Ekonomi:
ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. TÜFE ağustos ayında, yüzde 9.09 arttı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 58.94 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9.09 artarken yıllık bazda yüzde 58.94 oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24.97 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 89.31 ile lokanta ve oteller oldu.

En yüksek ulaştırma, en az artış eğitimde

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9.32, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 47.21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63.52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57.77 olarak gerçekleşti.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 138'inde artış, birinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlıkta değişim olmadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize deyecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız" dedi.

ENAG'ın verileri

ENAG verilerine göre, ağustos ayında tüketici enflasyonu yüzde 8.59 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 128.05 seviyesine çıktı.
 



Sputnik Türkiye
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MB FAİZİ YÜZDE 50'YE YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika...

Haberi Oku