiyorlar. Hali hazırda ekonomik kriz şartları nedeniyle bir hayli yaygın olan bu yoksulluk salgın nedeniyle daha da derinleşmiş durumda.

KADINLAR ŞİDDETTEN UZAKLAŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Sosyal izolasyonu sağlamak için evde kalınan şu günlerde özellikle aileleriyle yaşayan genç kadınların destek başvurularında artış gözlemledik. İzolasyon nedeniyle, destek aldıkları sosyal çevreden uzaklaşan kadınlar aile evlerinde şiddet gördüklerinde, destek mekanizmalarının gerektiği gibi işlemiyor olması nedeniyle şiddetten uzaklaşmakta güçlük çekiyorlar.

"HELE Bİ ÇIKSIN, SONRA BAKARIZ"

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı'nın gözlemlerine göre şiddete uğrayan kadınların deneyimleri şöyle oldu:
-Acil bir durum için defalarca aramamıza rağmen 155 Polis İmdat'a ulaşamadık. Telefonumuza "Sistemimiz şu an hizmet veremiyor" mesajı geldi.
-Sığınak talebinde artış gözlemleniyor. Polise giden kadınlar ise sıklıkla polisin sığınağa yönlendirmeyip baştan savdığını aktardılar.
-Kadınların yoksulluğu artarken sosyal desteklere erişemediklerini aktarıyorlar.
-Bir valilik şiddete maruz kalan bir kadının şehir değiştirme ihtiyacına geçici konaklama ve maddi destek sağlayarak destek oldu. Şiddetle mücadelede kurumların sorumluluklarını yerine getirmeleri kadınların hayatlarında çok şey değiştirebiliyor.
-İstanbul dışında bir şehirden arayan 5 haftalık hamile bir kadın, şehirdeki koronavirüs dışında hasta gören tek devlet hastanesine kürtaj için gittiğini, doktorun kürtaj yapmayı reddederek "İstersen şikayet et" dediğini aktardı. Kadının ısrarlı mücadelesi ve kadın dayanışması sonucunda kadın kürtaj hakkından yararlanabildi.
-Polis, kendisine şiddet uygulayan eski kocası infaz yasasıyla bırakılacağı için can güvenliğinden endişe duyan bir kadının koruma ve gizlilik kararı taleplerini "Hele bir çıksın, sonra bakarız" diyerek reddetti.
-Komşusu tarafından 1 yıldır ısrarlı takibe maruz kalan bir kadın polise 6284 kararının uygulanması için kanıtlarla birlikte ihbarda bulunup şikayetçi oldu fakat tutanakta kadının ifadelerine yer verilmedi. Kadının buna itiraz etmesi üzerine polis "ya bu tutanağı imzalarsın ya da seni bekletiriz karakolda" diyerek kadını tehdit etti. Polis, ısrarlı takip uygulamaya devam eden ve 6284 sayılı Kanun kapsamındaki uzaklaştırma kararını ihlal eden kişiyi bir kere daha şikayet eden kadına "Seninle mi uğraşacağız" diyerek görevini ihmal etti.
-Bir kadın hakkında uzaklaştırma kararı aldığı erkeğin gelip kaldığı mekanları bastığını, karar ihlali için şikayette bulunmuş olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadığını paylaştı. Yetkililerin görevini yapmıyor olmasının sonucu olarak kadın can güvenliğinden endişe ediyor.
-Salgın öncesi çocuk parası için başvurusu kabul edilmiş bir kadın aradan 2 ay geçmesine rağmen para yatmayınca gidip sorduğunda "Salgın nedeniyle yardımlar konusunda ortalık çok karışık, merak etme, bekle yatar" cevabı aldı. Başvurduğu bir başka sosyal yardımdan ise cevap dahi alamadı.
-Kronik hastalığı olan bir kadın babası ve erkek kardeşinden gördüğü şiddet nedeniyle polis çağırdığını fakat polisin akli dengesi yerinde olmadığını varsayarak geçiştirdiğini aktardı. Halbuki akıl sağlığı rahatsızlığı olsa dahi polisin kadınları koruma altına alması gerekir.
-Bir kadın gizlilik kararı çıkarılması ile ilgili hukuki destek almak ve avukat atanması için bulunduğu ildeki ŞÖNİM'i defalarca aradı. ŞÖNİM baroya haber verip avukata erişimini sağlamak yerine “Avukat yok, gelmedi” diyerek görev ihmali yapmıştır.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

PERU YANGIN YERİ
Peru’da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık’ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin...

Haberi Oku