VATANDAŞI ACITAN 2014, BANKALARA YARADI
Akbank’ın 2014 yılı konsolide net kârı 3.38 milyar lira
Akbank’ın 2014 yılında 4 milyar 334 milyon lira brüt kâr elde ettiğini açıklayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Brüt kârı üzerinden 955 milyon lira vergi karşılığı ayıran bankamızın konsolide net kârı 3 milyar 379 milyon lira oldu" dedi.
Bankanın 2014 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Binbaşgil, "Akbank olarak zor ve finansal olarak harekelirai bir yılda aktiflerimizi yaklaşık yüzde 12 büyüterek 218 milyar lira’nin üstüne çıkardık. Aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yüzde 13 büyümeyle 168 milyar lira’nin üstüne yükselttik" dedi.
Türkiye’nin iç tüketime değil, ihracata dayalı bir büyüme modeline geçme arzusunda olduğunu vurgulayan Binbaşgil, "Bu model tasarruf eksiklikleri ve cari açık problemi olan ülkemiz için çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modelidir" dedi ve ekledi:
"Firmalarımız işlerini büyüttüğü, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü ve pazar paylarını artırdığı ölçüde bu model başarıyla işleyecektir. Biz de Akbank olarak ülkemizin ihracata dayalı büyüme modelini destekleyecek politikalar üretiyoruz. Bu kapsamda 2014’ün sonunda ‘Akbank İhracat Hamlesi’ni başlattık. İhracatın desteklenmesinde her zaman öncü rol oynamıştık. Dış ticarette en etkin bankalardan biriyiz. Bu yeni kampanyamızla hedefimiz hiç ihracat yapmamış işletmelere de yeni ufuklar açmak ve mevcut ihracat pastasının büyümesine destek olmak."
Binbaşgil, ihracata dayalı büyüme modelinin merkezinde bulunan KOBİ’ler ve şirketlere ayrı bir önem verdiklerini belirterek, "Alınan makro ihtiyati tedbirlere paralel reel sektöre yönelik kredilerimiz bireysel kredilere oranla çok daha hızlı gelişiyor. Orta, küçük, mikro ölçekli işletmeler ve Kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği yaklaşık 94 milyar lira’si nakdi kredi olmak üzere toplamda yaklaşık 126 milyar lira’nin üstüne çıkardık" dedi.
Tasarrufları artırıcı sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyleyen Binbaşgil, "Tasarruf bilincinin toplumumuzda daha da yaygınlaşmasına destek sağlamaktan mulirauluk duyuyoruz. 2014’te Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni sözleşmelerin yaklaşık yüzde 11’i Akbank aracılığıyla sisteme dahil oldu. Bunun yanında, mevduat birikim hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşterimiz Akbank’ta düzenli birikim yapıyor" dedi.
Akbank’ın toplam mevduatının yüzde 9 artışla 122 milyar liranın üstüne çıktığını da belirten Binbaşgil, "Mart ayında yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yılın ilk sendikasyon kredisini aldık. Bunun yanında, Haziran ve Temmuz’da yaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında seküritizasyon işlemini de gerçekleştirdik. Son olarak geçtiğimiz Ağustos’ta 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki sendikasyon işlemimizi tamamladık" dedi.
Yapı Kredi'nin aktif toplamı 2014 yılında yüzde 22 büyüdü
Konsolide aktif toplamı yıllık yüzde 22 artarak 195 milyar liraya yükselen Yapı Kredi, 2014 yılını 2 milyar 56 milyon lira konsolide net kâr ile tamamladı.
Dördüncü çeyrek kârı da bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 artarak 614 milyon liraya çıkan Yapı Kredi’nin, toplam kredileri yüzde 26 yükselişle 125.5 milyar liraya, toplam mevduatı da yüzde 22 artışla 107.6 milyar liraya yükseldi.
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2020 yılına uzanan planlı bir büyüme hedefi içinde olduklarına işaret ederek, bu hedefin ilk adımı olan 2014'ü "yatırım yılı" olarak geçirdiklerini söyledi ve ekledi:
"70. yılımızı kutladığımız 2014 yılı bizim için yatırımlarla dolu bir yıl oldu. 60 yeni şube açarak yılı 1,000 şubeli bir banka olarak kapattık. Büyüme stratejimiz kapsamında, Yapı Kredi Ailesi’ne 2 binden fazla arkadaşımız katıldı ve toplam çalışan sayımız 18 bin 500’ü aştı. Aynı zamanda, ATM ağımıza 606 yeni ATM ekledik ve 3 bin 606 sayısına ulaştık. Diğer yandan müşteri sayımızı 600 bin artırdık. Bu artış, önceki yıllara göre yaklaşık 3 kat artışa denk geliyor. Böylelikle, 2014 yılı sonu itibarıyla toplam müşteri sayımız 10.6 milyona ulaştı."
Toplam mevduatta sektörün çok üzerinde büyüdüklerini belirten Açıkalın, "Mevduatta pazar payımızı 90 baz puan artırarak yüzde 10’a yükselttik. Kredilerdeki büyümemize rağmen, sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 15 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Takipteki krediler oranımız ise 10 baz puan azaldı ve sektördeki 20 baz puanlık artışa karşın daha iyi bir performans sergiledi" diye ekledi.
Dünya ekonomisinin son derece zorlu dönemlerden geçtiği bir dönemde, reel ekonomiyi maksimum seviyede desteklediklerini ve finansman kaynaklarını çeşitlendirme konusunda da başarılı bir performans sergilediklerini vurgulayan Açıkalın, "Fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek amacıyla, sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı ve diğer finansman enstrümanlarını kullanarak ülkemiz ekonomisine yaklaşık 5.7 milyar dolar kaynak yarattık" dedi.
Geleceğin teknoloji ile şekilleneceğinin bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Açıkalın, "2014 yılında yeni nesil dijital bankacılık platformumuz Nuvo’yu hayata geçirdik. Müşteri deneyim süreçlerimizi yeniden tasarladık, internet ve mobil şubemizi daha da geliştirerek sektörde fark yarattık" dedi ve ekledi:
"Bunların sonucunda teknoloji alanında öncü bir banka olarak, mobil bankacılık alanında Global Finance tarafından ‘Avrupa’nın En İyisi’ ödülünü kazandık. International Finance Magazine (IFM) tarafından ise 'Türkiye’nin En Yenilikçi Bankası' ödülüne layık görüldük. Ayrıca bankamız, Euromoney’nin '2015 Dış Ticaret Finansmanı Araştırması' kapsamında Türkiye’nin 'En İyi Dış Ticaret Finansmanı Bankası' seçildi. İthalat - ihracat işlemlerine yönelik tüm ödeme ve tahsilat işlemleri için sunduğumuz hizmetler sayesinde bu ödüle sahip olduk."
2015 yılına da önemli hedeflerle başladıklarını belirten Açıkalın, şöyle devam etti:
"2015’te büyüme stratejimiz doğrultusunda farklı bölümlere işe alımlarımız da devam edecek. Ayrıca hem şube ağımızı genişletmek hem de şubelerimizi yenilemek yine gündemimizde olacak. Diğer yandan, IT altyapısında iyileştirmeler ve verimlilik artışı sağlayacak projeleri de sürdüreceğiz."