Sağlık:
MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGININI KORKUTUYOR

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGININI KORKUTUYOR

Dün 3 ülkede daha virüse bağlı yeni vakalar tespit edilmesinin ardından Avrupa’da uzmanlardan peş peşe tedirgin eden yeni açıklamalar geldi. Hastalığın ilk ortaya çıktığı İngiltere'de sağlık yetkilileri vaka sayısında artış beklendiğini duyurarak, ülkede yakın temaslı kişilere 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmelerini önerdi. Belçika ise maymun çiçeği tespit edilenlerin 21 gün zorunlu karantinada tutulacağını açıkladı.

Dünya genelinde 15 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı yayılırken uzmanlardan peş peşe endişe uyandırıcı açıklamalar geldi. Avrupa'da ilk vakanın 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülmesinin ardından Dünya genelinde şu ana kadar yaklaşık 80 vaka bildirildi. İsrail, İsviçre ve Avusturya maymun çiçeği virüsüne bağlı yeni vakalar tespit edildiğini açıkladı.

Hastalığın ilk patladığı İngiltere'deki sağlık yetkilileri ise vaka sayısında artış beklendiğini duyurdu. Britanya Cinsel Sağlık ve HIV Derneği başkanı Claire Dewsnap, önümüzdeki haftalarda 'gerçekten önemli rakamlar' görmeyi beklediğini söyledi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) baş tıbbi danışmanı Susan Hopkins ise hafta sonu tespit edilen vakaların bugün açıklanacağını belirterek sayının artmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

İLK ZORUNLU KARANTİNA

Nadir hastalığın olağandışı yayılışı İngiltere'de temaslı izleme ve test dalgasını ateşledi. Şimdiye kadar 20 vaka doğrulandı. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) yakın temaslıların 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmelerini, işten uzak durmalarını ve bağışıklığı baskılanmış kişiler, hamile kadınlar ve 12 yaşın altındaki çocuklarla temastan kaçınmalarını tavsiye etti. Belçika hastalığın yayılmasını engellemek için üç haftalık karantina uygulayan ilk ülke oldu. Kararla birlikte, maymun çiçeği virüsüne yakalananlar 21 gün zorunlu izolasyona tabi tutulacak.

BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF KİŞİLERDE CİDDİ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Maymun çiçeği virüsü kolayca yayılmaz ve enfekte olan kişilerde ateş, ciltte kızarıklık ve su toplaması gibi tedavi gerektirmeyen hafif semptomlara neden olur. Ancak virüs, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda, hamile kadınlarda ve küçük çocuklarda daha ciddi hastalıklara neden olabilir. İngiltere tespit edilen vakalardan birinin yoğun bakımda tedavi gördüğü iddia ediliyor.
Maymun çiçeği hastalığı Orta ve Batı Afrika'da yaygın olarak görülüyor. İngiltere'de 2018'den 2021'e kadar 7 maymun çiçeği vakası görülmesine rağmen vakaların tümü Nijerya ile bağlantılıydı. Son açıklanan hastaların batı veya orta Afrika bölgeleriyle bilinen hiçbir bağlantısı yok. Bu detay salgını daha da olağandışı hale getirirken 'süper yayıcı'ların salgını hızlandırmış olabileceği düşünülüyor.

HASTALIK CİNSEL AĞ YOLUYLA YAYILMIŞ OLABİLİR

Belçika'da görülen vakaların 'Darklands' adlı fetiş festivali ile bağlantılı olması ve dünya genelindeki vakaların büyük çoğunluğunun eşcinsel genç erkekler olması sonrası uzmanlar hastalığın cinsel ağlar yoluyla yayılmış olabileceğini belirtti. Virüsün vücut sıvıları, yakın tensel temas ve damlacık yoluyla bulaştığı tahmin edilirken UKHSA başdanışmanı Dr Hopkins vakaların çoğunlukla gay veya biseksüel erkekler arasında olduğunu, genel nüfusa yönelik riskin ise 'son derece düşük' olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’YE GELİR Mİ?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, küresel ısınmanın arttığı, virüslerin pek çabuk mutasyona uğrayabildiği, turizm sezonunun 2 yıl aradan sonra yeniden canlandığı, ülkeler arası seyahatlerin bir hayli arttığı, toplu etkinlik, festival ve şölenlerin yapıldığı böylesi bir dönemde ortaya çıkabilecek yeni ya da eski virüslerin varlığına şaşırmamak gerektiğini söylüyor. Ve diyor ki: “Dolayısıyla Türkiye’ye gelmemesi için bir neden yok! İstanbul’un ülkeler arası yolculuk için transfer noktası olması riski artırmakta. Takip edilmesi gereken bir hastalık. Virüs ilk kez 1958’de laboratuvardaki maymunlarda görüldü. Bu nedenle maymun çiçeği deniliyor ama sadece maymundan değil zoonos kemirgenlerden (sıçan, fare, sincap vb.) geçiyor. Hayvandan insana ilk bulaş 1970’te Kongo’da, sonrasında da orta ve batı Afrika’da görüldü. Afrika dışında ise seyahatlere ve hayvan ihracatına bağlı olarak vakalar bildirilmiş. Nadir de olsa insandan insana geçiyor. Ne oldu da ABD ve Avrupa’da bir anda 100’ün üzerinde vaka görüldü? Bunu bilmiyoruz. Virüs mutasyona mı uğradı? Araştırılıyor.”

PANİĞE GEREK YOK

Dökmetaş, ‘Paniğe gerek var mı?’ sorusuna ise “Hayır, yok. COVID-19, verem ya da tüberküloz gibi değil. Yüksek öldürücülüğü yok. İnsandan insana geçişi az olan bu hastalık yakın tensel temas ya da cinsel ilişki yolu ile bulaşabiliyor. İnsandan insana bulaş için yüz yüze, uzun süreli ve yakın temas gerekli. Bu da COVID-19’a benzer bir pandemi yapmasını engelleyebilecek bir özellik” yanıtını verdi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara da virüsün ABD dahil 13 ülkede nasıl yayıldığına dair çalışmaların halen devam ettiğini ve ortada bir netlik olmadığını belirterek, “Ancak ilk bulgular gösteriyor ki kapalı bir grup ile ilişkili bir durum, o nedenle Türkiye’ye yayılması çok olası değil. Tek tük vakalar gelebilir mi? Evet, gelebilir. Özellikle İngiltere ve Avrupa’nın diğer şehirlerinden turist olarak gelenler ile gelme ihtimali teorik olarak var. Ama bugünkü bilgilerle durumun bir tehdit oluşturacağını düşünmüyor, hızlı bir yayılma gözlemlemeyi beklemiyoruz” diyor.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku