Gündem:
MEVLANA'yı ANMA TÖRENLERİ 'SEVGİ ve HOŞGÖRÜ YÜRÜYÜŞÜ' ile BAŞLADI

MEVLANA'yı ANMA TÖRENLERİ 'SEVGİ ve HOŞGÖRÜ YÜRÜYÜŞÜ' ile BAŞLADI

Konya'da, Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle her yıl 7- 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 'Mevlana'yı Anma Törenleri', 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ile başladı. Yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru da katıldı.

'Mevlana'nın 742'nci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma' törenlerinin ilk etkinliği olan 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' Mevlana ve Şems-i Tebriz'in buluştuğu anı simgeleyen 'Kandil Uyandırma' programıyla başladı. Duanın ardından kaldırımdaki konuşlandırılmış olan kandil, ateşle protokol üyeleri tarafından yakıldı. Ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehter Bölüğü ve Konya Türk Tasavvuf Topluluğu eşliğinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve yüzlerce kişi katıldı.

Valilik binası önüne kadar süren yürüyüşte, çevredekiler özellikle mehter takımına ilgi gösterdi. Alkışlarla yürüyüşü destekleyen halktan bazı kişiler, korteji cep telefonlarıyla görüntülerken, bazıları da mehter takımıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Mehter takımı, Valilik binası önüne gelindiğinde konser verdi.


Konserin ardından yürüyüş yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan Mevlana Müzesi'ne kadar devam etti. Müzenin girişinde gülbank (topluca okunan dua) okundu. Davetliler daha sonra Mevlana'nın sandukası başında dua etti. Tören, Konya Türk Tasavvuf Topluluğu sema gösterisiyle sona erdi.


BAKAN ÜNAL'DAN BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle programın Mevlana Müzesi'ndeki sema gösterisi bölümüne katılamayan ve helikopterle tekrar Ankara'ya dönen Bakan Ünal, Mevlana Müzesi önünde açıklamada bulundu. Birlik ve bareberlik mesajı veren Bakan Ünal, "Şu an da Konya'da Hz. Mevlana'nın huzurundayız. Şeb-i Arus etkinliklerinin ilk başlangıç günü bugün, Hz. Şems ile Hz. Pir’in buluştuğu yerde, 'Kandil uyandırma' ritüelini dualarla gerçekleştirdik. Şeb-i Arus etkinliklerinin güçlü ritüellerle yaşatılıyor olması bizim için çok değerli. Çünkü bir kültür ve medeniyetin zenginliği sahip olduğu ritüellerle çok yakından ilgili. Bugün buradan Konya'dan bütün dünyaya, dünyanın şu an da en çok ihtiyaç duyduğu şey olan sevgi, barış ve kardeşlik çağrısı yapıyoruz. Mevlana’nın bütün insanı kalbiyle, ruhuyla kavrayan diliyle buradan bütün dünyaya insanca mesajlar vermek istiyoruz. Kültürün yaşadığı ve yaşatılması gereken ortam, şiddetin olmadığı silahın olmadığı, daha çok hassasiyetin duyguların sevginin olduğu bir ortamdır."


DİYARBAKIR'DA CAMİNİN YANMASI


Diyarbakır'daki tarihi Fatihpaşa (Kurşunlu) Camisi'nin yanmasına değinen Bakan Ünal, "Maalesef bugün Diyarbakır’da ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Cami şu anda teröristlerin saldırısına uğramış bulunuyor. İtfaiyeler camiyi söndürmek için bölgeye intikal etmelerine rağmen caminin söndürülmesine de müsaade edilmiyor. Özellikle kültürel tarihi mirasımız adeta bir Taliban zihniyetiyle terör örgütünün saldırılarına maruz kalıyor. Dört ayaklı minarenin uğradığı saldırıdan sonra Diyarbakır’da Fatihpaşa Camisi'nin de uğradığı saldırıyı buradan Mevlana’nın huzurunda şiddetle kınıyorum. İnşallah en kısa zamanda Diyarbakır’a gideceğim. Orada kültürümüzün ve tarihimizin bu mirasın korunması için de yerinde incelemelerde bulunacağız" dedi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku