Türkiye'de bugün 18 milyon öğrenci 2014-2015 eğitim öğretim döneminin ilk karnelerini alıp, tatile başladı. Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder de karne alan öğrenciler ve ailelerine uyarılarda bulundu.
Karne durumunun çocuğun performansı kadar anne-babanın da başarısının yansıması olduğunu anlatan Ejder, "Karne notları iyi veya kötü olsa da çocuğunuza sevginizin karneye bağlı olmadığını, sonucu ne olurla olsun onu seveceğinizi vurgulayın. Karne notları düşükse, başarısızlığın nedenlerini araştırın ve mutlaka çözüm yolları üretin. Çocuğunuzun ders eksikliklerini tamamlaması için ona yardımcı olun. Karneler aslında, çocukların yıl içinde ne kadar sorumluluk aldığını, zamanını ne kadar iyi planlayabildiğini, karşılaştığı problemleri etkili çözebilme yeteneğini gösterir" dedi.
Çocukların başarısının küçük ödüllerle takdir edilmesi gerektiğini belirten Ejder, takdir etmenin abartılmaması ve çocukta endişe ve korku yaratacak, yüksek beklentilerden bahsedilmemesi gerektiğini savundu. Yarı tatilde çocukların dinlenmesine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Ejder, şu uyarılarda bulundu:
"Kendi hayatınızda gerçekleştiremediğiniz ideallerinizi çocuğunuzun gerçekleştirmesi için beklenti içine girmeyin. Tatilde çocuğunuzun dinlenmesine izin verin. Başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun. Çocuğunuza zaman ayırın. Ona değer verdiğinizi hissettirin. Ders başarısızlığı var ise çocuğunuzun öğrenmesini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özel öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka bir uzmana başvurun. Düşük karne notu ya da sınav puanı alan çocuğunuzda sık sık ağlama, olağan aktivitelerden zevk almama, sosyal soyutlanma, suçluluk duygusu, yeme veya uyku düzeninde bozulma, öfke patlamaları, baş ağrısı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler yada evden kaçma, intihar gibi düşünceler fark ederseniz; bunlar depresyon belirtisidir, mutlaka profesyonel yardım almanız gerekir."
Kaynak: dha