Sağlık:
ÜNİVERSİTEDE PROFESÖRLERİN KENE-AKAR KAVGASI!

ÜNİVERSİTEDE PROFESÖRLERİN KENE-AKAR KAVGASI!

İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu binayı, bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli 'Ixodes ricinus' türü kene bastığını açıklayan Prof. Dr. Barbaros Çetin'e, yönetim tarafından, 'İnfial yaratıp, üniversiteyi toplum önünde küçük düşürdüğü' gerekçesiyle maaş kesme cezası verildi.

Cezaya üzülen Prof. Dr. Çetin'in yakın çevresine, bu durumu 35 yıllık araştırmacıya haksızlık olarak değerlendirdiği belirtildi.

Geçen mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle kırsal alanlarda görüldüğü bilinen kenelerin, İzmir'de kent merkezinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü'nde de ortaya çıktığı açıklanmıştı.

Açıklamayı da, kene konusunda uluslararası çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin yaptı.

Öğretim üyelerinin bulunduğu binanın pencere önlerinde bulunan kırmızı renkli böcekleri inceleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, bunların bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli 'Ixodes ricinus' türü kene olduğunu tespit ettiğini söyledi.

'KUŞUN ÜZERİNDE YUMURTA OLARAK GELMİŞLER'

Prof. Dr. Çetin, o zaman yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Biz hep kırlarda, çimenlerde kenelerin olduğunu biliriz. Oysa ki bunlar, bir kuşun üzerinde buraya yumurta olarak gelmiş. Burada da yumurtaların düşmesi sonrasında böyle yüzlercesi ortaya çıktı. Bunlar şimdi yeni üredikleri için bakın ne kadar hareketliler. Çünkü beslenmek için kan arıyorlar. Bu türler yoğun olarak bakteri taşıyor. Lyme bakterisi de insanı öldürmeyen ama süründüren bir hastalık. Dünyada ciddi bir tehdit haline geldi. Bugün ABD'de bile 25 milyon Lyme hastası var. Bunlar için ülkeler harekete geçti. Bizler de harekete geçmeliyiz."

'KÜÇÜK DÜŞÜRDÜN' CEZASI

Konunun gazete ve televizyonlarda haber olarak yer almasının ardından, vatandaşlar da kene paniği yaşadı. Birçok belediye parklarda ilaçlama yaptı. Konula ilgili inceleme yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi de, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve civarındaki konutlarda görülen ve kırmızı kene sanılan canlının 'predatör akar' olduğunu açıkladı. Bu arada, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Sökmen'in bildirimi üzerine Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün soruşturma talimatı verdi. Yapılan soruşturma sonrasında üniversitenin yönetim kurulu, aynı zamanda senato üyesi de olan Prof. Dr. Barbaros Çetin'e 'izinsiz açıklama yaptığı' ve 'İnfial yaratıp, üniversiteyi toplum önünde küçük düşürdüğü' gerekçesiyle maaş kesme cezası verdi. Bu ceza, Prof. Dr. Çetin'in daha önce hiçbir cezası olmadığı için 'kınamaya' çevirildi.

'35 YILLIK BİLİM İNSANINA HAKSIZLIK'

Cezanın kendisine tebliğ edilmesiyle, Prof. Dr. Barbaros Çetin'in büyük üzüntü yaşadığı belirtildiildi. Prof. Dr. Çetin'in ceza sonrasında yakın çevresine, 35 yıllık araştırmaları sonrasında kene ile akarları ayıracak tecrübede olduğunu, ancak o akarlar arasında belirttiği gibi kenelerin de bulunduğunu söylediği, kendisi gibi bir araştırmacıya ve senatöre yapılanları haksızlık olarak değerlendirdiği kaydedildi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku