FARUK ÇELİK'TEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Soma'daki maden faciasıyla ilgili konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ''Soma'daki madende 8 kez programlı 8 kez şikayet üzerine teftiş yapıldı. Kimin nerede ne ihmali var, bunlar çok net ortaya çıkacak'' dedi. Ancak 8 kez teftiş yapılmasına rağmen Soma'da 301 madenci hayatını kaybetti. Çelik'in bu konuşması itiraf olarak nitelendirildi.

AKP, CHP, MHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergeleri Genel Kurul'da bugün görüşülüyor.

Meclis'te söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik şunları söyledi:

''Şunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Magazin haberlerine gösterilen ilgi, iş sağlığı güvenliği ile ilgili haberlere gösterilmiyor. Bütün çalışanlar iş güvenliği eğitiminden geçecek. Tehlike ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka mesleki eğitim alma zorunluluğu var.

2010 yılından itibaren özellikle madenlerle ilgili yeni bir teftiş politikası hayata geçirildi. Soma'daki madende 8 kez programlı 8 kez şikayet üzerine teftiş yapıldı. Teftiş yapan maden mühendisleri. Ocak canlı bir organizma. Bir gün sonra bir saat sonra ne olacağını bilemiyoruz. Savcılık el koydu, ihmaller ortaya çıkacak. Taşeron sistemi emeğin sömürüsüdür.'' dedi.  8 kez teftiş yapılan bir madende 301 kişinin ölmesini önleyememesi, yapılan teftişlerin devlet eliyle yapıldığı göz önünde bulundurulunca Çelik'in bu açıklaması bir itiraf olarak nitelendirildi.  

Faruk Çelik’in ardından kürsüye çıkan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise şöyle konuştu:

''Herkesin birbirine bağırma hakkı vardır ancak Ferit Mevlüt Aslanoğlu birine bağırdığında karşıdaki bütün siyasiler hoşgörüyle bakar, herkes bir bildiği olduğunu düşünür, tepki vermezdi. Aramızdan ayrıldı. Başsağlığı diliyorum.

Bu sürece birlikte yürütmeyi bunun Türkiye’nin bir acısı olduğunu, el birliğiyle iktidarıyla, muhalefetiyle işçilerimizi çıkarılması için elimizden gelen gayreti gösterdik.

Hatalar o kadar büyüktü ki kurtulabilenler kendi gayretleri ile ya da dışarıdan gelen müdahalelerle kurtuldular.

Sayın Çalışma Bakanı az önce açıklama yaptı. Madenlerdeki denetimin olduğunu, müfettişlerin çalıştığını ve Çalışma Bakanlığı’nın kusuru olmadığını açıkladı.

Enerji Bakanı da bununla ilgili burada '301 arkadaşımız hayatını kaybettiyse mazerete gerek yok burada bir hata söz konusudur' dedi.

Madenin sahibi de '3 ay daha vaktimiz olsaydı, yaşam odalarını yerleştirecektik ve 300 arkadaşımız ölmeyecekti' dedi. Bu kürsüden defalarca yalvardık, bunun partiler üstü bir iş olduğunu söyledik. Yalvardık yakardık ne olur Soma’daki olan tehlikenin önlemini alalım dedik.'