Gündem:
CHP KURULTAY FISILTILARI
CHP KURULTAY FISILTILARI

ODA TV Meclis Kulisi, 5 ve 6 Eylül'de Ankara'da toplanacak CHP Olağanüstü Kurultayı öncesinde kulislerin nabzını tutmaya devam etti.

Genel Merkez'e yakın bir kaynak, blok liste isteyenler için, "Bunlar Kurultay'da PM'ye seçilme olasılığı düşük olanlar. Delege bu kişilere oy vermeyebilir. Seçilememe riskini ortadan kaldırmak için Genel Başkan'a blok liste uygulaması yönünde baskı uyguluyorlar. İçlerinde Genel Başkan Yardımcısı da var" ifadesini kullandı. Bu duyumları doğrulayan bir başka gelişme ise anahtar liste çalışmalarının hızlandığı. Blok liste olmadığı takdirde "Kılıçdaroğlu'nun listesi" biçiminde lanse edilecek birkaç listenin hazırlandığını da duyumlar arasında. 

SARIGÜL NE YAPMAK İSTİYOR?

Önceki duyumlar arasında PM'de 35 Milletvekilinin değerlendirileceği vardı. Yeni edinilen bir bilgide ise; Kılıçdaroğlu'nun, 60 kişiden çoğunu Milletvekilleri içinden seçmesi durumunda, dışarıdan PM Üyesi yapılacaklar konusunda zor durumda kalacağı için bu sayıyı 15-20'ye kadar çekebileceğine işaret ediliyor. PM Üyesi sayısının Türkiye temsili için yetersiz olduğunu savunan kimi partililerin, Kurultay'daki Tüzük değişikliği ile bu sayıyı tekrar 80'e ve hatta 100'e çıkarması yönünde Kılıçdaroğlu'na görüşlerini ilettikleri de kulislerden sızan bilgiler arasında.

Kurultay öncesinde, tıpkı seçimlerden önce olduğu gibi, Mustafa Sarıgül ismini sıklıkla konuşmalar arasında geçiyor. İsmi PM Üyesi ve hatta Genel Başkan Yardımcısı olacaklar arasında geçen Sarıgül'ün bu göreve şimdilik sıcak bakmadığı kamuoyunda ve bizzat kendisinin açıklamalarında yer aldı. Yalnız bu kararın neden alındığı bilinmiyor.

Kurultay ile çakıştığı gerekçesiyle düğününü erteleyen İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın Sarıgül tarafından PM'ye alınması noktasında Genel Başkan'a tavsiyede bulunulduğu, Genel Başkan'ın da bunu değerlendireceği ve PM Üyesi olmasına kesin gözüyle bakıldığı gelen duyumlar arasında.

Sarıgül'ün ise PM ve Genel başkan Yardımcılığı teklifini reddetme nedeni şimdilik net bilinmiyor. Duyumlar iki noktada yoğunlaşıyor: Bunlardan ilkine göre Sarıgül, Genel Başkanlık hazırlığı yapmak için MYK'da yer almak ve sorumluluk almak istemiyor. Sarıgül'ün Salıcı, Erdoğan Toprak gibi isimlerle zaten PM'de temsil edileceğine inancı var. Diğer duyum ise Sarıgül'ün aday olması durumunda delegeden yeterli oyu alamayacağı ve seçilemeyeceği çekincesi.

ADAYLIKLARI HAKKINDA KONUŞULAN BAZI İSİMLER

Partinin sağa açılması kamuoyunun gündeminde yoğunlukla tartışılırken, "sol"a ilişkin çok sayıda yeni isim de konuşulmaya devam ediyor. Genel Merkez'de Avukat Efkan Bolaç, yazar Necdet Saraç, Yazar Yaşar Seyman, Bora Gezmiş'in adaylıkları mutlulukla karşılanmış durumda. Tuncay Özkan'ın da PM’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimlere Kurultay salonunda yenilerinin ekleneceği, şimdilik sözlü olarak adaylıklarını dile getirdikleri öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU VE İNCE İÇİN İMZA VERENLER - VERMEYENLER

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun adaylık önerisi için Genel Merkez'de Milletvekillerine dönük imzaların toplanmaya başladığı görüldü. Listeye çok sayıda Milletvekili imza atmış durumda. Kurultay gününe kadar Ankara'ya gelmeyeceklerin ise salonda imza atacakları duyuldu. Bu arada Muharrem İnce'nin 350 imzaya ulaştığı sözleri kulislerde dolaşmakta. İmza toplandığına dair İnce'ye yakın kaynaklardan olumlu bir yanıt alınamadı. Bu rakamın imza atmak için söz verenlerin sayısı olduğu da yine İnce'ye yakın kaynaklardan öğrenildi. 400 civarı imza ile İnce'nin Genel Başkan adaylığı başvurusu yapılması bu cephede oldukça önemseniyor. Her iki adaya da imza vermeyenlerin ise renklerini belli etmeme gayretlerinin sandıkta Muharrem İnce lehine davranacaklarının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

KURULTAY DİVAN BAŞKANI

Muharrem İnce'nin, Genel Başkan seçilemese de PM üyelikleriyle ilgili yoğun bir çalışma yürüttüğü gelen bilgiler arasında. Buna göre, mevcut PM ve MYK üyeleri içinde belirledikleri isimleri "çizmek" ve yerine blok halde İnce'nin anahtar listesinde geçen isimleri yazmak için bir girişim olduğuna işaret ediliyor..

Kurultay Divan Başkanlığı için henüz Kılıçdaroğlu'nun bir isim söylemediğini Genel Merkez'e yakın kaynaklar dile getirdi. Kurultay'da iki adayın yarışması nedeniyle bir gerginliğe mahal vermeyecek biçimde yönetim sergileyecek bir ismi Kılıçdaroğlu'nun bugün ya da yarın belirleyeceği söyleniyor. Kendisiyle görüşenlere "PM Üyeliğini, Milletvekilliği için bir basamak olarak düşünmeyin, PM Üyelerinin çoğunu Milletvekili yapmamayı doğru buluyorum" diyen Kılıçdaroğlu'nun, Muharrem İnce'den boşalan Grup Başkanvekilliği için Ekim'de bir seçim yapılabileceğini belirttiğini öğrendik.





Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku