Ekonomi:
GÖZLER FED BAŞKANI'nda

GÖZLER FED BAŞKANI'nda

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasındaki meslektaşlarıyla birlikte New York'ta New York Ekonomi Kulübü'nde kürsüye çıkacak ve iki hafta sonra yapılacak bir sonraki Federal Açık Piyasalar (FOMC) toplantısında ne olacağı konusunda hala büyük bir belirsizlik var.

Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya ilişkin korkular, doların altınla birlikte güvenli liman duruşunu yükseltti. Yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde faiz oranlarına ilişkin görünümü yönlendirecek konuşmasını sabırsızlıkla beklemesiyle, dolar endeksi son yükselişini 106,5 civarında tuttu.

Fed tek bir odak noktasıyla enflasyonu yüzde 2'lik hedefine çekmekte zorlanıyor. Kendi tahminlerine göre ABD merkez bankacıları bu görevi 2026 yılına kadar tamamlayamayacaklar. Yıllar sürecek bu operasyon, faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı ya da yakalanması zor yüzde 2 hedefine ulaşmak için daha da sert faiz artışlarının -ve beraberinde muhtemelen bir resesyonun- gerekeceği fikrini pekiştirdi.

POWELL NE DİYECEK?

Piyasalar büyük ölçüde Fed’in faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor ancak teyit ve açıklama için Powell’a bakacaklar.

FED YÜZDE 2'LİK ENFLASYON HEDEFİNİ YÜKSELTECEK Mİ?

Yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak uzun zamandır Fed'in misyonunda ve kamuoyu taahhütlerinde yer alıyor. Fakat, bunu yapmanın maliyetleri bazılarını daha gerçekçi ve şu an için uygun bir hedefe yönelmeye davet etti. Bu da enflasyon hedefini yükseltmek olarak karşılık buluyor.

Arzu edilen oranın yükseltilmesine yönelik ana argüman, yüzde 2'ye inmeye çalışmanın zorluğuna dayanıyor. Fed yetkililerinin ekonomiye o kadar güçlü bir darbe vurması gerekecek ki, enflasyonla mücadelede inatçı rüzgarlar estiği için bu hedefe ulaşmak için muhtemelen bir resesyona yol açacaklar.

Ancak merkez bankacıları bu tür çağrılara direnmiş, hatta bir Fed yetkilisi bunun sonuçlarının felaket olabileceğini söylemişti.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BAYRAM İKRAMİYESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ
CHP'li Gürer, Kurban Bayramı öncesinde emeklilere verilen bayram ikramiyesinin en az asgari ücret tutarında...

Haberi Oku