Gündem:
ATEŞ, DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR!
ATEŞ, DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR!

OBAMA: "GÖZÜMÜZÜ KORKUTAMAYACAKLAR!" 
JOE BIDEN: "CEHENNEMİN KAPISINA KADAR KOVALAYACAĞIZ!"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bir ay içinde iki Amerikalı gazeteciyi başını keserek öldüren ve Irak ile Suriye’de terör estiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü cehennemin kapılarına kadar kovalayacaklarını söyledi. IŞİD’in öldürdüğü Amerikalı gazetecilerden Jim Foley’in memleketi, Steven Sotloff’un da bir dönem yaşadığı yer olan New Hampshire eyaletine bağlı Portsmouth kentinde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Biden, çok sert açıklamada bulundu.

Biden, "Amerikan halkının gözünü korkutacaklarını sanıyorlarsa bizi çok iyi tanımıyorlar demektir. İnsanlar Amerikalılara zarar verdiğinde, geri çekilmeyiz, unutmayız. IŞİD militanları şunu bilsinler ki, adalet yerine gelinceye kadar, onları cehennemin kapılarına kadar kovalayacağız, çünkü gidebilecekleri tek yer cehennem olacak" diye konuştu.

Obama: "Gözümüzü korkutamayacaklar"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’a ait IŞİD’in önceki akşam yayınladığı infaz görüntülerinin gerçek olduğunu doğruladı. 

İnfaz videosunda bizzat tehdit edilen ABD Başkanı Barack Obama ise “Gözümüzü korkutamayacaklar. Korkunç eylemleri bizi sadece bütünleştirir” dedi.

Dünya, Suriye ve Irak’ta ele geçirdikleri bölgelerde hilafet ilan eden terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin ABD’li bir gazeteciyi daha katletmesinin şokunu yaşıyor. Time, Foreign Policy ve Christian Science Monitor dergilerine çalışan 31 yaşındaki serbest gazeteci Steven Sotloff’ın önceki gün IŞİD tarafından yayınlanan infaz görüntülerinin gerçek olduğu açıklandı. Steven Sotloff, geçen yıl ağustos ayında Kilis sınırından Suriye’ye geçtikten sonra Halep yakınlarında kaçırılmış, ABD’li meslekdaşı James Foley’in boğazının kesilerek öldürüldüğü, kendisinin de “sıradaki kişi” olarak gösterildiği 19 Ağustos’taki videoya kadar haber alınamamıştı. Steven’ın annesi, oğlunun affedilmesi için bizzat IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye çağrıda bulunarak “O sadece masum bir gazeteci. Lütfen oğlumu serbest bırakın” demişti. IŞİD, önceki gün ABD’nin Guantanamo Kampı’nda tuttukları mahkumların giydiği turuncu kıyafetli Steven Sotloff’ın başının kesilerek infaz edildiği görüntüleri yayınladı.

ABD: "Görüntüler gerçek"

Siyah maskeli ve İngiliz aksanlı IŞİD militanı, Sotloff’un boğazını kesmeden önce ABD Başkanı’nı tehdit ederek “Geri döndüm Obama. Bunun sebebi İslam Devleti’ne yönelik küstah politikan. Senin füzelerin halkımızın boynuna isabet ettikçe, bizim bıçağımız da senin halkının boynunda olacak” diye konuştu. Videoda “sıradaki kişi” olarak İngiliz rehine David Haines gösterildi.

Görüntülerde Sotloff’un başını keserken görülen kişinin James Foley’yi öldüren kişiyle aynı olduğu sanılıyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden dün “İstihbarat birimlerinin yaptığı inceleme sonucunda söz konusu videonun gerçek olduğu sonucuna varılmıştır” açıklamasını yaptı.

Korkunç bir eylem

ABD Başkanı Barack Obama “korkunç bir şiddet eylemi” olarak adlandırdığı infazı kınadı. Estonya'nın başkenti Tallinn’de Devlet Başkanı Toomas Hendrik İlves ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, “Kolumuz uzundur ve adalet mutlaka yerini bulacaktır. Gözümüzü korkutamazlar, bu korkunç eylem bizi birbirimize daha da bağlıyor." dedi.

Türkiye’de biber gazı yemiş

İsrail basını, IŞİD tarafından katledilen gazeteci Sotloff’ın hem İsrail hem de ABD vatandaşı olduğunu yazdı. İsrail basınına göre güvenliği için Sotloff ve ailesi, kamuoyundan Yahudi olduğunu sakladı. İyi derecede Arapça bilen, meslektaşlarının tehlikeli yerlere gitmekten çekinmeyen cesur biri olarak andığı Sotloff’ın, Twitter hesabından geçen yılki Gezi eylemleri sırasında '#direngeziparki' etiketini kullanarak iki yazı paylaştığı görüldü. Sotloff, Time dergisine de 2012 yılında Hatay’dan ‘Türkiye’deki Aleviler Suriye’yle ilgili ne hissediyor’ başlıklı bir yazı yazmıştı. Amerikan Daily Beast sitesinden gazeteci Ben Taub ise meslektaşı Sotloff’ın Kilis’in tek barında, kendisine bir protestoyu görüntülerken Türk polisinin müdahalesine tanık olduğunu, biber gazı yediğini anlattığını yazdı.

İranlı komutan Amerli’de iddiası

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Güçleri’nin Komutanı Kasım Süleymani’nin, geçtiğimiz hafta Irak ve Şam İslam Devleti’nin kuşatmasından kurtarılan Şii Türkmenlerin yaşadığı Amerli’yi ziyaret ettiği iddia ediliyor. Dün sosyal medya hesaplarında, İran’ın en önemli isimlerinden olan Süleymani’nin Amerli ziyaretine ait olduğu iddia edilen fotoğraflar paylaşıldı. İddialara dair Tahran ve Bağdat suskunluğunu koruyor. ‘İran dış politikasının mimarı’ olarak tanıtılan Süleymani’nin ziyaretinden önce, Amerli’nin kurtarılmasında İran güçlerinin doğrudan yer aldığı iddia edilmişti. Operasyon esnasında, ABD uçakları da bölgedeki IŞİD hedeflerini vurmuştu.

Yabancı savaşçılar Güvenlik Konseyi' nin gündeminde

Suriye ve Irak'taki aşırı gruplar içinde savaşmaya giden yabancı ülke vatandaşlarının bölgeye ulaşmasının önlenmesi konusu 25 Eylül'de BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacak. IŞİD örgütünün son olarak ABD'li gazeteciyi öldürmesiyle gündeme gelen Irak ve Suriye'deki aşırı gruplarla mücadele için, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere karar tasarısı hazırlandığı kaydedildi. Konsey'in eylül ayı dönem başkanlığını üstlenen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, eylül ayı Güvenlik Konseyi programına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, terörist gruplarda savaşmak için diğer ülke vatandaşlarının Ortadoğu'ya gitmesinin önlenmesi konusunun 25 Eylül'de Konsey gündemine geleceğini söyledi. Konsey toplantısını Başkan Barack Obama'nın yöneteceğini kaydeden Power, sunulacak karar tasarısının oy birliği ile kabul edilmesini beklediklerini dile getirdi.


Irak ve Suriye'deki aşırı gruplarda savaşmak için giden yabancı ülke vatandaşlarının bölgede çok vahşi eylemlerde yer aldığını ve ülkelerine dönünce vahşi eylem tecrübelerini de beraberlerinde getirdiklerini vurgulayan Power, bunun vatandaşı oldukları ülke için de büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti. Power, Konsey'e sunulacak tasarının, yabancı savaşçıların radikal gruplara katılmasını önleme ve ulusal hükümetlerin kendi vatandaşlarının bu bölgelere seyahat etmesini engellemelerine destek olmayı amaçladığını ve bu konudaki istihbarat paylaşımını artırmayı hedeflediğini bildirdi. Toplantıda ülkelerin kendi deneyimlerini paylaşma imkanı bulacağını kaydeden Power, "Ulusal hükümetlerin, kendi vatandaşlarının terörist gruplara katılmasını engellemek için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor" dedi.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku