Sağlık:
DSÖ LİSTESİNDE 3'üncüyüz

DSÖ LİSTESİNDE 3'üncüyüz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze'de TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni’ne ve Kocaeli Üniversitesi Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri Açılış Töreni'ne katıldı.

TÜBİTAK'ın Gebze'deki merkezine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yerli imkanlarla yapıldığı ifade edilen dünyanın ilk lastikli, elektrikli ekskavatörünü inceledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra elektrikli ekskavatörünü test etti.

Erdoğan testten sonra tören alanına geçerek katılımcılara hitap etti.

Hükümet olarak, ekonomide açıklanan destek paketleriyle işçisinden sanayicisine her kesimden insanın yanında olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Dünyada yatırımların yavaşladığı bir dönemde ardı ardına açılışlar gerçekleştirdik" dedi.

Erdoğan, Türkiye ekonomisinde yanlış bir algı oluşturulduğuna vurgu yaparak, "Birileri fildişi kulelerde ahkam keserken milletimize karamsarlık yayarken hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları kaydetti:

"Yüksek sıcaklık malzemeleri mükemmeliyet merkezinde süper alaşım malzemelerinin üretimi ve bakımı gerçekleştirilecek. Biyo teknoloji temelli malzeme ve sistemler geliştireceğiz. Yerli üreticilerimize zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız."

"TÜBİTAK Fen lisesi öğrenci almaya başlayacak"

TÜBİTAK'ın daha bütüncül ve tamamlayıcı bir fonksiyona kavuşacağını belirten Erdoğan, TÜBİTAK Fen lisesinin 2021-2022 öğretim yılında öğrenci almaya başlayacağını kaydetti.

Sanayide dışa bağımlılığın milli güvenlik açısından en az siyasi bağımlılık kadar vahim bir durum olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Üretimde, ihracatta güçsüzlüğün bedelini diplomaside, terörle mücadelede ödedik. Türkiye ihracat hacmi sadece 36 milyar dolardı ve sadece 3-5 sektör varken sanayi alt yapısı da zayıftı. Teslim aldığımız bu ekonomi üretim ve ar-ge altyapıları başta olmak üzere kalkınmayı hızlandıracak yatırımları tek tek hayata geçirdik" dedi.

Büyük ve güçlü Türkiye hedefinde son 18 yılda sıfırdan bir ar-ge ve girişimcilik ekosistemi üretildiğini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

"Bin 607 araştırma ve geliştirme tasarım merkezi bizde varız dedi. Bilişim Vadisi'ni Gebze'ye kurduk. OSB sayısını 193'ten 321'e çıkararak ülkemizin üretim kapasitesini güçlendirdik. 21 Endüstri bölgesi ilan ettik. İhracat hacmimiz 180 milyar dolara ulaştı geçen sene. 2019 yılında 90 bin 617 firtma ihracat yapar oldu. Dijital oyun şirketlerimiz dünyada ses getirmeye başladı. Türkiye savunma sanayisinde dışa bağımlılığı yüzde 70'ten yüzde 30'a geriledi. Savunma Sanayisinde faaliyet gösteren firma sayısı 56'dan 1500'e yaklaştı. Teknoloji ürünlerinin ihracatı 4.8 milyar dolara yükseldi."

"Biz kısa vadeli değil asırlık hedefler peşinde koşuyoruz"

Türkiye’nin IMF’ye artık borcu olmadığını ve tasarlayan üreten bir ülke konumuna geldiğini belirten Erdoğan, "Tüm bunları 18 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Herkesin ufku denizi kadardır derler. Biz kısa vadeli değil asırlık hedefler peşinde koşuyoruz" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Gidecek çok yolumuz yazacak yeni başarı hikayelerimiz var. Kanal İstanbul gibi muhteşem projelerimiz var. 2053 ve 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var" diye devam etti.

Elektrik enerjisiyle işleyen bir iş makinesi üretilmesinin gurur kaynağı olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Kirleten değil çevreci bir ekskavatör olarak bizim gurur kaynağımızdır. Kutluyorum. Dünyada ilk elektrikli, lastik tekerlekli 7 ton kapasiteli ekskavatör Türkiye'de üretilmiş oldu" dedi.

"Yerli aşı geliştiren ülkeler arasında ABD ve Çin'in ardından üçüncü sıradayız"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı ve ilaç geliştirme projelerinde de önemli yol katedildiğini belirten Erdoğan şunları kaydetti:

"Yerli aşı geliştiren ülkeler arasında ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 8 farklı aşı 10 farklı ilaç projesi yürütülüyor. Hamdolsun aşı çalışmalarımızda iki aşı adayı, hayvan deneyimlerini başarılı şekilde tamamladı. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını alarak insanlar üzerinde klinik çalışmalar safhasına geldi. Aşının yanı sıra ilaç geliştirme faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor."

Independent Türkçe

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku