GÖZLÜKLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nail Sönmez, miyop, hipermetrop, astigmat gibi gözün kırma kusurlarının tedavisinde kullanılan yeni tedavi yöntemlerini haberhabere okurları için anlattı.
Kudret Göz İstanbul Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Nail Sönmez, görme ile ilgili karşılaştığımız şikâyetlerin başında kırma kusurları geldiğine dikkat çekti.
Sönmez, “Kırma kusuru, ışınların gözün retina tabakasında doğru odaklanmamasından ortaya çıkan net görememe problemidir. Başlıca kırma kusurları miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan presbiyopidir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu bozuklukların tedavisi mümkündür” dedi.
Uygulanacak tedavi metotlarını gözün yapısına, kişinin yaşına ve yaşam biçimine göre değiştiğini hatırlatan Dr. Sönmez konuşmasına şöyle devam etti:
“Hastanın göz yapısının, geçmişte geçirdiği ya da mevcut göz ve sistemik hastalıklarının yanı sıra beklentilerinin, ihtiyaçlarının ve yaşam biçiminin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.”
GÖZ ÇİZDİRME ÖZGÜRLÜK MÜ?
Dr. Nail Sönmez kırma kusurlarının giderilmesinde kullanılan lazer yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Excimer lazer, miyop, hipermetrop ve astigmat gibi şikâyetlerin giderilmesinde tüm dünyada 20 yılı aşkın bir süredir uygulanan bir yöntemdir. Excimer Lazer ile gözün kornea tabakası yeniden şekillendirilerek görme kusurları giderilir. Hastaların gözlük ve kontakt lens kullanma zorunluluğuna son verdiği için hem gözlere hem de hastalara özgürlük verdiğini söyleyebiliriz. Kırma kusurlarının tedavisinde uygulanan bütün lazer metotları halk arasında excimer lazer ya da daha yaygın olarak lazerle göz çizdirme olarak anılıyor. Oysaki excimer lazer tedavisinde uygulanan birbirinden farklı metotlar var. Tedavi yöntemi kişiden kişiye değişir. Uygulanacak uygun metodu detaylı göz muayenesi, tetkiklerin ve hasta öyküsünün değerlendirilmesi sonucu uzman hekim belirler. Her göz yapısı lazer tedavisi için uygun olmayabilir. İleri derecede yüksek göz numaralarında ise göz kusurunun giderilmesinde fakik göz içi lens veya lensektomi ameliyatları uygulanabilmektedir.”
AKILLI LENSLER ÇÖZÜM MÜ?
Kırma kusurlarının giderilmesinde kullanılan bir başka yöntemin de akıllı lensler olduğunu anlatan Dr. Sönmez akıllı lenslerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Akıllı lens ya da diğer adıyla trifokal mercekler de kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmakta. Akıllı lens ismiyle anılmasının sebebi yakın, orta ve uzak olmak üzere üç mesafede net görüş sağlaması. Bu yüzden halk arasında üç odaklı mercek ya da üç boyutlu mercek isimleriyle de anılıyor. Kornea yapısı uygun olmadığı için lazer uygulanamayan hastalarda miyopinin, hipermetropun, astigmatın giderilmesinde trifokal lenslerden, faydalanıyoruz. Özellikle 40 yaş üzerinde görülen ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan presbiyopinin tedavisinde uyguluyoruz. Trifokal lensler gibi kırma kusurunun giderilmesinde kullanılan bir diğer göz içi mercek çeşidi de multifokal lensler. Hem multifokal, hem trifokal mercekler kırma kusurlarının yanı sıra katarakta da çözüm sunuyor. Günümüz insanı aktif olarak hayatın içinde ve yaşam biçimine konfor sağlayacak çözüm arayışları içerisinde. Değişen yaşam biçimleri ve ihtiyaçlar, sağlık alanındaki gelişmeler akıllı lens teknolojisini ortaya çıkardı. Göz içine uygulanan bu merceklerin de çeşitleri bulunmaktadır. Uygulanacak mercek detaylı bir göz muayenesi ve hastanın yaşam biçimiyle, ihtiyaçlarının değerlendirilmesi sonrasında belirleniyor.”