Gündem:
ABD'den ÖNEMLİ IRAK AÇIKLAMASI
ABD'den ÖNEMLİ IRAK AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Kürdistan konusunda herhangi bir politika değişiklikleri olmadığını, Irak'ın en güçlü olmasının Alevi, Sünni ve Kürtler de içinde olmak üzere Irak'ın bütünlüğünden geçtiğini söyledi.

Başkent Washington DC'de günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf kendisine yöneltilen "AKP Sözcüsü Kürdistan'ın bağımsızlığından bahsetti, bağımsızlık ilan ederlerse destekleyeceklerinden söz etti. Kürdistan konusunda bir politika değişikliğiniz var mı" sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu vurguladı. ABD'nin Kürdistan ile ilgili olarak izlediği politikayı sürdürdüğüne değinen Harf, "Birleşik Irak en güçlü Irak olacaktır. Ortada yaşanan krizle mücadele edebilmek için, Alevi, Sunni ve Kürtleri de içine alan kapsamlı bir hükümet olabildiğince çabuk yapılandırılmalı" diye konuştu.

Başka bir soru üzerime Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün yarattığı tehdidin çok ciddi olduğunu belirten Marie Harf, ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a yardımlarının sürmekte olduğunu belirtti.

İran'ın da, IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a yardımcı olmak için bölgede insansız hava araçları uçurduğundan ABD'nin haberdar olduğunu belirten Marie Harf, "İran ya da bölgedeki herhangi bir ülkenin girişimleri kapsamlı bir hükümet ve Irak ordusuna yardımcı olmak adına, IŞİD'e karşı mücadele için yapılmalı. Ayrımcılıkları ve ayrılıkları öne çıkarmak için değil. İran'ın ne yapıp yapmadığına ilişkin değerlendirmede bulunmayacağım. Amaçlarının bu stratejik amaca hizmet etmeleri yönünde olmasını isteriz" dedi.

AKP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, Iraklı Kürt haber sitesi Rudaw'a verdiği demeçte, "ABD Irak'a barış, istikrar, birlik getirmedi. Arkalarında yalnızca dul kadınlar, öksüz ve yetim çocuklar ile ülkemizin güneyinde Alevi devleti bıraktılar" sözleri anımsatılan Marie Harf, "Bu bizim ülkemizin karar vereceği bir gelecek değil. Bu Iraklıların kararı, öne çıkması gereken Iraklı liderlerin kararı. Bizim orada kendilerine daha iyi, bir gelecek sağlamak için görevimiz bitti. Bu fırsatı onlara verdik. Ama şimdilik bunun olduğunu görmedik. Şimdi olması gereken de dışarıdaki güçleri suçlamak yerine birlik olunmalı. Kendi ülkenize daha iyi bir gelecek vermek zorundasınız. Iraklılar için bu sorunu gidermek ABD'ye, Türkiye'ye, İran'a ya da başka bir ülkeye bağlı değil" diye konuştu.

Marie Harf, ABD'nin Irak'a satmayı düşündüğü F-16 tipi savaş uçaklarını da en kısa zamanda teslim edeceğini söyledi.


DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku