İTALYAN BASINI: 'ALMANYA'nın KARARI GÖÇMEN ANLAŞMASINI TEHLİKEYE SOKTU'

1915 Olayları’nın, Almanya Federal Meclisi’nde yapılan oylamayla “soykırım” olarak kabul edilmesi İtalyan basınında da kendine önemli bir yer buldu...

İTALYAN BASINI: 'ALMANYA'nın KARARI GÖÇMEN ANLAŞMASINI TEHLİKEYE SOKTU'

Almanya’nın ‘soykırım’ kararı İtalyan basınında: “Erdoğan’ın göçmen anlaşmasını ortadan kaldırmasından korkuluyor”

1915 Olayları’nın, Almanya Federal Meclisi’nde yapılan oylamayla “soykırım” olarak kabul edilmesi, ilk gündem maddeleri arasına alınan İtalyan basınında şöyle yankı buldu:

La Repubblica: “Berlin, Ankara’ya meydan okudu. Bundestag (Almanya Federal Meclisi), Erdoğan’ın tehditlerine rağmen Ermeni katliamını ‘soykırım’ olarak tanıdı. Bu karar, Ankara ve Berlin arasında tansiyonu yükseltti.”

Corriere della Sera: Türk Başbakan Binali Yıldırım’ın “Almanya ve Türkiye arasındaki dostluk için gerçek bir test” açıklamasına rağmen Bundestag, bir bütünlük içinde soykırımı tanıdı. Bu karar, Avrupa ve Asya arasında bulunan ve göçmen meselesi başta olmak üzere şu an bir dizi meselede çok önemli bir role sahip olan Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri bozabilir.

La Stampa: Ermeni soykırımı, Türkiye-Almanya arasında çatışma. Ankara, AB-Türkiye arasındaki sığınmacılara yönelik anlaşmanın ışığında Berlin için vazgeçilmez bir müttefik haline gelmişti ki bu, Başbakan Merkel tarafından güçlü bir şekilde istenmişti. Soykırım oylamasından sonra Erdoğan’ın, bu anlaşmayı ortadan kaldırmasından korkuluyor.

Il Sole 24 Ore: Zaten zor olan mülteci krizinin çözümündeki anlaşmanın önüne yeni bir diken daha eklendi. Ancak Angela Merkel için bu seferki sorun, Brüksel’den değil Berlin’den, onun parlamentosundan, bizzat hükümetinden çıktı. Türkiye ile yapılan göçmen anlaşmasının sonuçları sadece birkaç ayda etkisini göstermişti: Balkan rotasından gelen göç akını neredeyse durdu, Almanya’ya gelen göçmenlerin sayısında geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Rainews: Almanya Ermeni soykırımını kabul etti. Meclisteki oylamadan önce Erdoğan Merkel’i telefonla arayarak, tasarının kabul edilmesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulacağı yönünde tehditte bulundu. Geçen yıl 100’üncü yıl münasebetiyle açıklama yapan Papa Francesco da, 1915-23 yılları arasında Ermenilerin öldürülmesini “yüzyılın ilk soykırımı” olarak tanımlamıştı. Erdoğan o dönem de buna öfkeyle tepki vermiş, Osmanlı’nın soykırım yaptığını inkar etmişti.

Haberler