Kültür-Sanat:
SİVRİ SANATÇILARIN UÇLARINI TÖRPÜLEYECEKMİŞ!
SİVRİ SANATÇILARIN UÇLARINI TÖRPÜLEYECEKMİŞ!

Şehir Tiyatroları sanatçılarına otokontrolü öğreteceğim


Yeni Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, tiyatrocuların elinden alınan yönetim hakkının geri döneceğini söylüyor.

Ancak, ‘Sivri çocuklarımın uçlarını törpüleyeceğim. Otokontrolü öğreteceğim. Bazıları politik konularda çığrından çıkınca otokontrolünü kaybediyor’ demesi ise yeni kuşkular uyandırıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) yeni Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, işe, yeni yönetmeliği değiştireceğini söyleyerek başladı.

Bu çıkış, bizde ister istemez iyimser bir beklenti uyandırdı; çünkü bilindiği gibi, İBBŞT, iki yıldır, kurumu sanatçıların elinden alıp bürokratlara teslim eden yeni yönetmeliğin yol açtığı çeşitli krizleri yaşıyor, çeşitli bunalımlardan geçiyordu.

Öte yandan, Yazıcıoğlu’nun, “Sivri çocuklarımın uçlarını törpüleyeceğim. Otokontrolü öğreteceğim. Bazıları politik konularda çığrından çıkınca otokontrolünü kaybediyor” demesi de, kafamızda, Şehir Tiyatroları’nın önümüzdeki dönemine ilişkin bazı kuşkular uyandırdı.

İşte, İBBŞT’nin genel sanat yönetmenliği koltuğuna yeni yeni ısınan Erhan Yazıcıoğlu’nun açıklamaları:

‘İki yıl buradayım…’

- Öncelikle nasıl seçildiniz?

6-7 senedir benim adım geçiyordu, ama hastalığım nedeniyle geri çevirmek zorunda kalıyordum. İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Gel artık” dedi. O anda öyle bir enerjiyle doldum ki, bana ihtiyaç var dedim. İki yıl buradayım.

‘6 yardımcım var’ 

- Peki, Kadir Topbaş’ın istemesi yeterli mi?

Genel Sanat Yönetmeni’ni İBB Başkanı’nın önerisiyle yönetim kurulu seçer. Sanatçılar ve teknik ekip zaten yıllardır “Tiyatro elden gidiyor, abi gel artık” diyorlardı. Ben Şehir Tiyatroları’nda figüran olarak başladım, burada büyüdüm, işleyişi biliyorum. 
Belediyedeki yetkililer de bana destek veriyor. Bu tiyatroyu iyi bir noktaya taşıyacağım. Yardımcılarımı da seçtim. 6 yardımcım var. Hepsi sanatçı. Engin Alkan, Arif Akkaya, Yiğit Sertdemir, Aziz Sarma, Aslı İçözü, Hakan Arlı. Onlar, beyin takımı olarak yanımda olacaklar. Bağlantı kuracaklar, ilişki sağlayacaklar, üretecekler, yaratıcılıklarını gösterecekler.

‘Hayal kırıklığına hazırım’

- Yönetmeliğe rağmen istediklerinizi üretebileceğinize inanıyor musunuz?

İnanıyorum. Hayal kırıklığına uğrayabilirim, buna da hazırım. 

Son yıllarda arkadaşlarımızın yumuşak tavırları yüzünden tiyatro elimizden alındı. Bugün geldiğimiz noktanın sebebini kendimizde aramalıyız. Yürütülmeyen, yönetilmeyen bir tiyatro vardı. Sonunda ne oldu? Bir anda genel sanat yönetmeni üçüncü, dördüncü adam pozisyonuna düştü. Halbuki tiyatroyu tiyatrocular yönetir, ilke budur.

‘Bu yönetmelikle olmaz’ 

- ‘Tiyatroyu tiyatrocular yönetir’ ilkesi bu yönetmelikle mümkün değil ki...

Bu yönetmelik Tanrı’ın bir buyruğu değil. Bu yönetmelik değişecek. Belediyeden, Başkan Kadir Topbaş ile Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen olmak üzere kimse aslında sanata karışmak istemiyor. Bunu da söylüyorlar. “Karışmak zorunda kaldık” diyorlar. Bunu çözeceğim. “Ben bilirim” diyeceğim.

Tiyatrocuların elinden alınan yönetim hakkı yavaş yavaş geri dönecek, ama bu dönüş pat diye olmayacak. Biz iyi işler yaptıkça onlar bize haklarımızı geri verecek. Buna inanıyorum.

‘Kaçmam, savaşırım’

- Peki yönetmeliği nasıl değiştireceksiniz?

Yavaş yavaş. Bu işler 10 yılda bu hale geldi, bir günde mucize yaratamam. Ben, Muhsin Ertuğrul ekolünden geldim, yapılması gereken çok şey var, ama 10 yıllık hata hemen değiştirilemez. 

Gördüğüm desteği ve alakayı tiyatronun ve gençlerin lehine kullanacağım ve kimse önümü kesemeyecek. Kesseler de kaçmam, savaşırım. 

Bizim repertuvarımıza karışmayacaklar. Baskı olursa o baskıyı ikna yoluyla deler geçerim.

Sivri çocuklar…

- Öyleyse, bugün Gezi Direnişi ile ilgili bir oyunu sahneleyebilir misiniz?

Eğer oyunu okuduğumda uygun ve layık görürsem tabii ki sahnelenir. 

Biz otokontrolümüzü kaybettik. Sivri çocuklarımla da konuşacağım, biraz uçlarını törpüleyeceğim, otokontrolü öğreteceğim.

- Sanatçılara otokontrolü mü öğreteceksiniz?

Öğreteceğiz, çok ironik güldünüz, ama öğreteceğiz. Öğrenmeye ihtiyaç hisseden öğrenecek. Biz sanatçılar biraz deliyiz. Bazıları, politik konularda çığrından çıktıkları zaman otokontrolünü kaybediyor.

- Biliyorsunuz, İBBŞT’nin, kurumun kuruluşunun 100. yıldönümüne büyük bir ilgisizliği vardı. Geç de olsa 100. yıl projeleri hazırlayacak mısınız?

Dünyada 100 yıllık üç tiyatrodan biriyiz. Ben Darülbedayi artığıyım. Birtakım projeler hazırlayacağız. 100. yılı 101. yıla da taşıyacağız. 

Herkese hitap eden oyunlar hazırlayacağız. Turnelerimiz Anadolu’ya yoğunlaşacak. Şehir Tiyatroları’nın küsen izleyicisi geri dönecek.


Ceren Çıplak
Cumhuriyet


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku