NOSTRADAMUS

Kehanetlerin babası Nostradamus 1955 yılının Mayıs ayından itibaren yayınlamaya başladığı o tarihten 3797 yılına kadar zamanı kaplayan kehanetleriyle dünyanın en büyük kahinidir.

1559’da Savoie Dükü’nün evliliği dolayısıyla düğün şöleninde Kral II. Henri genç bir kont olan Montgomery ile hazırlanan turnuva da karşı karşıya gelirler. Müsabaka esnasında kontun mızrağı Henri’nin altın miğferinin kafesinden içeri girer ve gözünü delerek kulağından çıkar. Kral derin bir yara alır. Fransa’nın astrolojik sembolü Aslandır ve kontun asalet armasında sembol olarak yer almaktadır. Dolayısıyla gözler hızla Nostradamus’un birinci yüzlüğünün 35. Dörtlüğüne çevrilir. Kâhin: ‘’Genç aslan üstün gelecek yaşlısına/Kavga alanında, teke ek düelloda/Altın kafesinden gözleri delinecek/ İki yaradan biri sonrası acılı bir ölüm.’’Nostradamus, Karal Henri’yi düellodan kaçınması konusunda uyarmış ama dinletememiştir. Bu olay Nostradamus’un kehanetlerine ilgiyi arttırır.

Michel de Nostre-Dame 14 Aralık 1503’de Avignon ile Arles arasında buluna Saınt-Remy de Provence’da dünyaya gelir. Noter olan babası, çocukluk arkadaşı olan annesiyle evlenir. Nostradamus’un dedesi Jehan de Saint Remy, Anjou Kralı Rene’nin özel doktorudur. Ataları, Eski Ahit’te adı geçen, bağrından birçok peygamber çıkaran Yahudi kabilesindendir. Nostradamus’un dedesi Jehan, Yahudi mistisizmi Kabbala ve Astroloji ile yakından ilgilenmiş; 6 yaşından itibaren dedesi tarafından bu ilimler, çeşitli ot ve bitkilerle ilgili bilgilerle donatılmış; Yunanca, Latince ve İbranice’yi genç yaşında öğrenmiştir. Dedesinin ölümünden sonra, Avignon’a okula gönderilmiş; doğa konusundaki derin bilgileri, olağandışı hafızasıyla, kusursuz ezberiyle, herkesi şaşırtmıştır. İleri derecedeki Latincesiyle 1521’de Montpellier Tıp okuluna girerek, Astroloji ( o zamanki tıp okullarında okutulurmuş)öğrenimine devam ederken her yeri kasıp kavuran Veba salgını çıkınca, üniversiteyi terk ederek 4 yıl boyunca Narbonne, Toulouse, Bordeaux şehirlerinde yaşayan insanları tedaviye koşar.

Diploma sahibi olduktan sonra Languedoc ve Provence’da gezer. Doktorluğun yanı sıra parfümler ve makyaj boyaları imal ederek satar.

Nostradamus, Blois şatosunda IV. Henri 10 yaşındayken, O’nun odasına girerek, çocuğun gömleğini çıkarttırır ve vücudunu bir süre inceler. Kendisine ‘’Günün birinde siz Fransa Kralı olacaksınız’’ Der. Bu kehanet o günün politik durumundan dolayı dillendirilmez. Kraliçe Catherina de Medicis’in II.Henri’den olan her üç oğlu için de kehanette bulunmuş, üçünün sırasıyla Fransa tahtına oturacağını söylemiştir.

Kraliçe Catherina üzerinde bıraktığı olağanüstü etkiyle Nostradamus, kralın özel doktoru ve Saray Astroluğu olur. Nitekim kraliçe 1564’de yanında oğlu genç kral IX.Charles’la Salon de Provence’a gelip kendisini ziyaret etmiş ve bazı konularda danışmıştır.

Yakın dostu Jean Aime de Chavigny Nostradamus’u esprili, genellikle neşeli, gri renk gözleriyle yumuşak bakan, ortadan kısa boylu, top sakallı olarak tarif eder.

Agen’de evlenen, iki çocuk sahibi olma şansını yakalayan kâhin ne yazık ki küçük yaşta ölümlerine şahit olur. 1539’da karısı da aniden ölünce, 8 yıl boyunca kendini yollara vurur. Fransa ve İtalya’da dolanıp, durur. Duru görü yeteneği bu seyahatleri sırasında ortaya çıkar. Yolda rastladığı genç bir keşişin önünde diz çöker. Neden birdenbire böyle garip davrandığı sorulduğunda ‘’Papa’nın önünde diz çökülmeli’’ diye cevaplar. O genç keşiş, 20 yıl sonra Papa IV.Sixte olarak tarihe geçecektir.

Bail, Mısır ve Kalde’de çalışmalar yapar. 1544’de Marsilya’ya gider. Bir sene sonra Veba korkunç boyutlara ulaşır, Aix-en-Provence’a takiben Lyon’a gider. Hastalıkla savaşır.

1547’de Salon kentinde kardeşi Bertrand Nostre- Dame’ın tanıştırdığı genç dul ile evlenir. Ve bu küçük kente yerleşir. 44 yaşındadır. Çok acılar görmüş, ızdıraplar çekmiştir. Hayatını insanlara adamıştır. Salon şehrinde doktorluk yaparken, makyaj boyaları ve kokular üretmeye devam eder. Hastalarına yazdığı ilaçları da kendi üretmektedir.

Gezdiği zamanlarda yazmaya fırsat bulamayan Nostradamus durmadan yazmaktadır. Yıllık almanaklar ardından ‘’Yüzü Güzelleştirmek ve Renklendirmek için Boyalar ve Kokular’’ isimli bir kitap yayınlar. ‘’Yüzlükler’’ (Centuries) adıyla dörtlü mısralar halinde yazdığı kehanetlerin ilkini 1555’de yayınlar. İlk üç yüzlükle beraber oğlu Sezar’a yazdığı önsöz ve dördüncü yüzlüğe ait 56 dörtlük daha yayınlar. 1557’de yedi yüzlük yayınlanmıştır. Soyadını Nostradamus olarak kullanmaya başlar. Bu isim Latince’de ‘’Bizde olanı veriyoruz’’ anlamına gelir. Tebliğ etmektedir.

Nostradamus’u daha iyi tanımak için Kahin’in kendisini, amacını, niyetlerini, kehanetlerin yapılış şeklini, biçimini ve geleceği bakışını anlatan iki mektubuna da  sonraki yazıda göz atalım.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87