Gündem:
ADLÎ YIL AÇILIŞ GÜNÜNDE ADLİYEDEN ERDOĞAN AİLESİNE MÜJDE!
ADLÎ YIL AÇILIŞ GÜNÜNDE ADLİYEDEN ERDOĞAN AİLESİNE MÜJDE!

25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında 96 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verildi.

Soruşturma kapsamında Bilal Erdoğan ile aralarında Yasin El Kadı, oğlu Muaz Kadı Mehmet Cengiz, Fatih Saraç, İbrahim Çeçen ve Latif Topbaş'ın da bulunduğu çok sayıda isim ifade vermişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 25 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararının gerekçesi:"Soruşturmayı yürütenlerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettikleri anlaşılmıştır" 

25 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı veren savcılar, "25 Aralık soruşturması" nı hazırlayanlarla ilgili soruşturma başlatılabilmesi için keyfiyetin İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı'na bildirilmesine karar verdi. 

25 ARALIK SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİĞİN GEREKÇESİ:
"SİYASETİ DİZAYN ETMEK GİBİ BİR GÖREV YETKİLERİNİN BULUNMADIĞI"

İstanbul Cumhuriyet Savcıları İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğan imzalı 141 sayfalık kararda "Yasama yürütmenin hukuk normları ile bağlı olduğu kadar yargı yetkisini kullanan makamların da Anayasa ve yasalarla bağlı oldukları ve siyaseti dizayn etmek gibi bir görev yetkilerinin bulunmadığı" belirtildi. 

KARARIN GEREKÇESİ 

Kararda, "Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın örgüt lideri olarak gösterilmesi ve 'Dönemin Başbakanı' ibaresi kullanmak suretiyle, fezleke düzenlenmesi, soruşturmayı hazırlayanların hukuki bir soruşturma görünümü altında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettiklerini ortaya koymaktadır" ifadelerine yer verildi. 

25 ARALIK SORUŞTURMASINI HAZIRLAYANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA TALEBİ

Takipsizlik kararını veren 3 savcı, 25 Aralık soruşturmasını hazırlayanlar hakkında "soruşturma başlatılabilmesi için keyfiyetin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmesine" karar verdi. 

96 KİŞİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK 

Kararda 96 şüpheli hakkında, "örgüt kurdukları yönettikleri ve bu örgütün faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmış ise de, şüphelilerin birbirleriyle irtibatlarının hiyerarşik bir yapıllanma içerisinde olmadığı, şüphelilerin suç işlemek amacıyla bir araya geldiklerine dair delil elde edilemediği, örgütün unsurlarından suç işlemede devamlılık unsurunun meydana gelmediği anlaşılmakla dosyada adı geçen şüpheliler hakkında örgüt kurmak ve örgüt üyesi olmak suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına" ifade edildi. 

2 İHALEYLE İLGİLİ DOSYA AYRILDI

Kararda soruşturma dosyasından ayrılan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro ihalesi ve Çanakkale-Ezine yolu ihalesinde ihaleye fesat karıştırıldığına dair tespit yapılırken her ne kadar iletişimin tespiti kararları arasında kesintilerin bulunması ve yönetmeliğe aykırı dinleme yapılmış olmasına rağmen maddi hakikatin araştırılması gerektiğine karar verilmiş olup bu iki eylemle irtibatlı olan şüphelileri hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar verildiği" belirtildi. 

25 ARALIKTA OPERASYON TALİMATI VERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz Aralık ayında iki ayrı soruşturma yürütülmüştü. Bakan çocukları, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rıza Sarraf, Halkbank Genel müdürü Süleyman Arslan'ın da aralarında bulunduğu 17 Aralık'ta başlatılan ilk operasyondan bir hafta sonra ikinci operasyon talimatı verilmişti. 

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, 25 Aralık 2013'te 2. Yolsuzluk operasyonuna ilişkin operasyon talimatı vermişti. Operasyon kapsamında 41 kişi hakkında gözaltı ve arama kararları çıkarılmış, ayrıca 2 şirket ve 7 iş adamının mal varlığına tedbir kararı konulmuştu. Daha sonra Savcı Akkaş'tan 'Yolsuzluk' ve 'Rüşvet' soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosya elinden alınarak yerine yeni 4 savcı görevlendirilmişti. Akkaş'ın yerine görevlendirilen yeni savcılar İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu ve İrfan Fidan da 14 Ocak 2014 tarihinde İkinci dalga yolsuzuk soruşturması kapsamında 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına konulan tedbiri kaldırılmıştı. Soruşturma kapsamında Bilal Erdoğan ile aralarında Yasin El Kadı, oğlu Muaz Kadı Mehmet Cengiz, Fatih Saraç, İbrahim Çeçen ve Latif Topbaş'ın da bulunduğu çok sayıda isim ifade vermişti.

TEKİRDAĞ CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA ATANDI

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosyası elinden alınan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin (HSYK) bugün yayınladığı 1127 Sayılı Adli Yargı Kararnamesi ile Tekirdağ Savcılığı'na atanmıştı.


DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku