MECLİS’TE BU HAFTA: GÜNDEMDE İNFAZ VE TRAFİK CEZASI
Türkiye Büyük Millet Meclisi bu hafta yoğun bir ajandaya hazırlanıyor. Kamuoyunda uzun süredir tartışılan ve bayram öncesi çıkarılması planlanan infaz düzenlemelerini içeren kanun teklifinin, Meclis Başkanlığı’na sunularak Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor. Yeni düzenleme, 31 Temmuz 2023 öncesi suç işleyen bazı hükümlüler için denetimli serbestlik imkânı getiriyor. Ayrıca hasta, yaşlı ve hamile hükümlüler için “evde infaz” seçenekleri ve mükerrer suçlar ile kısa süreli hapis cezalarında caydırıcılığı artıran maddeler de pakette yer alıyor.
Aynı hafta, Adalet Komisyonu’nda Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören teklif de masaya yatırılacak. Teklife göre, ehliyetsiz araç kullananlara 40 bin TL, kırmızı ışık ihlali tekrarlarında 10 bin ila 80 bin TL arasında değişen kademeli cezalar getiriliyor. Trafikte saldırgan tutum sergileyen, ters yönde giden ya da araçla taciz eden sürücülere 180 bin TL ceza ve sürücü belgesi iptali uygulanabilecek. Alkol ve uyuşturucu etkisinde araç kullananlara verilen cezalar ise katlanarak artırılıyor.
DEM Parti, PKK’nın fesih kararının ardından başlattığı siyasi temaslar kapsamında bu hafta MHP ve AK Parti gruplarını TBMM’de ziyaret edecek. Daha önce CHP, DEVA, Saadet ve Gelecek Partileri ile görüşmeler gerçekleştirilmişti.
AK Parti ise 28 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştireceği kapalı grup toplantısında yeni grup yönetimini ve Başkanlık Divanı üyelerini seçecek. Öte yandan, Meclis Genel Kurulu’nda Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bazı düzenlemelerin yer aldığı torba tekliflerin görüşülmesi de gündemde olacak.
Dilekçe Komisyonu’na bağlı Alt Komisyon’da, tavsiye kararlarına olumlu yaklaşan kamu kurumlarına plaket takdim edilirken, olumsuz yaklaşan kurum temsilcileri Meclis’e bilgi verecek. KİT Komisyonu ise Devlet Malzeme Ofisi’nden Sümer Holding’e kadar birçok kamu şirketinin hesaplarını inceleyecek.




