Gündem:
CAN KAYBI 12 BİN 873'e YÜKSELDİ

CAN KAYBI 12 BİN 873'e YÜKSELDİ

AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. İşte şehirlerdeki son durum...

09.10 AFAD: Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 113.201 personel ile 5.557 araç ve iş makinası görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 5,709 personel afet bölgesine sevk edilmiştir.

08.50 Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62 bin 937 vatandaşımız yaralanmıştır.

07:40 Gaziantep'te 75'inci saatte Ayşe Polat sitesinin enkazından 3 kişi daha çıkarıldı.
07.10 Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra sağ olarak çıkarılan kızın babası da kurtarıldı

05:58 Depremzede vatandaşların bölgeden tahliyeleri devam ediyor. Adana ve Kahramanmaraş'tan hareket eden 2 askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 83 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

03.00 AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

01.17 Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Bugün çalışmalarımıza devam ettik. Sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalar yoğunlaşıyor. İlave arama kurtarma personeli planlanıyor. Jandarma birliklerimizden de ilave ekipler kaydırılıyor buraya. 10 ilimiz etkilenmiş vaziyette. Dünyada az görülen büyüklükte süre olarak uzun sürdü. Hava şartları ağır. Şu an ilk günlere göre hava şartları daha iyi. Bunlara rağmen tüm gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir kişi daha fazla nasıl çıkarabiliriz, gündemimiz bu. Sahada faaliyet gösteren personelimize teşekkür ediyorum. Adıyaman ve ilçelerinde enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz.

01.05 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Merkezde 10 bin üzeri gönüllü var. 10 bin üzerinde ekipler var. Enkaz kaldırma ve günlük ihtiyaçlar için yoğun mücadele vermekteyiz. 10 bin üzerinde bölgede asker ve jandarma bulunmakta. 500 üzerinde iş aletleriyle mücadele sergilemeye çalışıyoruz. Hatay Havalimanı dışındaki havalimanları sağlıklı şekilde çalışmakta. 100 ve üzerinde havayoluyla ihtiyaç karşılamaya çalışıyoruz.

ONLARI MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ

Hatay Havalimanı depremden etkilendi. Pistin eski haline gelmesi için çalışma var. Hafriyatın alınması gerekiyordu. AFAD kontrolünde Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar geldi. Bu kadar teknik konuyu farklı algılayıp farklı sunmak muhalefete uyan bir konuydu. Onları milletimize havale ediyoruz. Muhalefetin kötü siyasetiyle ortayı karıştırmaya çalışması burada çalışan herkesi üzmüştür. En geç pazar gününe kadar pistin çalışmasını bitirmiş olacağız. İskenderun Limanı'ndaki yangını yoğun bir seferberlik haliyle ortadan kaldırmış durumdayız. Milletimizin birlikteliğiyle bu işlerin üstesinden geleceğiz.
00.36 MSB: “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla deprem bölgesinden kurtarılan yaralı vatandaşlarımızın Ankara’ya tahliyesine aralıksız şekilde devam ediyoruz. Birlik Zamanı.”

00.28 DEPREMDE SÖNEN SOKAK LAMBALARINA YENİDEN ENERJİ VERİLMEYE BAŞLANDI

Deprem nedeniyle enerji verilemeyen 10 ilin ilçe ve şehir merkezlerindeki çalışmalar aralıksız sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda elektrikte yaşanan arızalar için 3 bin 32, doğal gazdaki arızalar için de 1749 kişi görev yapıyor. Ekiplerin çalışması sonucu şehir merkezlerinin sokak lambaları bir bir aydınlanıyor. AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucu depremden etkilenen 10 ilin ilçe merkezlerindeki ana caddelerinde sokak aydınlatmaları yeniden enerjilendirildi. Kalan bölgelerin de aydınlatılması için ekiplerin 7/24 mesaisi devam ediyor.

20:56 DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Cilvegözü sınır kapısı açık. Suriye tarafında bazı yollarda tahribat var. 2 kapının daha açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası toplumdan bir yardım talebi geldiği zaman Suriye konusunda kolaylaştırıcı rolümüzü üstleniyoruz. Suriyelileri de ihmal etmiyoruz.

20:49 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, HATAY SERİNYOL'DA

Bugün, önce Kahramanmaraş'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradan önce Hatay'ın Serinyol bölgesine geldi. Buradaki incelemelerinin ardından Atatürk Caddesi Güzelburç Mahallesinde bulunan 600 Konut Sitesine gelen Erdoğan, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Yaklaşık 20 dakika kalan Erdoğan, ardından Hatay'ın İskenderun ilçesine geçti. İncelemelerde Erdoğan'a Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş eşlik etti.

22.35 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Adana'ya gelerek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu.

Burada depremzedelerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların yoğun ilgi ise karşılaştı. Erdoğan, vatandaşlara yaptı konuşmasında “Allah sabırlar versin diyorum, ölenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa diliyorum. Sizler inanmış insanlarsınız. Dualarımızı yapacağız. Biz de kul olarak, devlet olarak üzerimize düşen görev ne ise bunları yerine getireceğiz. İnşallah 1 yıl içerisinde de bu konutları bitireceğiz inşallah. Bunun yanında tabii bu ara dönemde de depremzede kardeşlerimize 10'ar bin TL ilk etapta vereceğiz. Hayırlısı ile bu süreci atlatacağız.” dedi.

20.10 "SAHADA TOPLAM 103 BİN 800 GÖREVLİ VAR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, "Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda toplam sayısı 103 bin 800'dür." ifadelerini kullandı.

Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Bugün sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar içeride tüm AFAD ekipleri diğer sivil toplum ekipleri diğer yurt dışından gelen ekipler de sahada. Geleceklerle birlikte 66 ülkenin arama kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. Bu dışarıdan gelen ekiplere baktığınız da arama kurtarma K9 köpekleri var biliyorsunuz son derece etkili. Bunlar da yoğun şekilde sahaya sevk etmiş durumdayız. Sahada toplam görevli sayısı güvenlik güçleri dahildir. 103 bin 800'dür an itibarıyla. Yoğun çalışma devam ediyor. 10 ilimizde de dışarıya çıkmak isteyen vatandaşlarla ilgili adresler belirlendi. Tahliye bölgeleri belirlendi. Orada da müracaat alanları belirlendi. Şehirden ayrılmak isteyen vatandaşlarımız bu toplanma alanlarına başvurabilirler.

18.15 CAN KAYBI 9 BİN 57'YE YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay'da yaptığı konuşmada can kaybının 9 bin 57'ye yükseldiğini ve 52 bin 979 kişinin yaralandığını açıkladı. 

14.40 Bakan Koca: 10 ilimizde 77 Sahra Hastanesi kurduk. Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz. Sağlık durumu riskli depremzedelerimiz buralarda yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterlerle bölgedeki hastanelere sevk ediliyor.

14.25 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla, HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş'a 30 ilave savcı görevlendirildi. Kahramanmaraş'taki ilave görevlendirilen savcı sayısı 53'e çıktı.

13.40 Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde. Erdoğan burada yapmış olduğu açıklamada "Şu an itibariyle 8 bin 574 kişi vefat etti. Yaralı sayısı 49 bin 133 yıkılan bina sayısı 6 bin 444." dedi. 

Erdoğan'ın afet bölgesinden yaptığı açıklamalar şu şekilde;

"Deprem felaketi malum 10 vilayetimizi vurdu. Ve bu 10 vilayetimizin merkezi de burası Kahramanmaraş’tı. Kahramanmaraş'ta depremin ilk adımını buradan yaşadık ve ondan sonrada dalga dalga malum 10 vilayetimizde bu gerçekleşti. Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı 6 bin 744.

Vatandaşlarımızın asla sokakta kalmasına müsaade edemeyiz. Şu anda benim vatandaşlarımdan Antalya Alanya Mersin gibi illerimizde otellerle görüşmelerimizi yaptık ve bu görüşmelerle buralardaki otellerde kalma arzusunu ortaya koyan vatandaşlarım olursa biz vatandaşlarımızı bu illerdeki otellere yerleştirmeye hazırız.

Provokatörlere fırsat vermemenizi özellikle istiyorum. Basın mensubu arkadaşlarımın fırsat vermemesini istiyorum. Bugün birlik olma, dayanışma zamanıdır. Tüm imkanlarımızı seferber etmiş haldeyiz. Ailelere belli desteğimizi vereceğiz. Hazine maliyeden bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. Bu bütçeyle beraber her ailemize 10 biner lira inşallah şu an hükümet olarak ulaştıracağız. Onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz."

13.35 THY: Vatandaşlarımızı afet bölgelerinden tahliye seferlerimiz devam ediyor.  Bugün 30 bin kişiyi tahliye etmeyi planlıyoruz. 

12.35 Denizcilik Genel Müdürlüğü: İskenderun Limanı'ndaki yangın; denizden, karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına alınmıştır. Bu limanda gemi elleçleme hizmetleri verilememekte olup bekleyen gemiler diğer tesislere yönelmelidir. Körfezdeki diğer liman tesislerinde operasyonlar için  engel bulunmamaktadır.

12.00 DEPREMZEDELER, RAPORLU İLAÇLARINI REÇETESİZ ALABİLECEK 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada; 2 gün önce meydana gelen depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yaşayanların sağlık hizmeti sunucularına müracaatında, ilaç veya sürekli kullanılan tıbbi malzemelerinin temin edilmesinde yaşanacak mağduriyetin önlenmesi için tedbirler alındığı belirtildi.

Bu kapsamda; afet bölgesinde ikameti bulunan, Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişiler, sağlık raporu karşılığında alınacak ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemelerini 1 defaya mahsus 'Sağlık Uygulama Tebliği' kuralı kapsamında reçetesiz temin edebilecek. Ayrıca afet bölgesinde bulunanlar, SGK ile sözleşmeli sağlık kurumlarına yaptıkları müracaatlarında muayene katılım payından muaf tutulacak. Sosyal Güvenlik kapsamındaki kişiler, kurum ile sözleşmeli eczanelerden alacakları ilaçlar ve tıbbi malzemeler için ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım payı da ödemeyecek. Deprem öncesinden kalan ve henüz tahsil edilmemiş muayene katılım payları ise daha sonra tahsil edilmek üzere ertelenecek. 

11.35 Karayolları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay illerinde görevli araçlar dışında 48 saat boyunca araç girişinin durdurulduğunu duyurdu.

11.30 SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 7 bin 108 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 40 bin 910 vatandaşımız yaralanmıştır.

11.20 Bakan Nebati Şanlıurfa'da açıklamalarda bulundu;

"Şanlıurfa'da 2495 vatandaşımız taburcu edilmiş olup 231 kişi servis yatışa, 79 vatandaşımız da yoğun bakımdadır. Adıyaman, Antep ve Hatay'da bulunan yaralı Şanlıurfalı vatandaşlarımızın tedavisi şehrimizde yapılmaktadır.

Milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum. Yıkılan bina sayımız 19, 3 tanesinde çalışmalar devam etmektedir. 2'si merkezde diğeri ise Bilecik ilçemizdedir. İlimizde 7594 personelimiz canla başla görev yapmaktadır. Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren ilimizde bulunan cami, okul, pansiyon ve yurtlar vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır.

Bununla birlikte psikolojik destek için 22 uzman ekip sahada görev yapmaktadır. Şu ana kadar şehrimizde 4 bin 727 binamızda hasar tespit çalışmaları yapılmıştır. Diğer hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Bu zorlu günde taziye ve destek mesajlarını paylaşan ülkelere de teşekkürlerimi sunuyorum."

11.10 Borsa İstanbul, "Borsamız Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir" duyurusu yaptı.

11.05 Gaziantep'te bulunan Muratk Kurum açıklamalarda bulundu;

"Şu ana kadar 3 bin 500 çadırımızı sahaya kurduk. Bir taraftan da konteyner kurulum süreci başlattık, Gaziantep genelinde 3 bin konteyner kurulumunun altyapısını hazırlıyoruz.

TOKİ Başkanlığımızla birlikte kalıcı konutlar ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz, hızlı bir şekilde vatandaşlarımızın kalıcı konutlara erişmesini sağlayacağız.

Ekmek, yemek ve gıda ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla mobil yemekhanelerimizi kurduk. Islahiye’de 3 tane Nurdağı’nda 5 tane olacak şekilde.

Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarma mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz, kara rağmen yağmura rağmen bu süreci yürütüyoruz. Köylerimize battaniye ve çadırlarımızı ulaştıracak 2 tane helikopterimizi tahsis ettik."
11.00 AFAD'dan yapılan son bilgilendirmelere göre, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 96 bin 770 personel ile 5 bin 434 araç ve iş makinası görev yapmakta. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı toplam; 10 gemi, 121 uçak/helikopter bölgede görev yapmakta.

10.50 AFAD tarafından yapılan son açıklamada; "SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 09:45 itibarıyla 6,957 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 38,224 vatandaşımız yaralanmıştır." ifadelerine yer verildi.

10.05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor.

09.45 İskenderun Limanı’ndaki yangına Beriev yangın söndürme uçağı ve T79 yangın söndürme helikopterinin müdahalesi devam ediyor.

09.35 AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat günü saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 olmak üzere toplam 648 sarsıntı olduğu belirtildi. Depremde an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiği; 37 bin 11 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ayrıca depremzedelerin barınması için bölgede 50 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırı kurulduğu ve toplam arama-kurtarma personeli sayısının 79 bin 110'a ulaştığı belirtildi. 

08.50 Hatay'da otel enkazından sesler duyuldu, ekipler sesin duyulduğu notktada 10'dan fazla kişinin olduğunu düşünüyor. Çalışmalar sesin geldiği yerde hızlandırıldı.
08.20 Kahramanmaraş' ta 58 yaşında bir kadın otelin enkazından 52 saat sonra sağ çıkarıldı.

07.30 Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatılacak.

03.42 Adıyaman’da, 7 katlı bir apartmandan anne ve çocuğu 47 saat sonra kurtarıldı.

03.19 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi.

00.55 BAKAN KİRİŞÇİ'DEN BARAJLARDAKİ DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Adana'da devam eden enkaz kaldırma çalışmalarında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana'daki son duruma ve barajlardaki olası hasarlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kirişçşi, "Umutlarımız tükenmiş değil, cabalarımızı son ana kadar sürdürmeye devam ediyor. Diğer şehirlerde duyduğumuz güzel haberler gibi ümit ediyoruz güzel haberleri Adana'dan duyurmuş oluruz. 110 tane barajımız var, şu anda 90'ın üzerinde incelemelerini tamamladık. Deprem dönemlerinde risk var diye özen gösteriyoruz. Sultansuyu Barajı'nın devamında yerleşim yeri olmadığı ve devamında da Karakaya Barajı olduğu için suyu boşaltmaya başladık. Minör denilebilecek barajlarda sızıntı var ama önem arz etmiyor. Doluluk oranı da belirli bir düzeyde." ifadelerini kullandı.

00.50 ADİL KARAİSMAİLOĞLU: HATAY HAVALİMANI PİSTİ TAMİR EDİLİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV ekranlarında deprem sonrası alt yapı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karaismailoğlu'nun açıklamaları şu şekilde: Hem karadan hem havadan lojistik destek var. Demiryolları da ciddi destek verdi. Bakanlığımızın bütün ekipleri şu anda sahada çalışıyor. Ulaşımdan kaynaklı sorun için vatandaşlarımız yolları meşgul ediyorlar. Bir taraftan da olay çok geniş bir coğrafya dağıldı. Hemen müdahale etmek güçleşti. İskenderun Limanı'ndaki yangın akşam üzeri kontrol altına alınmıştı ancak yine büyüdü.

(Hatay Havalimanı'nda yarılan pist) Dünyanın en büyük depremlerinden birisinden bahsediyoruz. İnşaatında teknik bir sorun varsa bu araştırılacaktır. Şu an pist tamir ediliyor. Tamirinden sonra hava trafiğine açılacaktır. Bizim sivil araçlarımız ekipmanşrımı kontrol ediyoruz. Kış şartlarında çalışıyoruz. Bir kez daha uyarıyoruz, vatandaşlarımız trafiği sıkıştırmasın. Haberleşme altyapısını yenileme ne durumda haberleşmedeki sıkıntı tamamen elektrik kesintilerinden kaynaklanıyor. Elektrikler geldikçe sistem normale dönecektir. Telekomikasyon şirketleriyle birlikte çalışıyoruz.

Şu an Türkiye'deki bütün vinçler bölgeye geliyor. Bizde onları enkazlara göndereceğiz. Yolları yarın itibarıyla faaliyete geçireceğiz. Diğer yollarımız faaliyette. Malatya'da büyük zarar gören yollumuzu da faaliyete alacağız. Yakınları enkazın altında olanlar var tabii ki de bize karşı olumsuz tavırları olacak. Biz burada vatandaşlarımızla omuz omuza çalışıyoruz. Şu anda devletimiz burada her türlü destekte geliyor. Kimsenin şüphesi olmasın topyekün bir mücadele var burada. Temenimiz bir an önce toparlanmak.

00:38 BAKAN YANIK'TAN 'KAYIP ÇOCUK' AÇIKLAMASI

Kayıp çocuk iddialarına ilişkin açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Refakatsız çocukların akrabalarının tespiti yapılmadan teslimi söz konusu değil” dedi.

00.10 CAN KAYBI 5894'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgelerinde can kaybının 5894'e yükseldiğini ve 34 bin 810 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, "Kayıplarımızla başlayacağız. Çok acı bununla başlamak. 5 bin 894 hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Hayatta kalanlar açısından çalışmalarımız devam ediyor. Yaralılarımız 34 bin 810. Yıkılan binamız 5775. Kurtarılanların sayısı 8 bin civarında. Toplam 16 bin 139 arama kurtarma ekibi sahada. Uluslararası alanda olsun, gelecek olan ekipler, yerelden gelecek bazı ekipleri de sahaya sevk ediyor olacağız. Özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş özelinde ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Tüm bakanlıklarımız ve birimlerimizden 60 bin 218 kişi fiilen sahada görevlendirilmiş, çalışıyor. Türkiye'den bin 500'e yakın ilave arama kurtarma ekibini sevk ediyor olacağız. Jandarma, TSK arama kurtarma ekipleri burada, UMKE burada, gönüllüler burada. Sahada 750 civarı vinç bulunmakta. Toplam 4 bin 794 araç sahada." dedi. 

23:13 51 yaralı Kahramanmaraş’tan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağı ile Atatürk Havalimanı'na geldi.

22.20 DEPREM BÖLGELERİNDE EĞİTİME 2 HAFTA ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Daha önce tüm Türkiye'de 13 Şubat'a kadar okulların kapatıldığını söylemiştik. Bugün itibarıyla 10 ilde eğitim öğretime 2 hafta ara vermiş bulunuyoruz" dedi.

Özer açıklamasında, "Daha önceden tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar kapatıldığını duyurmuştuk. Ama 4 ilde 2 hafta diğer 6 ilde 1 hafta tatil yaptığımızı ifade etmiştik. Bugün itibarıyla 10 ilin tamamında eğitim öğretime 2 hafta ara vermiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

21.30 CAN KAYBI 5 BİN 434'E YÜKSELDİ, 31 BİN 777 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş depreminde 5 bin 434 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 bin 777 kişinin yaralandığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar depremin bilançosu ve yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca, yaptığı açıklamasında “Bu kez felaketin boyutu çok büyük. Deprem yüzölçümü olarak çok geniş bir alanı zorlu bir coğrafyayı vurdu. Bölgede hava şartları son derece zorlu. Bu sebeple gerekli ekipman ve kurtarma ekipleri depremden zarar gören merkezlere büyük emeklerle ulaşabildiler. Şu an bulunduğumuz Hatay’da 2749 binanın yıkıldığını tespit ettik. Sayının daha da artacağını düşünüyoruz. 2902’si arama kurtarma personeli farklı kurumlardan 9823 kişi görev yapıyor. Şu saate kadar Hatay’da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu. Bu geceden itibaren Hatay’a ulaşan arama kurtarma ekiplerinin de ilave olmasıyla yarın için ekip sayımızı yaklaşık 2 katına yükseltmiş olacağız. Çalışmalar devam ettikçe depremin yaşattığı yıkım daha da net ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

Depremdeki son durumu il il açıklayan Bakan Koca, “Hatay 1647 vefat, 6200 yaralı, Maraş 1243 vefat 5 bin yaralı, Antep 504 vefat 4809 yaralı, Şanlıurfa 127 vefat, 2551 yaralı, Diyarbakır 120 vefat 854 yaralı, Adana 167 vefat, 3993 yaralı, Adıyaman 896 vefat 400 yaralı, Malatya 201 vefat 4900 yaralı, Osmaniye 502 vefat 2173 yaralı, Kilis 22 vefat 518 yaralı, Elazığ 5 vefat 379 yaralı. Ne yazık ki toplamda 5434 vatandaşımız hayatını kaybetti. 31 bin 777 yaralımız var. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, şunları kaydetti: “Yaralılarımız için diğer illerimizden deprem bölgesine 1124 ambulans, 243 UMKE timi ile birlikte 6030 acil sağlık personeli görevlendirdik. Hastanelerimizi 1201’i uzman hekim olmak üzere 2924 sağlık çalışanımızla takviye ettik. Deprem bölgesinde 78 adet acil müdahale ünitesi ve ağır iklim çadırı kurduk.”

20.59 MSB: ENKAZDAN BİR ANNE İLE ÇOCUKLARINI KURTARDIK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 5’inci Kolordu İstihkam Alayı Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi'nin Hatay'da enkazdan bir anne ile çocuklarını kurtardığını duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Hatay Kırıkhan’daki arama- kurtarma faaliyetlerine destek sağlayan 5’inci Kolordu İstihkam Alayımızın Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi, enkazdan bir anne ile çocuklarını kurtardı" denildi.

20.10 Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgelerinde vergilerin ertelendiğini ve 31 Temmuz 2023'e kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini duyurdu. 

19.49 AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, anlık can kaybının 4544'e yükseldiğini ve 26 bin 721 kişinin yaralandığını duyurdu.

Tatar ayrıca, "Kişi ya da kurumlar yardım toplayabilir ama bunların AFAD koordinasyonunda yapılması gerekiyor. Hasarlı binalardan uzak durulması önem arz ediyor. Artçı sarsıntılar devam edecektir. Bu tür artçı sarsıntılar hasar görmüş binalarda yıkıma neden olabilir. Acil durumlar dışında telefonların kullanılmamasını vatandaşlardan rica ediyoruz." ifadelerine yer verdi. 
18.45 3 bin 703 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren AFAD, "İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 422 deprem meydana gelmiştir." açıklamasında bulundu. 

18:25 THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu.

18:15 Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: İskenderun Limanı’ndaki yangına T70 yangın söndürme helikopterimizin müdahalesi devam ediyor.

18:00 Karayolları Genel Müdürlüğü, yaptığı paylaşımla deprem ve kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yollar ve alternatif güzergâhları açıkladı.

17:34 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. Soylu, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasını yaptı.

17:30 Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

17:10 Arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Mehmetçik aynı zamanda arama-kurtarma ekiplerinin daha iyi çalışabilmeleri için ihtiyaç duyulan noktalarda asayişi sağlama görevi de gerçekleştiriyor.

17:05 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İstanbul'dan deprem bölgesine sevk edilen personel, araç, iş makinesi ve ayni yardım malzemesi miktarını duyurdu.

17:00 El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

16:35 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasına binaen; Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca on ilimizi kapsamak suretiyle üç ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir" dedi.

16:15 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

15: 55 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

15:45 TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımladı.

15:10 MÜSABAKALAR ERTELENDİ

TFF, 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

15:00 Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 10 bin konteyner ev gönderecek

14:40 CAN KAYBI 3 BİN 549'A YÜKSELDİ - 10 İLDE 3 AYLIK OHAL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik. Sadece Antalya'da 50 bin yatak hazır.3.549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz.
 



CNN Türk
Anahtar Kelimeler
DepremAfadCan Kaybı
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku