TÜRKİYE, SERVET ADALETSİZLİĞİNDE DÜNYA İKİNCİSİ!

Credit Suisse’in küresel servet raporuna göre Türkiye, eşitsizliğin ‘çok yüksek’ olduğu ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye’de servetin yüzde 77.7’si en zengin yüzde 
10’un elinde bulunuyor.

Servetin yüzde 70’inin ve fazlasının nüfusun yüzde 10’luk kesiminde bulunduğu ülkeler ‘çok yüksek eşitsizliğe sahip’ ülkeler kategorisinde yer alırken bu, 2007’deki araştırmaya göre yüzde 7.5’lik artışa tekabül ediyor.

Türkiye bu rakamla yüzde 10’un toplam servetten aldığı payın en hızlı yükseldiği ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı.

Listede Rusya yüzde 84.8’lik payla birinci oldu. Rapora göre Türkiye’de en zengin yüzde 10’un serveti 2000-2014 arasında yüzde 21 arttı.

Türkiye’de serveti 1 milyon doların üzerinde olan 79 bin kişi bulunurken, Türkiye bu rakamla 9.sırada.

Ev fiyatlarındaki yüzde 11’lik artış (dünya ortalaması yüzde 2.4) servetin artışında etkili oldu.

Amerika, İngiltere ve Fransa 1 milyon dolar üzerinde servete sahip olan yetişkin sayısındaki artışla ilk 3 sırada yer aldı.

Öte yandan Asya Pasifik bölgesinde yüzde 39 (2.6 milyon) ile Japonya en çok milyonere sahip olurken, Türkiye, Endonezya ve Yeni Zelanda 2000 yılından bu yana bölgede milyoner sayısını yüzde 1’in üzerine çıkan 3 ülke oldu.

Rapora göre Türkiye’de milyoner sayısının 2019’da yüzde 39 artışla 110 bine çıkması bekleniyor.

Diğer yandan rapor, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin küresel servetin yarısına sahip olduğuna işaret etti.

Dünyanın yarısının 3 bin 650 dolar servet sınırının altında yaşadığı ifade edildiği rapora göre en zengin yüzde 10 dünya servetinin yüzde 87’sini, yüzde 1 ise yüzde 48.2’sini elinde bulunduruyor.

2 milyar insan ekmeğe muhtaç

Dünya ekonomisinin her geçen yıl büyümesine rağmen, açlık ve yetersiz beslenme sorunu halen devam ediyor.

Alman Welthungerhilfe, İrlanda’daki Concern Worldwide ve merkezi Washington’da bulunan IFPRI adlı yoksullukla mücadele kuruluşu tarafından hazırlanan Açlık Endeksi’ne göre, dünya üzerinde iki milyarı aşkın yetersiz beslenirken, 800 milyonu aşkın kişi ise kronik açlıkla boğuşuyor.

Dünya ülkelerinde 1990 yılına ait veriler ile aktüel verileri karşılaştıran araştırmaya göre, beslenmede 1990’a oranla günümüzde açlıkla boğuşan kişilerin sayısı azalırken, beslenme kalitesi noktasında gerileme gözlendi.

Kronik açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı ölümlerin yanı sıra on milyonlarca kişi uzun süren 
rahatsızlıklara yakalanabiliyor.

Araştırmaya göre, açlığın en tehlikeli boyutlarda olduğu ülkeler Afrika kıtasındaki Burundi ve Eritre olurken,

Orta, Doğu ve Güney Afrika ülkelerindeki açlık tehlikesi de önemli boyutlarda.

Hindistan ve Pakistan gibi Güney Asya ülkelerinde de açlık sorunu olduğu kaydedilen araştırmaya göre, Çin ve Moğolistan ile Kolombiya, Peru, Bolivya, Paraguay ve Ekvator gibi Güney Amerika ülkelerinde de belli oranda açlık sorunu yaşanıyor.
Editör: TE Bilisim