OBEZİTE ve CERRAHİ MÜDAHALE
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Cerrahi Şefi Doç. Dr. Nurullah Bülbüller, obezite tedavisi için ameliyata gelen hasta sayısında artış olduğunu belirterek, "Diyet, egzersiz, ilaç ve medikal destekler sorunu çözemiyorsa obezite cerrahisini son çare olarak öneriyoruz" dedi.
Son günlerde obezite ve şeker hastalarının sıkça başvurduğu mide küçültme ameliyatı olarak bilinen cerrahi operasyonların arttığını kaydeden Doç. Dr. Nurullah Bülbüller, 3 doktorun haftada 7 ameliyat gerçekleştirdiği obezite cerrahisinde yoğun talep nedeniyle bu yılki ameliyat listesinin dolduğunu söyledi.
Obezitenin mücadele edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bülbüller hastalara öncelikle diyet, egzersiz, ilaç veya medikal destekler önerdiklerini aktardı. Doç. Dr. Bülbüller, "Obezitenin önlenmesi önemli. Öncelikle, yaşam şeklini değiştirmek lazım. Tüm bunlara rağmen yine obezite gelişiyor ise obezite cerrahisini son çare olarak öneriyoruz. Obezite cerrahisi tüm dünyada yapılmakta. Tecrübeli ellerde yapıldığı sürece son derece güvenli bir ameliyat" diye konuştu.
4 YILDA 500 AMELİYAT
Hastane olarak 4 yıldır obezite cerrahisi yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Nurullah Bülbüller, "Şimdiye kadar yaklaşık 500'ün üzerinde halk arasında tüp mide ameliyatı, bizim tabirimizle sleeve gastrektomi yaptık. Bunun yanı sıra zaman zaman gastrik by-pass operasyonları da yapmaktayız. Sadece Antalya değil, çeşitli illere de hizmet vermekteyiz" dedi.
ROBOTİK CERRAHİ BAŞLIYOR
Aşırı kilolu hastalara sık rastladıklarını söyleyen Doç. Dr. Bülbüller 200'ün üzerinde kiloya sahip hastanın ameliyatla 100 kilonun altına kadar düştüğünü belirtti. Ameliyatın ardından 80- 90 kilo olarak hastalarının geri dönüş yaptıklarını aktaran Doç. Dr. Bülbüller şöyle konuştu:
"Ameliyattan sonra ilk 4 ayda hızla kilo kaybediliyor. Kilo kayıpları yaklaşık 1 yıla kadar devam ediyor. Hastalarımız böylece fazla kilolarının yüzde 70- 80'ini kaybediyor. Obezite cerrahisi dünyada en sık kullanılan 3 yöntemden biri. Bu yöntemlerden birisi gastrik pant (kelepçe), ikincisi sleeve gastrektomi, üçüncüsü de gastrik by-pass operasyonlarıdır. Biz burada sleeve gastrektomi'yi çok sık yapıyoruz. Hastanemizde robotik cerrahiyi başlatıyoruz. Artık gastrik by-pass operasyonlarını, Sağlık Bakanlığı'nın göndermiş olduğu Da Vinci robotik sistemle yapacağız."