SİNCAR OPERASYONUYLA İLGİLİ BİLMEDİKLERİNİZ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçen hafta Sincar’a yaptığı operasyon hala tartışılıyor.

Türkiye yeni bir harekâta mı başlıyor?

Türkiye ABD’ye rağmen bunu nasıl yaptı?

Nasıl izin verildi?

Rusya ile konuşuldu mu?

İran rahatsız oldu mu?

Bunun gibi onlarca soru sorabilirsiniz.

Önce özel bilgilerle harekâtın önemine değinelim.

KANDİL’DEN KAÇTILAR

24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana PKK’nın ana karargâhı Kandil defalarca bombalandı. Çok fazla tesisi yok oldu. Sığınakları dağıtıldı, mühimmatları kullanılamaz hale getirildi, yardımların getirildiği güzergâhlar bombalandı.

Hatta öyle ki, KCK Yürütme Kurulu Başkanı Cemil Bayık ile PKK’nın silahlı kolu HPG’nin başındaki isim Murat Karayılan Kandil’in güvenli olmadığını, Türk jetlerinin yoğun bombardımanından kaçmak gerektiğini düşündü.

Kaçtılar.

AMERİKA’YA SIĞINDILAR

Nereye mi? Kobani dedikleri Ayn El Arab’a… Bu bilgi askeri kaynaklardan edinilmiş bir bilgi. Bu iki isim ara ara Sincar’a da gidip geliyor. Güya denetleme yapıyor.

Ama bu isimlerin asıl konuşlandığı yer Kobani’dir. Zira burası onlar için “kurtarılmış bölge” olarak kabul ediliyor. Amerika’nın orada kurduğu bir sürü üsse dikkate alırsak çok da yanlış düşündükleri de söylenemez.

Kandil’de zayıflayan PKK, kendine yeni bir karargâh arayışına girdi. Ve Sincar’ı seçti. Böylece hem Suriye Irak sınırını kontrol edecekti, hem dağlık olduğu için rahat hareket edecekti hem de Peşmerge’ye karşı üstünlük taslayacaktı.

ASKER ÖNERDİ

Sincar’a yerleştiler. 1 yıldan fazla inşaat işine giriştiler. Sığınaklar yaptılar, yatakhaneler hazırladılar, eğitim alanları ve kalıcı yerleşimler inşa ettiler.

Mart ayının sonunda artık Sincar karargâh olarak kullanıma hazır hale getirildi.

İşte tam burada Türkiye devreye girdi. Amerika’ya rağmen jetlerle operasyon yaptı.

Elimizde bulunan özel bilgilerimiz ise şunlar:

* Operasyonu asker istedi. Hükümete “operasyon yapılmalı” bilgisini ve önerisini getirdi. “Aksi takdirde bir daha geri dönülemeyen bir yola gireriz ve Sincar yeni Kandil olur” uyarısı yaptı asker. Hükümet bunu dikkate aldı. Ve harekât başladı.

* 26 uçak ile operasyon yapıldığı belirtilmişti. Ancak bu rakam tam doğruyu yansıtmıyor. Hava harekâtı yaklaşık 50 F16 ile operasyon gerçekleşti.

* Hava harekâtında lazer güdümlü bombalar kullanıldı. Bu da hedefin nokta atışıyla vurulduğunu göstermesi açısından oldukça önemli.

* Sincar’da inşa edilen tesislerin yüzde 70’i imha edildi.

TESİSİN ÖNEMİ

Şimdi buradan çıkarılacak sonuçları yazalım.

Birincisi, yaklaşık 50 jet ile yapılan operasyon kararlılığı gösterilmesi açısından önemli.

İkincisi, lazer güdümlü füzelerin kullanılması, operasyonun hedefinin teröristler olmadığını, tesisler olduğunu gösterdi.

Üçüncüsü, operasyonu talep etmesi… Bu belki de hepsinden önemli. Zira asker, bu operasyonun olması için siyasi iradeden destek almak zorundaydı ve bunu başardı. Aldığımız bilgilere göre, askerin bu operasyondan sonra morali oldukça iyi.

Dördüncüsü… Bu noktanın önemini konuştuğumuz güvenlik kaynağından dinleyelim:

“Asker için tesis her şeydir. Eğer bir tesiste yerleşik bir şekilde askeri karargâhınız varsa,  burayı korumak çok önemlidir. Olası bir saldırı olduğunu durumunda hasar tespite bakılır. Eğer tesislerin yüzde 30’u kullanılamayacak durumda olduğu tespit edilirse, artık orayı yeniden inşa edilene kadar kullanmazsınız. Harabe olarak bakılır. Bu operasyonla Sincar’daki PKK yuvaları yüzde 70 oranında yok edildi. Bu da PKK’nın Sincar’da kalıcı olmasını engelledi. Yeniden güçlü olmak istiyorlarsa bir yıldan fazla inşaat yapmaları gerekecek. Bu da çok zor.”

Her şey çok açık.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Son yıllarda yapılan en stratejik harekât Sincar harekâtıdır. Bu PKK’nın Sincar’daki geleceğini yok etmiştir. Ülke için de oldukça hayırlı bir gelişmedir.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87